Читај ми!

Западни Балкан на путу ка ЕУ – шта се чуло на састанку у Тирани

Економија Западног Балкана не може да опстане с ограничењима која јој намеће политика - чуло се на састанку министара економије Европске уније и региона, који је одржан у Тирани у оквиру предстојећег самита Берлинског процеса заказаног за 16. октобар. Привреди региона потребни су конкретни кораци и укључење у економску заједницу ЕУ, поручено је са састанка.

Европској унији потребан је Западни Балкан колико и она њему, рекао је премијер Албаније Еди Рама у уводном излагању на састанку, напомињући да од Европске уније, осим лепих речи, очекује и конкретне кораке.

"Можда се ми, у овом региону, у много чему не слажемо, можда имамо још важних нерешених проблема, али кроз овај процес сви смо схватили да је једини начин да се слажемо, да се изборимо са нашим несугласицама и економски сарађујемо", каже Еди Рама, премијер Албаније.

Пословна заједница у региону има јасне циљеве - међу њима и коришћење добробити јединственог европског тржишта.

"Треба да ЕУ и САД уложе још више напора за стабилизацију, пре свега нормализацију односа Београда и Приштине, треба нам да се отклоне све баријере које постоје у пословању, треба нам нови начин укључивања целог региона у економску структуру ЕУ. Дакле, дали смо конкретан предлог који је базиран на европским економским подручијима", рекао је Марко Чадеж, председник Приведне коморе Србије.

Министри се слажу да су добар корак ка интеграцији региона у Европску унију иницијативе које доприносе развијању економске сарадње и уклањању тарифиних и других баријера међу земљама Западног Балкана.

"Очекујемо да се уклоне све баријере између наших економија. Србија је снажно посевећена економској интеграцији и не желимо да видимо на територији Западног Балкана било какве администратаивне процедуре, било шта што отежава економију, јер знате наша визија је да људи могу слободно да путују између наших економија, између наших држава", каже Томилсав Момировић, министар трговине.

Од једниственог регионалног тржишта више од шест хиљада приватних предузећа до сада је имало користи од сарадње земаља у региону.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво