Читај ми!

СБ УН данас о Косову и Метохији, седница отворена за јавност

Седница Савета безбедности Уједињених нација на којој ће се расправљати о шестомесечном извештају Унмика о Косову и Метохији одржава се данас у Њујорку. Седница ће бити отворена за јавност. Србију ће представљати премијерка Ана Брнабић. Пренос је од 21 сат на Првом програму РТС-а.

Извештај о раду Унмика од 19. марта до 18. септембра данас ће у Савету безбедности Уједињених нација представити шефица мисије УН на Косову и Метохији Каролин Зијаде.

Генерални секретар УН је уочи седнице објавио део извештаја о КиМ, где је позвао Београд и Приштину да се уздрже од једностраних потеза који би могли да доведу до даље ескалације тензија на Косову и Метохији.

Такође је рекао да и Београд и Приштина треба да се врате дијалогу под окриљем ЕУ и да примене све до сада постигнуте споразуме.

Изразио је и очекивање да ће убрзо доћи до одржавања превремених локалних избора на северу Косова и Метохије, на којима ће учествовати и Срби.

Седница отворена за јавност

Иако се претходних недеља спекулисало да ће седница бити затворена за јавност, то се ипак неће догодити.

Седница ће бити отворена и биће преношена од 21.00, јавља извештач РТС-а.

О могућем затварању седнице говорило се због наводних примедби које је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес имао на претходну седницу одржану у априлу, када је дошло до размене оштрих речи између шефа српске дипломатије Ивице Дачића и представника привремених институција у Приштини.

Међутим, да би седница била затворена, потребна је сагласност девет од 15 чланица Савета безбедности, а то није могуће без компромиса са Русијом и Кином.

Србију представља премијерка Брнабић

Србију ће на седници СБ УН представљати премијерка Ана Брнабић.

Председница Владе ће, како је најављено, имати и одвојени сусрет са генералним секретаром Уједињених нација, као и са председавајућим Савета безбедности Уједињених нација, амбасадором Бразила.

Иначе, од 15 чланица Савета безбедности, пет не признају једнострано проглашену независност Косова. То су Русија, Кина, Еквадор, Мозамбик и Бразил као председавајући Савета безбедности.

Наредног месеца, председавање том телу преузеће Кина.

О ситуацији на Косову и Метохији после сукоба у Бањској и најновије посете дипломатских изасланика ЕУ и САД, расправљају данас и шефови дипломатија ЕУ на састанку у Луксембургу.

Односи Београда и Приштине биће једна од тема на самиту шефова држава и влада ЕУ у четвртак и петак у Бриселу.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво