Читај ми!

Епархија рашко-призренска: Функционери из Подујева са лажним свештеником провалили у цркву

Епархија рашко-призренска саопштила је да је јуче, 28. новембра, према писању портала Косовапост, у Цркву Св. Архангела Михаила у селу Ракиница, општина Подујево, провалила група заједно са самозваним и лажним свештеником Николом Џуфком, грађанином Републике Албаније, да би у цркви наводно обавили црквени обред. У саопштењу се наводи да је реч о грубом насртају на имовину СПЦ "у циљу ширења етничке и верске мржње и нестабилности на простору Косова и Метохије“. Упад у цркву осудила је Канцеларија за КиМ.

Из Епархије наводе да су, према тврдњи поменутог портала, у провали и злоупотреби српске православне цркве која датира из 15. века учествовали и представници Општине Подујево.

Такође наводе да је циљ ове групе, према писању портала, био је да ову цркву прогласе за "цркву Фана Нолија" која припада самозваној и самопроглашеној Албанској националној православној цркви из Елбасана, наводи се у саопштењу Епархије.

"Ово кривично дело је само још једно у низу које за циљ има отимање духовне и културне баштине Српске православне цркве, односно 'албанизацију' или 'косоваризацију' наше духовне и културне баштине. На процес културне апропријације наше баштине Епархија рашко-призренска указује већ годинама. Овај најновији случај је наше наводе потврдио, овога пута на неспоран и крајње забрињавајуће начин. Овакви и слични акти указују на хитну потребу заштите наше културне и духовне баштине, пре свега од појединаца и организација повезаних са косовским институцијама, или са појединцима које делују уз већу или мању подршку тих институција“, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Епархија рашко-призренска СПЦ овом приликом жели да упозна јавност са следећим чињеницама:

– Никола Џуфка је грађанин Републике Албаније из Елбасана и није свештено лице, већ се лажно представља као православни свештеник. О њему је детаљно известила јавност канонска Православна црква Албаније, која је пренела саопштење Митрополије елбасанске, које преносимо у српском преводу. 

– Никола (Блажде) Џуфка није православни клирик и као такав није признат од стране било које хришћанске цркве у било којој земљи. Тврди да је рукоположен од стране извесног човека српско-румунског порекла, који нема везе са Православном црквом и није њен клирик. Ово је једноставно обмана јавног мњења.

– Никола представља само себе, нема ни цркву ни заједницу верника, упркос својим помпезним изјавама које повремено даје у медијима.

– Импровизовао је оно што назива "црквом“ у подруму своје куће, отворено обмањујући јавност чак и у медијима да је реч о "палеохришћанској катакомбној цркви“.

– Отворено лаже и обмањује у медијима да је завршио верске студије, иако није учинио ништа слично. Тачније речено, завршио је средњу стручну школу за прехрамбену технологију у Елбасану, чак понављајући последњу годину.

– Он даје "патриотске“ изјаве, док истовремено исмева и презире албанске православне клирике, такође угрожавајући и исмевајући озбиљност верских лидера и свештених лица других вера.

– Недостатак богословског образовања показује да су његове медијске изјаве о православној вери нетачне и обмањујуће. Овај појединац није зависан од било којег црквеног ауторитета и није одговоран за своје поступке.

– Његов једини интерес је медијско промовисање и привлачење јавне пажње, без обзира на штету коју то наноси угледу свештеног чина и православној вери.

– Његове неодговорне изјаве у медијима, под окриљем верског ауторитета, изазивају незадовољство, подстичући непријатељство међу верским заједницама, недостатак узајамног поштовања и као последица тога, међуверску мржњу.

– Са забринутошћу пратимо његове медијске наступе. Прикупљањем прелиминарних информација од стране медија о особи која не припада ниједној верској заједници, нема никакав ауторитет, нема ни одговарајуће образовање те не представља никога осим себе, пружило би довољан разлог зашто он не заслужује да буде узет озбиљно.

– Аутокефална Православна црква Албаније је једини духовни и званични ауторитет који гарантује очување и промоцију догматских и црквених принципа, која се води од стране својих легитимних тела у складу са својим статутом и црквеним канонима. Сваки покушај, како у прошлости тако и сада, да умањи улогу и допринос Православне цркве у Албанији пропашће уз благодат и помоћ Божју.

Kaнцеларија за КиМ: Упад у цркву нови удар на СПЦ

Канцеларија за КиМ осудила је упад у цркву на КиМ. "Упад у посед цркве Светог Архангела Михаила у селу Ракиница од стране функционера из Подујева, предвођених лажним и самозваним албанским свештеником Николом Џуфком, представља нови удар на Српску православну цркву и Епархију рашко-призренску, сa циљем затирања и присвајања српског православног верског наслеђа на Kосову и Метохији", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, овакав насилни и плански акт несумњиво није могао бити изведен без знања и подршке институција у Приштини, на челу са Аљбином Kуртијем који своје деловање заснивају искључиво на обрачуну са свиме српским на простору KиМ.

"Приштина и екстремисти систематски већ више од две деценије скрнаве и организовано, масовно уништавају српске цркве и манастире на простору Kосова и Метохије, како би спречили повратак народа на њихова вековна огњишта и затрли семе српског постојања, јер је итекако добро познато да су наше цркве одувек биле места сабирања и саборности, као и стуб идентитета и духовности нашег народа", додаје се у саопштењу.

Напомиње се да паралелно са тим, власти у Приштини покушавају да различитим перфидним и опасним стратегијама, храмове и манастире Српске православне цркве преузму и прогласе за део такозваног косовског наслеђа, а напослетку прибегавају бруталним упадима на посед светиња СПЦ, управо због снаге и значаја који српска црква има за српски народ на KиМ.

"Ово је питање које би морало да скрене пажњу комплетне међуанродне заједнице, јер је недопустив третман ћутања док се руше и скрнаве српски гробови, прекопавају српске кости, каменују српске куће, отима бесправно српска земља, а сада и цркве", истиче се у саопштењу.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво