Читај ми!

Одржан 25. протест "Србија против насиља" у Београду, шетња завршена испред зграде РЕМ-а

Двадесет пети протест под паролом "Србија против насиља", у организацији дела опозиције, одржан је вечерас у Београду. Након окупљања испред Народне скупштине Србије и обраћања народних посланика Срђана Миливојевића и Александра Јовановића Ћуте, грађани су прошетали до зграде Радио-телевизије Србије, а потом и до зграде Регулаторног тела за електронске медије, где је протест завршен.

Завршен 25. протест "Србија против насиља", саобраћај нормализован

Протест је завршен испред зграде РЕМ-а након обраћања Радомира Лазовића. Грађани су се разишли и саобраћај у центру града је нормализован.

Лазовић: РЕМ ради за "Пинк"

Народни посланик Радомир Лазовић обратио се грађанима испред зграде РЕМ-а и позвао на одузимање националних фреквенција телевизијама Пинк и Хепи због, како каже, промовисања насиља.

Лазовић је поручио да РЕМ ради за Пинк.

Табла на згради РЕМ-а офарбана у розе

Протестна колона је стигла на своје крајње одредиште - до зграде Регулаторног тела за електронске медије, где су народни посланици Срђан Миливојевић и Радомир Лазовић таблу са натписом "РЕМ" офарбали у розе боју.

Фото: РТС

Манојловић: Очит малигни утицај власти на информативни програм РТС-а

Народна посланица из Демократске странке и новинарка РТС-а Татјана Манојловић рекла је грађанима испред зграде РТС-а да је "власт пробала да у медијске законе убаци кукавичје јаје", како би, како каже, укинула сваку слободну реч и мисао.

Манојловићева је позвала новинаре РТС-а да се "охрабре и побуне" како би радили професионално.

Нагласила је да је "очит малигни политички утицај власти на информативни програм РТС-а".

Манојловићева је позвала грађане да 17. децембра "оловком притисну прекидач који ће упалити светло".

Протестна шетња је после краћег заустављања испред зграде РТС-а кренула према Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ).

Опширније Краће

Прво заустављање колоне испред зграде РТС-а

Након окупљања испред Народне скупштине Србије, грађани су кренули у шетњу Таковском улицом, а онда накратко застали испред зграде Радио-телевизије Србије, где им се обратила народна посланица Татјана Манојловић из Демократске странке.

Јовановић: Сви заједно на једну страну 17. децембра

Народни посланик Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка рекао је да више није време за речи него за дела.

"Сви заједно на једну страну 17. децембра да срушимо зло. Ово више није питање политике, већ основног људског достојанства и храбрости - хоћемо ли да живимо као слободни људи или ћемо да трпимо криминални режим Александра Вучића", рекао је Јовановић.

Тврди да су "неки почели да прете".

"Што више прете, то значи да се све више плаше. Буде ли фалила длака са главе овим људима овде, добиће одговор. Ни ми више трпети нећемо, размислите добро шта радите. Мало је затвора за све што сте радили овом народу, спремите се за дуге шетње по затворским круговима. Народ је гладан хлеба, гладан је правде", поручио је Јовановић.

Фото: Фонет
Опширније Краће

Миливојевић: Нема свађе и расправе у борби за слободу

Народни посланик из Демократске странке Срђан Миливојевић рекао је на почетку протеста да је борба протов Александра Вучића приоритет.

"Шта имамо ми? Само нас саме. Можемо ли сами ако нисмо сложни? Не можемо! Само слога Србина спасава! Е због тога, због те слоге ја вам кажем као демократа - посвећени смо једној листи, нема свађе и расправе у борби за слободу. Разумемо шта нам кажете, у истом смо строју са вама", поручио је Миливојевић окупљенима.

Истакао је да нема право да се бори за мандате.

"Ја немам право да се борим за мандате јер ово је борба за слободу, а не за власт. Ми смо посвећени борби против мафије, свако је добродошао на ту страну", изјавио је Миливојевић.

Фото: Фонет
Опширније Краће

Миливојевић и Јовановић говорници на 25. протесту против насиља

Према најавама организатора, грађанима ће се на 25. протесту "Србија против насиља" испред Народне скупштине обратити народни посланици Срђан Миливојевић из Демократске странке и Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка.

Фото: Фонет

Грађани се окупљају испред Скупштине, затворен саобраћај

Грађани се окупљају испред Скупштине Србије. Саобраћај је затворен у оба смера од раскрснице улице Кнеза Милоша и Булевара краља Александра до Трга Николе Пашића.

Фото: Фонет

Како су најавили организатори протеста "Србија против насиља", тема 25. протестне шетње у Београду биће медијски закони и насиље у медијима.

Окупљање грађана је заказано за 18 сати испред Народне скупштине Србије. Након обраћања говорника, колона ће ићи до зграде Радио-телевизије Србије, а онда и до зграде Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Раније данас, у Краљеву је на Тргу срспких ратника одржан протест "Краљево против насиља", у тишини и без музике у знак поштовања према жртвама Другог светског рата.

Активиста Локалног фронта Лазар Милосављевић указао је на проблем загађења ваздуха у Краљеву, за који тврди да је последица урушених институција и опште површности коју актуелна власт промовише већ годинама.

Протести против насиља почели у мају након масовних убистава

Протести под паролом "Србија против насиља" одржавају се у Београду сваког викенда, а почели су у мају ове године након масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару и у селима у околини Младеновца.

Грађани су се и прошле суботе окупили испред Дома Народне скупштине, где су им се обратили представници дела опозиције, након чега је уследила протестна шетња до Републичког јавног тужилаштва. 

Протести против насиља се редовно одржавају и у другим градовима широм земље, а у петак су грађани протестовали у Јагодини, Краљеву и Чачку.

Од раније познати захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Незадовољни грађани такође траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

петак, 23. фебруар 2024.
17° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво