Читај ми!

Дијалог поново у фокусу, разговори о КиМ од Њујорка до Брисела

После јучерашње посете међународне петорке Приштини и Београду, председник Србије каже да је разговор био тежак, али да верује да ће се наћи неки излаз, иако за Србију нема лаких ствари. Српска листа, од страних званичника, очекује да створе механизме за скоро формирање Заједнице српских општина, док дипломате сматрају да Србија политичко решење треба да тражи у оквирима међународног права.

Догађаји у Бањској поред бројних питања, вратили су у фокус оно, можда, најважније – да дијалогом Београд и Приштина дођу до компромисног решења. Од 24. септембра готово да није било европског и америчког званичника који нису позивали да се хитно две стране врате за преговарачки сто.

Након што је велика петорка јуче разговарала и са Аљбином Куртијем и са Александром Вучићем, изасланик Уније пренео је поруку – Брисел очекује примену Охридског споразума из фебруара, а од тога, каже, зависи европска будућност обе стране.

"У стратешком смислу не заборавите њихов је једини циљ да ми признамо независно Косово, тако да ли би био разлог Бањска или би био разлог неки други може нешто у том тактичком смислу да промени, суштински та политика односа према Србији, у којој Приштина увек има предност јер су двадесет две од двадесет седам земаља Европске уније, најмоћније земље, признале независност Косова, као и САД. Онда вам је јасно како ствари стоје", рекао је председник Александар Вучић.

Представници Српске листе не очекују да се на терену промене ствари. Од Мирослава Лајчака и представника земаља Квинте очекују да разумеју избегавање примене претходно постигнутих договора. А управо у томе виде и главни разлог за ескалацију ситуације.

"Мислим да ова петорка, дакле Квинта и представници, представник Европске уније у дијалогу, г. Лајчак, треба коначно да створе механизме који ће омогућити да дође до успостављења ЗСО. Лично сам ја са својим колегама чуо и од Лајчака и од Ескобара почетком ове године да ће ЗСО бити формирана. ЗСО као предуслов решавања других питања и неких нових договора, али ЗСО као нешто што је за нас не политичко питање него питање опстанка и питање живота", каже потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.

Дипломата Зоран Миливојевић рекао је да они то од јуче стављају у контекст примене Охридског споразума, а Охридски споразум значи да две стране третирају одвојено и да свака свој напредак према приступању ЕУ мери ониме што учини.

Како је рекао, они то књиже у обавезу приштинске стране, као претходно преузету обавезу, а у томе је разлика у досадашњем третирању ових разговора и третмана нормализације.

Дипломате тумаче тренутну стратегију Београда да разговара у оквиру међународног права и статуса Косова као ентитета у оквиру Уједињених нација и Савета безбедности.

"То је једини оквир у којем је могуће да се тражи политичко решење на бази компромиса. Све друго је проблем и не гарантује ни успех преговора, али не гарантује ни нормализацију", каже Миливојевић.

Високи представник Борељ и Лајчак сутра подносе извештај министрима о разговорима у Београду и Приштини током викенда.

"Став високог представника Бореља је јасан – после насиља две стране морају да се врате дијалогу под окриљем ЕУ. Без успешног завршетка дијалога неће бити европске перспективе за Београд и Приштину, то мора бити јасно речено", наводе дипломатски извори у Бриселу.

Односи Београда и Приштине биће једна од тема самита шефова држава и влада ЕУ у четвртак и петак у Бриселу.

"За нас ту нема лаких ствари, али се надам да ћемо успети. Верујем, ако то могу да кажем и да умирим људе, верујем да ћемо успети да пронађемо неки излаз", каже Вучић.

Осим у Бриселу, Косово и Метохија биће тема и у Њујорку, на седници Савета безбедности. Сутра ће тамо Србију представљати председница Владе.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво