Читај ми!

Дрецун: Куртијев терор над Србима довео до "тачке пуцања" на северу Косова и Метохије

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун истиче да су специјализоване милитаризоване јединице ударна песница Аљбина Куртија за спровођење терора над српским народом. Тај терор Куртија је, наглашава, довео до "тачке пуцања" на северу Косова и Метохије, на шта је Београд месецима упозоравао. Оцењује да ово вероватно није последњи случај и да српски народ мора да се супротстави том терору ако жели да опстане тамо. Поручује да Срби треба да слушају руководство из Београда, да је њихова држава Србија и да државно руководство води рачуна о њиховим интересима.

За давање оцене да ли је КиМ на рубу рата, Милован Дрецун каже за РТС да је потребно много више информација и да не мисли да ситуација иде у том правцу.

"Али оно што је очигледно, Куртијев милитаристички режим, систематским терорисањем српског народа, посебно на северу Косова, одузимањем основних услова за живот, стварањем практично притиска који води ка исељавању, довео ситуацију на северу до тачке пуцања и на то смо упозоравали. Та тачка пуцања значи да српски народ на северу, ако не жели да се интегрише у лажну државу Косово, може или да се исели или да се супротстави терору који Курти спроводи и не намерава да одустане. Ово што се десило јесте супротстављање том терору", истиче Дрецун.

Међутим, указује да то није начин да се тај терор заустави. Сматра да ће овакве акције послужити као изговор и оправдање Куртију, што ће бити прихваћено на политичком западу за појачавање терорисања српског народа, као и за његову причу да ето Београд убацује некакве терористичке групе, наоружање, да минира тзв. Косово и да је Београд одговоран на све што се дешава.

"И у страну ће одмах отићи и онај неуспех дијалога у Бриселу на последњем састанку за који је искључиво одговоран Аљбин Курти. Сада ће читава пажња да буде преусмерена на овај догађај, као што је био, сећате се, онај догађај у Звечану. И онда од тог тренутка нон-стоп се одговорност пребацује на Србију, на српски народ", оцењује председником Одбора за КиМ.

Београд месецима упозорава

Посебно истиче да је изненађујућа у позитивном смислу изјава рођака убијеног полицајца који је, како каже, схватио суштину проблема. То је, указује, једнострано понашање институције самоуправе у Приштини на северу КиМ које је директно уперено против безбедности и опстанка српског народа.

Подсећа да је Београд говорио да ће толико наоружаних специјалаца на северу КиМ довести пре или касније до неких веома опасних инцидентних ситуација и да је то узрок свега овога.

"Да није било тих специјализованих милитаризованих јединица, не би се десило ово. Дакле, оне су ударна песница Аљбина Куртија за спровођење терора над српским народом. Он је одмах пожурио, рекао је да нису идентификовали нападаче док је сукоб трајао. А онда је рекао да су то припадници војске полиције које је Београд послао као наводне терористичке групе. Па, ако их ниси идентификовао, како можеш да знаш о коме се ради", запитао је Дрецун.

Наводи и да је након тога је уследило и саопштење тзв. косовске полицијске службе да се ради о криминалним групама. Наглашава и да они никако неће да признају да је српски народ угрожен, да је његов опстанак угрожен због таквог понашања.

"Знате, та међународна заједница, мислим на политички запад, упорно пружа подршку Аљбину Куртију у таквим једностраним акцијама. Нема ЗСО, нема српских полицајаца на северу Косова. Тамо вршљају ове милитаризоване јединице које ужасно, понављам, тероришу српски народ који не може да издржи више тај терор и мора нешто да предузме", сматра председник Одбора за КиМ.

Кфорова логистика

Истиче и да је индикативно да се од 21. до 27 септембра одржава вежба групе за логистику Кфора јужно од Ибра, на подручју базе Ново Село. Наводи да се увежбавају оперативне способности за деблокаду саобраћајница у случају да оне буду блокиране. 

"Подижу се некаква ваздушна средства, активирају извиђачка средства. Када погледате ту вежбу, онда овај јучерашњи догађај некако испада предвидив, као да је неко знао унапред шта ће се десити. И припремио је ту групу за логистику Кфору, која је видимо пружила логистичку подршку косовској полицији", наводи Дрецун.

Указује да Курти покушава све време да створи утисак да на северу КиМ постоје терористичке групе. Прогласили су, каже, две непостојеће терористичке групе, Северна бригада и цивилна заштита, да их, како наводе, званични Београд снабдева оружјем, опремом, финансира, да убацује припаднике, да би тиме дестабилизовао ситуацију на КиМ.

"И то може њему да послужи, знате, као формално оправдање за захтев да се дозволи улазак припадницима такозваних косовских безбедносних снага, те такозване војске Косова, на север Косова да би завршио полицијску војну окупацију севера и потпуно запоседање територије", упозорава Дрецун.

Шта Срби у овом тренутку треба да чине

Оцењује да ово вероватно није последњи случај и да српски народ мора да се супротстави том терору ако жели да опстане тамо.

Поручује да Срби на Косову и Метохији треба да слушају руководство из Београда, да је њихова држава Србија, да државно руководство води рачуна о њиховим интересима и колико год може, покушава да их заштити.

"Начин насиља са српске стране треба апсолутно избећи посебно према припадницима међународног присуства. Порука коју је председник Вучић упутио да никада нећемо ни 'де факто', ни 'де јуре' признати лажну државу Косово је од посебног значаја. Мислим да она поставља једну границу преко које једноставно Србија и српски народ неће никада, ни у једном тренутку, прећи. И то је порука која је упућена првенствено онима који би желели да нас натерају да преко прихватања српско-немачког предлога споразума заправо признамо лажну државу Косово и отворимо пут ка чланству у НАТО-у и Уједињеним нацијама", закључио је Дрецун.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво