Читај ми!

Православна црква код Подујева закључана за свештенике надлежне епархије

Након вести о провали у Храм Светог арханђела Михаила у Ракитници код Подујева надлежни парохијски свештеник Станиша Арсић посетио ју је, у пратњи полиције, али је наишао на катанцем закључана врата.

Свештеник Арсић је установио да су након паљевине и рушења јужног зида на храму још пре неколико година без ичије дозволе вршени грађевински радови. Покушао је да уђе у цркву, али су врата закључана великим новим катанцем и оковима који су уграђени у камени довратник и стара дрвена врата која имају своју браву, саопштила је Епархија рашко-призренска.

"Са северне стране на главном делу цркве поломљена су стакла на прозору и кроз њега се једино може видети део унутрашњости и епитрахиљ који је остао, након провале и наводног служења самозваног свештеника Николе Џуфке и Kристијана Загалија, такође лажног свештеног лица из Албаније кога је Џуфка прогласио за свештеника", додаје се у саопштењу.

У трњу поред тротоара испод прозора одложени су остаци малих белих свећа које се користе за декорацију и вероватно су коришћени у "обреду" који је обављен јуче у проваљеном храму.

Отац Станиша се помолио испред затворених врата и на гомили сломљених плоча и цигала пронашао део довратника из унуташњости храма на ком се налазе орнаменти и ћирилична слова.

Указује се да иако ретки послератни извештаји говоре о старом гробљу око цркве и два очувана крста, данас их није било могуће пронаћи.

Епархија рашко-призренска саопштила је да је јуче, 28. новембра, према писању портала Kосовапост, у Цркву Св. Архангела Михаила у селу Ракиница, општина Подујево, провалила група заједно са самозваним и лажним свештеником Николом Џуфком, грађанином Републике Албаније, да би у цркви наводно обавили црквени обред. У саопштењу се наводи да је реч о грубом насртају на имовину СПЦ "у циљу ширења етничке и верске мржње и нестабилности на простору Kосова и Метохије".

субота, 02. март 2024.
15° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво