Читај ми!

Шолц: Разговори Вучића и Куртија нису пропали; Макрон: Београд и Приштина се јасно ангажовали за примену споразума и договора о ЗСО

Немачки канцелар Олаф Шолц каже да преговори у Бриселу са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем нису пропали јер су, како је нагласио, обојица исказали спремност за спровођење постигнутих договора и формирање Заједнице српских општина. И француски председник Емануел Макрон истиче да су се обе стране јасно ангажовале да ће применити договорено, уз напомену да је Унији важно да то сада постане стварност.

Олаф Шолц је, на конференцији за новинаре након Самита ЕУ на којем је усвојен закључак о Косову и Метохији, говорио о јучерашњим разговорима са Александром Вучићем и Аљбином Куртијем у Бриселу.

"Сада имамо изјаву Куртија и Вучића да ће спровести мере из докумената које смо израдили, Основни споразум, Охридски споразум и сада и концепт конкретног нацрта за успостављање ЗСО. То је јасно речено и то је важан корак", рекао је Шолц.

На питање како оцењује ситуацију након, како је рекао новинар, "јучерашњих пропалих разговора" са Вучићем и Куртијем и тога што је Европски савет навео у закључцима да жали због недостатка примене споразума, Шолц је одговорио да не дели ту процену.

"У овој заиста тужној ситуацији могли смо да постигнемо напредак, тако да не делим вашу процену. Мислим да ако направимо политичку процену, можете се сагласити са мојом проценом", рекао је Шолц.

Додао је да је важно да су ови кораци сада предузети и да сви који имају политичку одговорност на терену изнађу снаге да се припреме за будућност.

"Ово није нешто где може да се говори ко има највише поена, већ како можемо да изградимо будућност за грађане на Косову и у Србији и мирну перспективу за њих. И Косово и Србија желе у ЕУ, а за то морају да постану најбољи суседи", рекао је Шолц и додао да се то може догодити само ако лидери то одреде као приоритет.

Макрон: Београд и Приштина се јасно ангажовали за примену споразума

И председник Француске Емануел Макрон изјавио је после Самита у Бриселу да су, у јучерашњим разговорима са Вучићем и Куртијем, обе стране исказале јасно ангажовање да ће спровести постигнуте споразуме.

Макрон је на конференцији за новинаре рекао да су се лидери Уније, поред рата у Украјини, као и стања у Израелу, посветили и ситуацији између Београда и Приштине после јучерашњих састанака.

"Италијанска премијерка Ђорђа Мелони, немачки канцелар Олаф Шолц, председник Савета ЕУ Шарл Мишел, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и ја разговарали смо јуче са премијером Куртијем и председником Вучићем. Ми смо добили веома јасан сигнал обе стране да ће се ангажовати на примени Бриселског споразума и споразума из Охрида, као и да ће у најкраћем року применити договор о формирању ЗСО", рекао је Макрон.

Макрон је истакао да је Унији сада "заиста важно да то сада постане стварност" и да се "настави с нормализацијом односа" Београда и Приштине.

"Поновили смо нашу осуду напада од 24. септембра и затражили јасне мере и истраге од председника Вучића“, рекао је француски председник.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се