Читај ми!

Сурлић: Европски званичници термином "дефакто признање" чине плезир Приштини, конструктивна нејасноћа око ЗСО

Стефан Сурлић са ФПН каже за РТС да је "дефакто признање", о којем је говорила председница ЕК Урсула фон дер Лајен, нешто што се користи да би се учинио "плезир" Приштини, јер влада Аљбина Куртија тврди да је нека врста међусобног признања предуслов за примену споразума. Када је реч о формирању ЗСО, Сурлић каже да је очигледно да су понуђени конкретан статут ЗСО и нови принципи. али да су европски званичници прибегли добро знаној "конструктивној нејасноћи".

Стефан Сурлић са Факултета политичких наука оценио је у Дневнику РТС-а, поводом јучерашње посете председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен која је поновила да се од Србије очекује дефакто признање самопроглашене независности Косова, да су њене поруке биле блаже у Београду у односу на оне у Приштини, из тактичких разлога.

"Када говоримо о дефакто признању, она је поменула признавање докумената који су издати од стране институција Приштине и остале кораке. Можемо да претпостављамо да су ти остали кораци нешто што је већ најављено и у Лајчаковом плану, нешто што је део немачко-француског предлога", сматра Сурлић.

Оцењује да је термин "де факто признање" заправо нешто што се користи да би се учинио "плезир" Приштини, јер влада Аљбина Куртија константно тврди како је нека врста међусобног признања предуслов за било какву примену осталих тачака споразума.

"У том смислу, наставак преговора, наравно да ће бити тежак", додаје Сурлић.

ЗСО и "конструктивна нејасноћа" европских званичника

Када је реч о формирању Заједнице српских општина и могућности да буде формирана у формату из Бриселског споразума, Сурлић каже да је очигледно да су понуђени конкретан статут ЗСО и нови принципи.

"Мислим да су европски званичници прибегли нечему што већ добро знамо, то је та конструктивна нејасноћа, односно да је њихов правнички тим користио термине који би били прихватљиви нормативном оквиру у Приштини, а да се притом задржи суштина, а то је да Заједница српских општина подразумева заштиту, самоуправу и аутономију за Србе у сферама која су за њих од виталног интереса", објашњава Сурлић.

Наравно, према његовим речима, сведочимо једној врсти манипулације и да Приштина константно говори како је Заједница српских општина противна њиховим оквирима.

Сматра да су најаве Аљбина Куртија о оцени уставности заправо нека врста куповине времена и да не постоји јасна спремност Приштине да примени договорено.

КиМ и европске интеграције – "лажна дилема"

Што се тиче порука Урсуле фон дер Лајен у погледу европских интеграција Србије, оценио је да је чланство на дугом штапу.

"Дијалог Београда и Приштине не треба посматрати кроз призму било каквог решавања трајног односа између две стране, јер код нас важи једна лажна дилема. Нити ће се наставком европских интеграција и убрзањем Србија одрећи Косова, а нити ће га вратити потпуно под окриље уставног поретка уколико би се одрекла европског пута", оценио је Сурлић.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара