Читај ми!

Срби са севера КиМ покушали да предају захтев за разрешење албанских градоначелника

У четири општине на северу Косова и Метохије – Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку – представници грађана покушали су да предају захтев за разрешење албанских градоначелника, онако како је и предвиђено административним упутством.

Грађани су захтеве покушали да предају председницима скупштина општина, јер управо то и предвиђа административно упутство које је летос израдила влада у Приштини, али су у свим општинама одбили да тај захтев приме, преноси Косово онлајн.

Грађане који су у насељу Липа покушали да предају иницијативу за смену кажу да их је легитимисала полиција.

Због свега, представници грађана у све четири општине најавили су да ће упутити захтев и централној изборној комисији, а да ће о свему обавестити и земље Квинте и представнике Европске уније.

На данашња дешавања реаговао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, истичући да одбијање захтева за смену градоначелника на Северу представља наставак терора над Србима.

Угљанин: Процедура налаже да три дана пре подношења морају да обавесте председавајућег скупштине

Председник скупштине општине у северној Митровици Неџат Угљанин изјавио је да процедура административног упутства налаже да су три дана пред поношење било какве иницијативе, подносиоци у обавези да обавесте председавајућег скупштине.

"Они то нису урадили и мени никакав захтев није дошао, нити за покретање, нити било каква петиција на име председавајућег скупштине", рекао је Угљанин медијима у Митровици, након неуспелог покушаја групе грађана у четири општине на северу Kосова и Метохије да предају захтев за разрешење албанских председника општина.

Актуелни градоначелници постављени након избора 23. априла

Актуелни градоначелници у четири општине постављени су након избора 23. априла које су Срби бојкотовали. На биралишта је изашло тек око 3,5 одсто бирача – од укупно уписаних 45.950, гласачко право је искористило њих 1.567, од тога само 13 Срба.

На чело општина на северу, где Срби чине више од 95 одсто становништва, дошла су четири Албанца.

У Северној Митровици је постављен Ерден Атић, у Лепосавићу Љуљзим Хетеми, у Звечану Илир Пеци, а у Зубином Потоку Измир Зећири.

Косовска полиција је 26. маја уз припаднике РОСУ насилно упала у општине Зубин Поток, Звечан и Лепосавић, а на грађане који су пружали миран отпор бацила је сузавце и шок-бомбе. Том приликом је повређено десет Срба. Три дана касније, током немира у Звечану, повређено је више од 50 Срба. Повређено је и 30 припадника Кфора.. априла

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара