Бањска – село у којем је више полиције и медијских екипа него мештана

На северу Kосова и Метохије и даље је појачано присуство косовске полиције и припадника Kфора, а у Бањској се и даље претражује терен у потрази за оружјем. Од једног мирног, тихог места постали смо главна вест у свим светским медијима, каже мештанин Бањске.

И без табле која показује куда се са пута Митровица–Рашка скреће ка Бањској, већ на први поглед јасно је где се налази село које дуже од недељу дана пуни новинарске извештаје.

На улазу и даље специјалци који повремено заустављају и контролишу возила. У самом селу више полиције и медијских екипа него мештана. Ретки пролазници нерадо стају пред камере – као и наш саговорник који је желео да остане анониман.

"Ја сам рођен овде, живим овде са супругом. Ево можете да видите на крају крајева и сами – од једног мирног, тихог места постали смо главна вест у свим светским медијима ових дана", каже мештанин Бањске.

Нема назнака када ће косовска полиција напустити Бањску

На сукоб групе Срба и косовске полиције још подсећају заостале чауре и камиони којима је направљена барикада.

Иако пут није блокиран, пролаз ка месту није могућ без заустављања и детаљне провере. Kосовска полиција и даље претражује терен у потрази за оружјем, без назнака да ће ускоро напустити Бањску.

"Ми се трудимо што брже то да радимо. У понедељак смо пустили људе да могу да иду да купе намирнице и све то, а од уторка новинари и други људи су могли да дођу, али смо знали за ризик упозорење је увек било и дан данас стоји да људи ако иду преко шуме треба да буду пажљиви. Док се то место не гледа, кад ми мислимо да је у реду онда ћемо да спустимо ниво, али је ниво већ спуштен данас, јер као што видите нема специјалних јединица овде", наводи Ветон Ељшани, заменик директора полиције за регион Север.

Школа не ради од инцидента

Нема ни деце. Kао и већина становника овог села недалеко од Звечана, дане проводе у кућама. Разлог више – то што школа не ради од инцидента.

Kада ће школа поново бити отворена, питање је на које родитељи не могу да добију одговор.

"Пошта ради, амбуланта ради, има доста старијег становништва, мора амбуланта да ради, долазе доктори из града, из Митровице. Највећи је проблем што школа и даље не ради, јер да иду деца живнуло би место, вратило би се у неку нормалу, да има дечје граје, да се чују деца, а овако све је тужно и даље", додаје мештанин.

"Неодложно организовати састанак у Бриселу"

Да ће криза дуго трајати и оставити трајне последице на положај српске заједнице, али и дијалог Београда и Приштине, уверени су познаваоци косовских прилика. Излаз не виде без активног учешћа међународне заједнице.

"Да пре свега у овом тренутку смири ситуацију на северу размештањем додатних снага Кфора које ће гарантовати безбедност. Упоредо са тим остаје за преговараче и господина Лајчака позив да неодложно организује састанак у Бриселу који, ако ништа друго, мора да потврди посвећеност и једне и друге стране једном циљу, а то је пуна нормализација односа Београда и Приштине", објашњава Миодраг Милићевић из НВО Актив.

У супротном, страхује се од масовног одласка Срба са севера покрајине. Њихове жеље стају у поруку нашег саговорника из Бањске.

"И то би било најбоље за све, да се врати у нормалу и да буде и боље него што је било", поручује мештанин Бањске.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво