Читај ми!

Вучић: Сачували смо Србију, са Фон дер Лајеновом о свим важним питањима

Председник Александар Вучић каже да је ситуација у претходном периоду била веома компликована за нашу земљу, али да смо се борили и сачували Србију. Истиче да ће са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен разговарати о свим важним питањима.

Председник Вучић указао је да ће сутра имати важне разговоре са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

"Дуго ћу, осим ових званичних разговора и онога што она и ја будемо саопштили јавно, имати разговоре. И после тога у четири ока и заједничку вечеру. Много времена да разговарамо о свим важним питањима за Србију, што мислим да је увек некако лековито", рекао је Вучић за ТВ Хепи.

Поручује да ће бити још много тешких ствари и тешких одлука.

"Али знамо шта је то што смемо, докле смемо, знамо шта је то што не смемо. И важно је да земља иде напред", истакао је Вучић.

Председник је рекао да покушавају да сачувају интересе Србије, али да се у исто време унапреди економија и економски раст.

Истакао је да ће, када је реч о Kовову и Метохији, увек постојати притисци из иностранства.

"Хоћемо ли ми бити под тим притиском увек? Па, бићемо. Ја сам 10-11 година слушао како сам признао независност Kосова. А заборављате да је 2008. године Kосово прогласило независност. И заборављате да то нису исти услови као пре 2008. Да смо издржали осам месеци па да добијете Нобелову награду за издржљивост, а не 11 година или више од 11 година", нагласио је Вучић.

О разговорима са ММФ: Наше јавне финансије у одличном стању

Председник Вучић је навео да је од представника Међународног монетарног фонда (ММФ) чуо да су јавне финансије Србије у одличном стању и да ће све што је обећано од повећања плата и пензија бити у потпуности испуњено без последица по јавне финансије.

Додао је да је Србија од 2014. године у различитим формама има ММФ и да ће се сада прећи са тзв. стендбај аранжмана у однос који је бољи за Србију.

"Такозвани стендбај аранжман значи да смо морали део њихових средстава да користимо или мислили да морамо, одједном нам њихов новац није потребан и прелазимо у део који је бољи за нас и немамо обавезу да било шта узимамо и значи да су наше јавне финансије налазе у одличном стању", рекао је Вучић.

Указао је да наша индустријска производња брже расте него што смо очекивали, као и да мисли да ће за ову годину раст ићи и до 2,7 одсто можда и до 2,8 одсто БДП-а што је боље од очекиваног.

"При томе индустријска производња вуче наш напредак, тако да људи не морају да брину. Све што смо обећали од пензија, плата, све што смо рекли за студенте то је нешто што ће бити одмах и у потпуности испуњено и без икаквих последица по јавне финансије Србије", рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија држи ниску стопу јавног дуга на 51 одсто, а да је тај проценат на нивоу ЕУ 83 одсто, а на нивоу еврозоне 91 одсто.

За седам дана почиње изградња пруге Ниш–Димитровград

Председник Вучић наглашава да је документација за изградњу пруге Ниш–Димитровград спремна, као и да ће радови почети у наредних седам дана.

"И Софија жели да се брзом пругом споји са Истанбулом, тако да када ми завршимо са Европљанима што градимо, сутра ћу са Урсулом фон дер Лајен да причам о томе, Београд–Ниш брзу пругу, имаћемо и брзу пругу Београд–Истанбул. До сада смо говорили о Будимпешти, а имаћемо Будимпешта–Београд–Ниш–Софија–Истанбул. До Истанбула дакле за осам, девет сати", рекао је Вучић.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се