Читај ми!

Вучић: Разговарао сам са Блинкеном, сагласан је да је потребна већа улога Кфора

Председник Србије Александар Вучић каже да је разговарао са америчким секретаром Ентонијем Блинкеном, да су се сагласили да је потребна деескалација и значајнија улога Кфора, али да се нису сагласили око природе онога што се догодило на КиМ, посебно о тзв. косовском сувернитету. Истиче да Београд има доказе да су Срби хладнокрвно убијени, те да ће гонити убице.

Александар Вучић је, у изјави за новинаре у Београду, где се састао са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и престолонаследником Абу Дабија шеиком Каледом бин Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном, рекао да је телефоном дуго разговарао са америчким државним секретаром, поводом најновије ситуације на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да раговор није био лак, те да је било ствари око којих су се сагласили и оних око којих се нису сагласили.

“Сагласили смо се да је потребна деескалација, значајно већа улога Кфора и Србија ће ту већу и значајнију улогу увек и свакако подржати. Волели бисмо чак да је она искључива, посебно на северу КиМ", рекао је Вучић у Геозаводу.

Додао је да је негирао неистине о највишем степену борбене готовости Војске Србије, истичући да то није тачно и да то није потписао.

“Немамо ни упола онолико снага колико смо имали пре два или три месеца“, рекао је Вучић.

“Оно о чему се нисмо сагласили је природа онога што се догодило на КиМ, посебно везано за такозвани косовски суверенитет", додао је Вучић.

У разговору је, каже, нагласио да Србија са тим није сагласна.

"На питање одакле нам приче, ја то не желим сада због породица настрадалих да говорим, али ћемо o томе јасно да говоримо и не желим да било шта скривам и не интересује ме шта било ко у свету мисли по том питању јер ми имамо доказе да је најмање једно, а могуће два лица буквално хладнокрвно ликвидирано и да нису били ликвидирани у борби већ само рањени. Били су у животу, предали се, а онда су хладнокрвно са мале удаљености ликвидирани", рекао је Вучић.

Истакао је да није желео да се сагласи да је то била перфектна, професионално урађена акција и поставио питање зашто је Еулекс одбијен да буде на Северу.

"Блинкен је говорио и о неким мерама ако се не понашамо на одговарајући начин. Ја сам рекао: Ви сте велика земља, супер сила, ваше је да чините што мислите да морате. Ја сам апсолутно против тога и мислим да је то врло лоше, али постоје ствари којих морамо да се држимо, а то је пре свега истина", каже Вучић.

"Радоичић ће морати да се одазове надлежним органима"

Председник наводи да писмо Милана Радоичића није прочитао, али да ће он морати да се одазове надлежним органима.

“Шта ће бити одлука тужиоца – да ли ће да га гони и за које кривично дело, то је питање за тужиоца и за друге надлежне државне органе“, рекао је Вучић.

Коментаришући Радоичићево писмо, Вучић је рекао да то није било очекивано.

“Било је очекивано, јер ако је мислио неко да ће он да се крије – неће. Он и момци који су у томе учествовали се тиме поносе, то гледају на другачији начин. Ја не мислим да има право да било ко било кога убије – шта год ми о томе мислили, и за то као и за неке друге ствари, мораће нека питања да се постављају… Можда уопште није учествовао у томе делу, па ће тужилац наћи нешто друго или неће наћи ништа, то је питање за тужиоца“, рекао је Вучић.

Навео је и да полиција мора на основу медијских извештаја да прикупи одређене информације.

"Затим долази тужилац, па тужилац да додатно тражи прикупљање обавештења и онда доноси одлуку - иде ли на подизање оптужног акта или не. У складу са тим хоће ли бити оптужног акта или не за пет дана или 50 дана можемо да процењујемо шта је то што тужилац односно држава жели да закључи у целом процесу", рекао је председник.

Коментаришући то што је Радоичић навео да Београд нема никакве везе са дешавањима на КиМ, Вучић је рекао да Србија не би уништила своју позицију.

"А прича о томе како је то оружје Србије, па шта ако је то оружје Србије? Кад наиђете на десет пута више нашег оружја у Украјини то значи да смо ми повели рат у Украјини? Какве су то глупости?", упитао је Вучић.

Навео је и да је, како каже, очигледно многима потребно да направе хајку против Србије, као и да је очигледно да су многи желели да Србија буде кажњена.

"Имамо доказе, гонићемо хладнокрвне убице"

Коментаришући данашњи упад у КБЦ Косовска Митровица, Вучић је рекао да они који су то урадили имају "карт бланш" од својих спољних помагача.

"Уопште њих не интересује то, они сад могу да раде шта хоће, зато што су добили 'карт бланш' од својих спољних саветника, од својих спољних помагача", рекао је Вучић.

Додао је да због супружника и деце неће даље да прича, док не прође све, а онда ће, како каже, причати на сав глас… Поручује да Србија има доказе и да ће гонити хладнокрвне убице.

"Ми имамо доказе, имамо и изјаве, имамо и фотографије које то потврђују. Тако да те приче о дивним професионалцима и о свему другом који се супротстављају 'српском тероризму' и тако даље, па то можете ви да говорите, можете да обмањујете себе, можете да обмањујете светску јавност, мене не можете", рекао је Вучић.

Поводом могућих казнених мера за Србију, које су поменули и Блинкен и високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, Вучић је рекао да је потребно тачно видети шта ће у том контексту бити речено, и да ће “грађани Србије све разумети“.

“Зашто је неко само то чекао? Као што видите, Курти само на то мисли, ништа друго га не интересује. Као и неке земље чланице, јер нисмо увели санкције Русији, или зато што брзо растемо, брже од неких других“, рекао је Вучић.

Грађанима је поручио да не брину.

“Надам се да ћемо задржати стабилност и мир, и упркос великим мукама које смо имали, ићи напред'', рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише то што НАТО шаље додатне трупе на север КиМ, Вучић је рекао да је то добра вест.

“Нека шаље, НАТО нам не смета ништа. Нека шаљу, мање ће Курти моћи да дивља“, рекао је председник.

"Избори потребни због јасног мандата у будућности"

Председник је говорио и о изборима, навевши да је то тражила опозиција, те да ће их добити и у Београду и на нивоу Србије. Међутим, додаје да се на изборе “иде и због људи“, јер је потребан ''чист и јасан мандат у будућности“.

“Потребан нам је јасан правац којим желимо да идемо у будућности. Желимо ли сувереност или да будемо колонија“, упитао је Вучић и констатовао да нико из опозиције није стао у одбрану свог народа.

“Али за разлику од њих, ја разумем потребу људи да бране своја огњишта. Неко мора да разуме зашто се људи тамо боре, зашто су се жртвовали'', рекао је Вучић.

Навео је да су дан пре него што су расписани избори, представници опозиције говорили да не сме да изађе на изборе, јер су му то ''забранили Американци'', а затим због ситуације на КиМ.

"Када смо ипак рекли да им излазимо у сусрет, они су рекли – немојте, молим вас, то смо безвезе написали. Значи, сад кад ви смете, нама се не излази. Али добро, добро је да се испуњавају прохтеви бившег режима који је сада опозиција, добро је да негујете мањину, то је демократска тековина и важна ствар'', рекао је Вучић.

Додао је да је ''срећан због опозиције“, те да имају 79 дана да се спреме.

“А ми ћемо да се боримо за народ, па ком опанци, ком обојци“, рекао је председник Србије.

СБ УН о Унмику између 9. и 12. октобра

Председник Србије Александар Вучић је, у изјави за медије, рекао и да је веома поносан што је био у прилици да угости изасланика председника Уједињених Арапских Емирата принца престолонаследника Абу Дабија шеика Каледа бин Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана и премијера Мађарске Виктора Орбана.

У изјави новинарима у Геозаводу, Вучић је подсетио да је у питању престолонаследник Емирата, оно што је до скора био шеик Мухамед бин Зајед.

"Нека људи размисле шта то значи, а ја сам поносан на то што сам га угостио, као и премијера Мађарске Виктора Орбана", рекао је Вучић.

Најавио је да ће за који дан отићи на Европску политичку заједницу у Шпанију, где очекује, како је казао, да се на њега "сручи сав бес поводом оног што се десило".

Најавио је и Седницу Савета безбедности УН о Унмику чије одржавање би могло бити између 9. и 12. октобра, а не 23. јер, како каже, Бразил који је председавајући није у могућности тада.

"После тога идемо у Кину три, четири дана где ћемо потписати најважније уговоре. Можда и ни Кина није важна некоме, али ја мислим да је највећа и најзначајнија земља света", поручио је Вучић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво