Читај ми!

РТС сазнаје детаље из Бриселске декларације

Нормализација односа Београда и Приштине, усклађеност са спољном политиком ЕУ и план економског раста региона биће главне теме предстојећег самита лидера ЕУ и Западног Балкана који ће бити одржан 13. децембра у Бриселу, сазнаје РТС.

На самиту на којем ће Србију представљати премијерка Ана Брнабић биће усвојена декларација која треба да потврди перспективу чланства Западног Балкана у ЕУ и посвећеност земаља региона реформама и вредностима Европске уније.

"ЕУ подржава пуноправно чланство Западног Балкана у ЕУ и позива на убрзање процеса приступања, заснованог на веродостојним реформама, строгим и фер условима и принципу сопствених заслуга, што је у нашем заједничком интересу", наводи се у нацрту декларације у коју је увид имао РТС.

У тексту је поновљена формулација са недавног самита ЕУ у Гранади, по којој је "проширење ЕУ геостратешка инвестиција у мир, безбедност, стабилности и просперитет" континента.

Од Београда и Приштине ЕУ очекује конструктиван ангажман у дијалогу

Од Београда и Приштине ЕУ очекује конструктиван ангажман у дијалогу и брз напредак у нормализацији односа, што је "критично за безбедност целог региона", наводи се у декларацији.

 "Позивамо партнере да у потпуности примене Споразум о путу ка нормализацији без одлагања и предуслова. Очекујемо да наставе са напорима за деескалацију ситуације и да се уздрже од једностраних акција које могу да изазову нове тензије и насиље", пише у тексту.

У тексту декларације ЕУ тражи од партнера на Западном Балкану да поштују основне европске вредности и принципе, покажу посвећеност демократији, темељним правима и владавини закона.

"Наглашавамо важност одрживих и иреверзибилних резултата у реформи владавине права, демократских институција, економије и јавне управе", поручују лидери ЕУ.

Једна од кључних тема самита и предложене декларације је усклађеност са спољном политиком ЕУ, уз оцену да је "бити уз ЕУ у контексту руске агресије на Украјину јасан знак стратешке оријентације, данас важнији него икад".

"Док јачамо сарадњу са Западним Балканом, тражимо од земаља региона да што пре остваре напредак у правцу пуне усклађености са спољном политиком ЕУ, укључујући и увођење рестриктивних мера према Русији", стоји у тексту декларације. 

Припрема терена за чланство Западног Балкана

У декларацији се истиче намера ЕУ да "припреми терен" за чланство Западног Балкана и понуди неке од предности већ у фази приступања:

"ЕУ ће испитати додатне мере које могу да воде као поступној интеграцији Западног Балкана, користећи законске механизме који су већ  на располагању."

Лидери ЕУ наводе да су "примили на знање предлог Плана раста за Западни Балкан", који треба да омогући економско приближавање Западног Балкана ЕУ.

У декларацији се истиче да је услов за примену плана усклађивање региона са правилима Заједничког тржишта ЕУ и отварање релевантних сектора привреде за суседе, односно довршавање заједничког регионалног тржишта.

План за раст Западног Балкана вредан је шест милијарди евра

План за раст Западног Балкана вредан је шест милијарди евра и подразумева постепено укључивање привреда региона у заједничко тржиште ЕУ. Међутим, примена плана и коначни износ средстава зависиће од ревизије заједничког вишегодишњег буџета ЕУ, који још није добио зелено светло земаља чланица.

Нацрт декларације самита истиче сарадњу и подршку ЕУ у области енергетике и учешће региона у заједничким набавкама гаса и других енергената.

Наводи се да ће од следеће године визна либерализација важити за све грађане региона и поздравља напредак земаља Западног Балкана на усклађивању са визном политиком ЕУ.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара