Читај ми!

Усвојен закључак о КиМ на Самиту ЕУ, лидери позивају на спровођење споразума

У Бриселу завршен дводневни самит Европског савета, на којем се разговарало о Украјини, сукобима између Израела и Хамаса и дијалогу Београда и Приштине. Усвојен закључак лидера ЕУ о КиМ, у којем се, између осталог, Београд и Приштина позивају на деескалацију и спровођење споразума, што укључује и формирање ЗСО. Председник Европског савета Шарл Мишел каже да је на Самиту истакнуто да је, поред имплементације, неопходно да се две стране врате за преговарачки сто.

Београд и Приштина морају да наставе са сталним напорима за деескалацију, као и да обезбеде одржавање нових избора на северу КиМ што је пре могуће, уз активно учешће косовских Срба, наводи се у закључцима Европског савета усвојеним данас на Самиту у Бриселу и додаје да ће неуспех у смиривању тензија имати последице.

У документу се наводи да Европски савет жали због недостатка имплементације Споразума обеју страна на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију, као и других споразума постигнутих у дијалогу уз посредовање ЕУ, који води високи представник и подржава специјални изасланик ЕУ.

"Европски савет позива Косово и Србију да их спроведу, без одлагања или предуслова. Ово укључује оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином. Нормализација односа је суштински услов на европском путу обе стране и обе ризикују да изгубе важне прилике у недостатку напретка", наводи се у документу.

Истиче се и да је Европски савет забринут због безбедносне ситуације на северу КиМ и најоштрије осуђује насилни напад на тзв. косовску полицију 24. септембра 2023.

"Европска унија очекује да починиоци буду ухапшени и брзо приведени правди и да Србија у потпуности сарађује и предузме све неопходне кораке у том погледу", наводи се у закључцима.

Наглашено је и да ће Европска унија наставити да блиско сарађује са Западним Балканом и да подржава реформске напоре земаља тог региона на њиховим европским путевима.

Мишел: Важно да се Београд и Приштина врате за преговарачки сто

Председник Европског савета Шарл Мишел је, на прес-конференцији након завршетка Самита, рекао да је на Самиту истакнуто да је важно да се лидери две стране врате за сто и да се раније договорени Споразуми имплементирају.

Подсетио је да су јуче одржани одвојени састанци са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и да је веома важно да дође до нормализације односа.

"Истакли смо важност тога. На састанцима је истакнута важност да се лидери врате за сто, да се споразуми имплементирају", рекао је Мишел.

На питање новинара о детаљима јучерашњих састанака, Мишел је рекао да је лидерима објашњено шта се очекује од њих, а то је да се спроведу договорени споразуми.

"Пре свега да се формира Заједница општина са српском већином, под два да се примени споразум о печатима. Најважније је да се споразуми имплементирају. То ћемо проверавати, биће последица и ако се не имплементирају и ако се имплементирају", рекао је Мишел.

Када се ради о данашњем самиту, Мишел је рекао да су теме биле Газа, Украјина, миграције, Јужни Кавказ.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се