Читај ми!

Свештенство СПЦ успело да уђе у закључани храм код Подујева, полиција одбија кривичну пријаву

Са благословом Епископа рашко-призренског Теодосија данас је у селу Ракитница код Подујева служена света Лутургија у храму Светог архангела Михаила. Литургију је служио игуман манастира Високи Дечани, aрхимандрит Сава уз саслужење надлежног пароха протојереја Станише Арсића. У eвхаристијском сабрању учествовали су представници Епархије рашко-призренске СПЦ.

Будући да је у храм Светог архангела Михаила 28. новембра провалила група лица коју је предводио самозвани “свештеник” Никола Џуфка из Албаније, који ни тамо није признат као свештено лице и који је познат по ширењу етничке и верске нетрпељивости, представници Епархије рашко-призренске најпре су одслужили мало освећење оскрнављеног храма и Свету литургију, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

У време Литургије изван цркве су били присутни представници мониторинг тима Еулекса, патрола карабињера који раде при Еулексу, као и представници полиције.

Догађај је протекао мирно и након завршетка литургије брава на уласку у храм је замењена.

У беседи у току Литургије отац Сава је нагласио да је освећењем храма и светом литургијом храм Светога архангела Михаила враћен у свој редовни црквени поредак као богомоља Српске православне цркве – Епархије рашко-призренске.

Отац Сава је изразио наду да ће и овај храм као и сви други објекти Српске православне цркве на овим просторима бити поштовани и заштићени од даљег скрнављења, јер је "улога наше Цркве да шири поштовање међу свим грађанима на овом простору, али и да се брине о својој баштини".

Након литургије отац Сава и представници Епархије су се задржали у краћем разговору са представницима Еулекса и полиције.

Полиција одбија да прими кривичну пријаву

Упркос обезбеђивању данашње активности, полиција у Подујеву одбија да прими кривичну пријаву због провале и скрнављења храма.

Епархија рашко-призренска изражава забринутост због тога што је полиција у Подујеву одбила да прими кривичну пријаву Епархије због провале и скрнављења цркве и спроведе истрагу против лажних свештених лица Николе Џуфке и Кристијана Загалија, као и лица која су учествовала у овом незаконитом делу, међу којима су, према наводима портала косовапост.нет, били и запослени у општинској администрацији у Подујеву.

Кривична пријава Епархије у полицији је одбијена у два наврата: 1. децембра и јуче 5. децембра када је Епархија поново покушала преко свога адвоката да поднесе кривичну пријаву полицији у присуству Еулекс мониторинг тима.

Косовска полиција је одбила да прими кривичну пријаву, иако је то дужна по законима донесеним у Приштини, што је озбиљан прекршај, о којем су обавештени сви међународни представници на КиМ.

уторак, 27. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво