Читај ми!

Вучић: Још гледамо детаље уговора КЕДС-а и Електросевера, важно да народ на северу КиМ има струју

Председник Александар Вучић изјавио је да је задовољан што су Косовска компанија за дистрибуцију електричне енергије (КЕДС) и Електросевер постигли договор, чиме се избегава могућност да народ на северу КиМ остане без електричне енергије.

"Још гледамо детаље, следи потписивање уговора са становништвом. Као што знате, свега 11 одсто људи на северу је плаћало струју, ја сам задовољан што су КЕДС и Електросевер постигли договор и тиме избегавамо сваку могућност да народ на северу КиМ остане без електричне енергије", рекао је Александар Вучић.

Подвукао је да је то најважније. "И за нас је било још једно важно питање, да се оваквим споразумом не прејудицира питање имовине и мислим да су то ствари које смо успели да урадимо", рекао је Вучић.

Косовска компанија за дистрибуцију електричне енергије (КЕДС) саопштила је да је са Електросевером потписала уговор који има за циљ нормализацију дистрибуције и снабдевања електричном енергијом у општинама Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северна Митровица.

"Нисам добио реакцију међународне заједнице на забрану гласања Србима на КиМ"

Председник Вучић навео је да није добио било какво реаговање представника међународне заједнице поводом тога што је Србима са КиМ забрањено да гласају на предстојећим парламентарним изборима 17. децембра.

"Нисам добио никакву реакцију. Као што сам рекао раније, биће неко њихово саопштење и то вам је то. Наћи ће опет неки разлог да Србе окриве за нешто. За нас је важно да чувамо своју позицију и да гурамо земљу напред", рекао је Вучић одговарајући на новинарска питања.

На питање да прокоментарише изјаву лидера Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја да ће седмом тачком Охридског споразума влада Аљбина Куртија "дозволити Србији да постане акционар тзв. државе Косово", рекао да га међусобне свађе приштинских политичара не занимају.

"Стварно да коментаришем Фатмира Љимаја и нема никаквог смисла, нити ћу то да радим, нити ме занимају њихове међусобне свађе и ко ће да буде већи калиф од калифа", рекао је Вучић. 

"Гасни интерконектор добра и велика ствар за нашу земљу"

Председник Вучић изјавио је у Нишу, након пуштања у рад гасног интерконектора Србија–Бугарска, да је тај гасовод добра и велика ствар за нашу земљу и да ће донети сигурност у снабдевању и ниже цене гаса у будућности.

"Ово је важан дан за Србију, али због неких глупих правила нисам могао да говорим на отварању гасног интерконектора", рекао је Вучић.

Напоменуо је да до пре три године нисмо имали гасовод у Србији и да сада имамо изграђен Балкански ток од 400 километара кроз Србију, као и сада гасни интерконектор са Бугарском који ће омогућити боље цене у будућности и повољније цене на тражишту, што значи да ће наши грађани мање новца давати за гас.

Али важно је да ћемо гаса увек имати довољно за домаћинства и индустрију, рекао је Вучић и истакао да ћемо имати и чистији ваздух и више зелене енергије.

Захвалио је ЕУ на великом новцу који су дали за тај пројекат. "Очекујем и по другим питањима да људи боље живе него раније и очекујем да тек следећа година и године пред нама донесу бољи живот у сваки дом у Србији", рекао је Вучић.

Нагласио је да је у претходне четири године урађено више по питању гасне интерконекције него у претходних 70 година.

Вучић је истакао да се гради гасна интерконекција према Северној Македонији, као и да се нада да ће моћи да се гради и према Босни и Херцеговини и Републици Српској.

Поред тога, навео је да ће следеће године кренути радови на изградњи нафтовода између Србије и Мађарске.

"Морамо да градимо нафтовод између Србије и Мађарске како бисмо могли да имамо бољи приступ јефтинијој нафти", рекао је Вучић и додао да Србија мора да ради и на диверзификацији снабдевања нафтом.

Поручио је да ће се радити на томе да следеће године стопа раста буде четири одсто, упркос томе што ММФ прогнозира стопу раста од 3,6 одсто.

"То ће значити много веће повећање плата и пензија, да ћемо морати много да инвестирамо као држава, али и да расте стопа страних инвестиција", нагласио је Вучић.

Истакао је да Азија постаје све значајнији инвеститор у Србији и да верује да ће се тај тренд наставити.

"Камен темељац за 'Аристон' у фебруару или марту"

Камен темељац за италијанску компанију "Аристон" биће постављен крајем фебруара или почетком марта наредне године, изјавио је Вучић.

"'Аристон' је важна и легендарна италијанска фирма, али и ту смо имали проблем како да решимо електричну енергију, и на томе сада радимо. Верујем да ћемо успети да то решимо до тог тренутка када буде постављен камен темељац'', рекао је Вучић.

Указао је да ради на довођењу инвеститора у Ниш.

''Пре само 11 година просечна плата је 322 евра, сада је 698, скоро 700 евра. Не мислим да је то добро, и даље је испод просека Србије, пре свега због Београда и Новог Сада, јер они имају значајно већа примања, али је много боље. Верујем да ће се људи у Нишу у годинама пред нама полако приближавати градовима на северу и мислим да смо много труда уложили да тако буде'', рекао је председник.

Говорећи о згради аеродрома у Нишу, навео је да ће она у августу или септембру наредне године бити ''у пуној функцији''.

''Само у зграду аеродрома улажемо 11 милиона евра, наставићемо са тим, али и да улажемо у комплетну логистику аеродрома како би имао славу и успех у будућности. Када сам пре пет или шест година био овде, било је да хоћемо да угасимо аеродром у Нишу због неких политичких решења, а он сада има највећи број путника, највећи број летова у зависности од зимске или летње сезоне, 11 или 15 дестинација, а биће их још више. Зграда ће бити велелепна'', навео је Вучић.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије