Читај ми!

Гасни интерконектор Србија–Бугарска пуштен у функцију

Гасни интерконектор Србија–Бугарска пуштен је у функцију. Као алтернативни правац снабдевања нашој земљи осигурава енергетску безбедност. Церемонији пуштања у рад гасовода, вредног 94 милиона евра, у месту Трупале код Ниша, присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председник Бугарске Румен Радев, председник Азербејџана Илхам Алијев и амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.

Председник Србије Александар Вучић прусуствује у Нишу заједно са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, приказу наоружања и способности специјалних јединица Војске Србије.

Опширније Краће

Вучић се састао са председником Азербејџана Илхамом Алијевом

Председник Србије Александар Вучић, након цеременије пуштања у рад гасног интерконектора Србија–Бугарска, састао се са председником Азербејџана Илхамом Алијевом.

Након састанка у "четири ока", уследиће радни ручак делегација две земље, којем ће присуствовати министри у Влади Србије и Влади Азербејџана, као и представници војске.

Симболично обележен почетак рада гасног интерконектора Србија–Бугарска

Жиофре: Важна прекретница у јачању енергетске безбедности и отпорности Србије

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре поручио је да данас обележавамо важну прекретницу у јачању енергетске безбедности и отпорности Србије, тако што ће диверзификовати своје изворе снабдевања.

"Повезујемо Бугарску са Србијом, повезујемо Србију са Европском унијом, а у том смислу ова инфраструктура има стратешки значај и за Србију и за Европску унију", додаје Жиофре.

Такође, додаје, обележавамо могућност повећања гаса у свеукупом енергетском миксу и омогућавамо да се елиминишу загађивачи попут угља, да се иде ка природном гасу, што значи да идемо ка декарбонизацији економије у складу са Европском унијом.

"Европска унија снажно је подржала овај пројекат како би се диверзификовали извори снабдевања енергијом за Србију и заиста тиме се окончава пуна зависност од руског гаса. Нама су потребни поуздани партнери и потребни су нам поуздани добављачи", поручио је Жифре.

Указао је да је ЕУ омогућила готово 50 милиона бесповратних средстава за овај пројекат, а Европска инвестициона банка је дала 25 милиона повољних кредита.

"Ова прекретница је део свеукупне подршке Европске уније Србији у сектору енергетике како би се унапредио живот српских грађана прошле зиме. У ЕУ суочили смо се са енергетском кризом, али смо и прискочили Србији у помоћ са 165 милиона помоћи како би се помогло најрањивијима и како би се смањили рачуни за енергетику", додао је Жиофре.

"То је део подршке од једне милијарде у протеклом периоду, зато што је Србија кандидат да постане чланица ЕУ и заиста се радујемо убрзању реформи и како бисмо учинили гасни сектор још конкурентнијим, а план раста ће омогућити додатне могућности за реформе и за додатна средства", рекао је Жиофре.

Нагласио је да Србија диверзификује своје енергетске изворе, постаје отпорнија и то је показатељ њене стратешке оријентације и посвећености европским интеграцијама.

Опширније Краће

Радев: Гасни интерконектор много више од инфраструктурног пројекта

Председник Бугарске Румен Радев рекао је да је гасни интерконектор много више од инфраструктурног пројекта.

"То је симбол успешне и плодоносне сарадње између Србије, Бугарске и Азербејџана. Сарадња која води одрживом економском расту региона и израза воље да заједно градимо европску будућност", навео је Радев.

Рекао је да верује да ће интерконтектор повећати интересовање за нова улагања.

Указао је да он и председник Алијев могу да кажу да у свакој посети Србији виде инфраструктурне напретке и вољу за модеран развој. 

"Видим пажњу да се унапреде инфраструктура и путна мрежа", рекао је Радев.

Према његовим речима, свака модернизација Србије директно утиче и на Бугарску јер, како каже, преко Србије они долазе до Европе.

Захвалио је председнику Вучићу на залагању.

"Данас ми мењамо енергетску мапу Европе, јер интерконектор представља гаранцију за диверзификацију и безбедно снабдевање, не само за наше две земље него за цео регион и није случајно да је то препознала и Европска комисија као пројекат од узајамног интереса", рекао је Радев.

Рат у Украјини нас је, каже, натерао да размислимо о свом схватању солидарности и добросуседских односа. 

"Бугарска схвата своју позицију и значај и спроводи енергетску политику не само због својих бенефита него и због суседа и шире", рекао је Радев.

Опширније Краће

Алијев: Данашња церемонија је церемонија пријатељства и партнерства

Председник Азербејџана Илхам Алијев захвалио је "драгом пријатељу Александру" на позиву, а за Србију је рекао да је прелепа земља.

Алијев је подсетио да су Србија и Азербејџан стратешки партнери и да две земље брзо развијају своје односе.

"Мој лични однос и пријатељство са Александром су допринели развоју сарадње. Под његовим руководством Србија се развија, следи независну политику, а то је политика која служи интересима српског народа. Одушевљени смо његовим постигнућима", рекао је Алијев.

Председник Азербејџана је истакао да је данашња церемонија "церемонија пријатељства и партнерства".

Овај догађај ће допринети енергетској безбедности и Србије и Бугарске, али и Европе, подвукао је Алијев.

"Желим да честитам председницима Србије и Бугарске, гасовод ће допринети енергетској безбедности Србије и Бугарске, Србија је девета земља у коју ћемо извозити", рекао је Алијев.

Наша нафта и гас се достављају и до Медитерана, каже председник Азербејџана.

"Уверен сам да ће овај интерконектор допринети индустријском развоју Србије. Азербејџан ће до 2027. удвостручити свој извоз гаса у Европу, с фокусом на више од осам милијарди кубних метара који су извезени до сада и са намером да се ове године постигне циљ од 12 милијарди кубних метара, што је 50 одсто укупног извоза ове земље", рекоа је Алијев.

Опширније Краће

Ђедовић Хандановић: Велики дан за односе Србије, Бугарске и Азербејџана

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић поручила је да је данас велики дан за односе Србије, Бугарске и Азербејџана.

“Иако је овај пројекат планиран већ дуги низ година и обезбеђивање средстава пре свега из ЕУ, хвала им на томе, трајало много година, успели смо за само годину дана да завршимо радове и да се договоримо са нашим пријатељима из Азербејџана о испорукама гаса, али такође и да координирамо са пријатељима из Бугарске, да се повежемо, да се спојимо на граници између Србије и Бугарске“, навела је министарка Ђедовић Хандановић.

Указала је да је ово важан, велики пројекат, међународни гасовод који је важан и за позиционирање Србије за снабдевање гасом централне и источне Европе, али и за даљу гасификацију јужног дела Србије, југоистока и градова који су од изузетне важности за привредни развој Ниша, Пирота, Димитровграда, Беле Паланке.

"Што се тиче наше сарадње са Азербејџаном, хвала пре свега на томе што смо за изузетно кратко време успели да се договоримо о свим детаљима испорука гаса и што ћемо у будућности имати могућност да дођемо и до додатних количина гаса из ове земље, а опет преко Бугарске. Овај гасовод ће нам омогућити и повезивање на ЛНГ терминал природног гаса у Грчкој, у Александрополису, тако да земље које су у енергетској кризи показале су се најотпорнијим и да најбоље прођу ту кризу су оне које су имале различите изворе снабдевања.

Истиче да се овим пројектом обезбеђује додатни извор поред већ нашег извора Балканског тока и гасовода који је завршен у јеку пандемије и који је изузетно важан за наше грађане и снабдевање из руских извора.

"Добићемо још један извор снабдевања, још један гасовод. Нема диверзификације без инфраструктуре, без физичких радова, нема могућности за боље повезивање без сарадње са другим земљама и ту пре свега заиста велика захвалност свим колегама из Азербејџана, председнику Алијеву, свима онима с којима смо напорно радили у претходних годину дана", додала је.

Захвалила је и Европској унији на финансијској подршци од 49 милиона евра донације.

Опширније Краће

Вучић позвао министарку Ђедовић Хандановић да се уместо њега обрати

Председник Александар Вучић поручио је да данас не може да говори.

"Ја данас не могу да говорим. Ми имамо глупа правила која смо усвојили у нашој земљи да када нешто урадите за своју земљу, онда месец дана пред изборе не смете да се похвалите тиме што сте урадили за своју земљу", рекао је Вучић.

Због тога је позвао министарку енергетике Дубравку Ђедовић Хандановић, будући да, како је рекао, није чланица ниједне странке нити на било којој листи, да се она обрати.

"Ја ћу да поштујем та правила и без обзира на сва та правила и без обзира на све то на шта смо натерани. Немојте да се секирате, ми ћемо свакако да победимо, а и ово је једна велика победа свих нас заједно и хвала вам на томе", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић, Радев и Алијев обилазе гасну станицу Трупале

Председник Александар Вучић обилази са председницима Бугарске и Азербејџана, Руменом Радевом и Илхамом Алијевом, гасну станицу Трупале, где ће пустити у рад гасну интерконекцију Србија–Бугарска и изјавио да ће гасовод до Бугарске диверзификовати изворе снабдевања гасом.

Заједно са председницима три земље стигао је и амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.

Фото: Танјуг/ Димитрије Николић

Председник Вучић се састао са председником Бугарске

Председник Александар Вучић састао се са председником Бугарске Руменом Радевом.

После радног доручка, Вучић и Радев ће обићи контролну собу гасне станице у Трупалу, а потом ће, заједно са председником Азербејџана Илхамом Алијевом, присуствовати церемонији обележавања пуштања у рад гасног интерконектора Србија–Бугарска.

Присутнима ће се обратити председници Србије, Бугарске и Азербејџана, као и амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Председник Србије имаће састанак и са колегом из Азербејџана.

Гасни интерконектор дугачак 109 километара у Србији

Гасни интерконектор који повезује Србију и Бугарску почиње у Нишу и завршава се недалеко од Софије. Дугачак је 170 километара од којих је српска деоница од Ниша до Димитровграда дуга 109 километара.

Капацитет гасовода је 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње. Гасовод је двосмеран што значи да ми можемо да испоручујемо гас суседима у Бугарској, као и они нама.

Ове гасне интерконекторе у Србији, Бугарској и Грчкој покренула је и највећим делом финансирала Европска унија. Циљ је доток гаса из различитих извора. А за нашу земљу ова гасна конекција доноси атернативу у снабдевању.

На нашој деоници гасног интерконектора су три мерно-регулационе станице које даје велике могућности.

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић поручила је уочи отварања да је за грађане Србије овај интерконектор важан пре свега због додатног извора гаса.

“Поред руског гаса и Балканског тока имамо још један извор снабдевања гасом. Али и за гасификацију овог дела југа Србије, свих општина – Димитровграда, Пирота, Беле Паланке и да повећамо капацитет гаса за сам град Ниш. Важно је и за привреду и за долазак нових инвеститора, који увек питају да ли има прикључење на гас“, навела је Ђедовићева.

Указала је и да ће Србију ставити још више на транзитну мапу гаса Европе.

“Зато што за милијарду и 800 милиона кубика гаса, колики је капацитет овог гасовода, ћемо моћи да додатно снабдевамо односно помажемо и снабдевање земаља централне и источне Европе“, додала је Ђедовићева.

Гасни интерконектор између Бугарске и Грчке већ је у функцији од прошле године. Нашу земљу повезаће и са ЛНГ терминалом у грчкој луци Александрополис, који треба да буде завршен током идуће године и који може допремати течни гас из целог света.

Такође, ови интерконектори преко гасовада ТАП И ТАНАП омогућавају и испоруке азербејџанског гаса. Прошлог месеца Србија је са Азербејџаном већ уговорила до 400 милиона кубика гаса за следећу годину.

Извештај Ружице Врањковић

Током боравка у Нишу, планирани су и одвојени билатерални сусрети председника Вучића са председницима Азербејџана и Бугарске, као и приказ опреме и способности јединица Војске Србије.

уторак, 27. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво