Читај ми!

Вучић: Ситуација са КиМ није лака кад имате посла с неким ко није рационалан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да ситуација у вези са Косовом и Метохијом није лака и да је зато врло забринут. Мој говор у Генералној скупштини УН може да осуди ко хоће, али шта тачно није тачно, упитао је Вучић.

"Врло сам забринут, јер кад имате посла са неким ко је рационалан, ко је разуман, да не изговорим ту реч ко је нормалан, онда увек можете да постигнете компромис. Кад имате посла ко све то није, онда је тешко да сагледавате будућност на реалан и објективан начин и да знате шта вам следи. Овако остаје страх, јер никад не знате шта ће некоме сутра да падне на памет ко није сасвим рационалан", рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Одговарајући на питање како је протекао јучерашњи састанак са специјалним изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком, Вучић је одговорио: "Протекао је. Разговарали смо, и тако. Не знам тачно ни шта бих вам одговорио, не могу ја да критикујем Лајчака, ја бих тиме пребацивао кривицу на неког другог. Пошто знам да ни он није у лакој позицији, јер најлакше је свима да окриве њега, да окриве (Жозепа) Бореља или неког другог, нису ни они криви, нису они ти који доносе кључне одлуке, оне се доносе у Берлину, Паризу или Вашингтону. То је потпуно јасно", рекао је Вучић.

Каже да је разговарао и са другим представницима САД, али као што је и јуче рекао није добро да све увек буде за јавност.

"Мој говор може да осуди ко хоће, али не може да оспори чињенице"

Председник Србије рекао је да његов говор пред Генералном скупштином УН може да осуди ко год хоће, али да нико не може да оспори да је говорио истину.

"Само ме интересује шта тачно није тачно у мом говору. Јел донета одлука о бомбардовању без одлуке УН. Јел донета одлука о признавању независности Косова директно у супротности са резолуцијом 1244 УН", рекао је Вучић у Њујорку на питање новинара да прокоментарише критике у Приштини његовог говора пред УН и захтев да говор осуде САД и ЕУ.

Он је истакао да како год причали и тумачили те чињенице не могу да пренебегну. "Ако желите да говорите о чињеницама морате онда да кажете и шта није тачно. Ја нисам говорио увредљивим језиком. Нисам никога ни поименце поменуо. Али сам говорио недвосмислено о томе шта се збивало, ко је кривац и како се сада ствари мењају и како се позиције и принципи мењају у складу са дневно политичким потребама. Ја стварно мислим да сам рекао од А до Ш апсолутну истину, али волео бих да ми било ко каже шта није истинито", истакао је Вучић.

"Неки су били ужаснути говором, а други пресрећни"

Председник Вучић изразио је уверење да Србија због изречене истине не може да има последице.

“Говорио сам из срца, из главе, истину што је за мене најважније зарад историје, а да ли ћу зато имати личну главобољу, готово извесно да, али верујем да Србија неће имати било каквих негативних последица. Не можете због изречене истине да трпите такве последице”, рекао је Вучић новинарима на мергинама заседања Генералне скупштине УН. Додао је да су неки били ужаснути његовим говором, а други пресрећни.

“Видим да су многи ужаснути мојим говором, неки су пресрећни - из Африке, Азије, Латинске Америке, добијао сам чак похвале од оних од којих то нисам очекивао. Видео сам да су неки ужаснути, па су ми то пребацивали, па сам разговарао са њима. Али оно што нико није могао да оспори то су чињенице”, казао је председник.

На констатцију новинара да је његов говоримао итекакав одјек и на питање да прокоментарише изјаву бивишег амбасадора САД у Београду Вилијема Монтогомерија да је у праву када каже да су САД и њени савезници заобишли УН у вези са КиМ, Вучић је рекао: "То сви знамо". Вучић је рекао да је Монтгомери коректан човек и зна да су то о чему је говорио чињенице. Сада се, како каже он, поставља друго питање, а то је оно што је Монтгомери за крај рекао, нешто о чему српски народ мора да размишља.

"Да, да све сте у праву, рекао је, али може ли да се врати време, немогуће је. Размислите шта је могуће да извучете највише, извуците, то је суштина”, цитирао је председник Монтгомерија и додао да ни ми Срби нисмо увек довољно рационални.

Важни састанци у Њујорку

Председник Вучић најавио је у Њујорку и, како је рекао, изузетно важан састанак са потпредседником Европске комисије Марошом Шефчовичом о учешћу Србије у заједничком приступу ЕУ у политици према сировинама и заштити животне средине.

Навео је да ће то бити веома важно за неке будуће владе - да се ради заједно са Европљанима, од заштите животне средине до искоришћавања свега онога што постоји у Србији.

Вучић је подсетио да је имао у Њујорку и веома важан састанак са председником Јужне Кореје Јун Сок-Јолом са којим је разговарао о сарадњи у области дигиталне технологије и пољопривреде, као и о потенцијалним инвестицијама корејских компанија у Србију.

"За мене је од огромног значаја то што је ово наш други сусрет, имали смо билатерални састанак у Давосу, Кореја је четврта азијска економија, десета економија света, дакле једна од највећих економских сила. Они су у ствари подигли централну Европу и Словачку и Мађарску и Пољску и Чешку, а посебно су Словачка и Мађарска добиле огроман део инвестиција из Кореје", рекао је Вучић.

Пренео је да су разговарали о подршци Кореје Србији у дигиталној технологији и пољопривреди, али и око сарадње у аутомобилској индустрији. "Причали смо и о Експу 2027. године у Београду и њиховој кандидатури за град Бусан за Експо и позвао сам председника Кореје да посети Србију. И када завршим са Шефчовичем, то ће бити последњи састанак у Њујорку и назад за Београд", рекао је Вучић.

Нисам наредио подизање борбене готовости,то су редовне активности војске

Председник  Вучић изјавио је да није наредио подизање борбене готовости, али да су редовне активности војске нешто појачане.

"Нисам наредио подизање борбене готовости. То су наше редовне активности и ништа више од тога. Ми смо у једном тренутку подигли борбену готовост на највиши ниво. Тада је било много хиљада припадника наше војске. То се у овом тренутку не дешава, али су редовне активности нешто појачане", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о колони оклопних борбених возила Војске Србије која је примећена на путу ка Копненој зони безбедности.

Додао је да ће, уколико буде долазило до дизања борбене готовости, јавност о томе бити одмах обавештена. "Наше је да нашу војску обучавамо, да наша војска буде снажна, да има много више вежби, много више гађања, покрета и активности", навео је председник.

Говорећи о састанку са кинеским потпредседником Хан Џенгом, рекао је да је током разговора покренуо питање Косова и Метохије због потенцијалне седнице Савета безбедности Уједињених нација.

"Али и због свега онога што не могу у потпуности да разумем, а тиче се напада Приштине и свакодневних притисака на српски народ и исељавања. Верујем да ћу у октобру имати могуће до сада и најважнији састанак са председником Сијем, где ће на моју молбу, уверен сам, једна од изузетно важних тема бити и Косово и Метохија", рекао је председник Србије.

"Кад се вратим у Београд пишем одговор на писмо опозиције"

Председник Вучић рекао је да ће када се врати у Београд из Њујорка почети да пише одговор опозицији на писмо које су му упутили тражећи расписивање избора и додао да не разуме зашто неки политичари морају увек да буду против своје земље само зато што нису добили функцију.

"И да видимо, када ћемо на те изборе. Сигуран сам да ћу их обрадовати, па они су сада направили тај савез за победу или како се зове. Они иду да победе и они су велики фаворити. Огромну снагу у народу имају. Ми нисмо, није лако управљати земљом у тешким ситуацијама и морате да се бавите важним државним питањима, а они не морају ничим да се баве сем просипањем мржње и твитовањем", рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Они јесу велики фаворити, приметио је и додао да ће народ рећи своје. Он је истакао и да не разуме зашто неки политичари у Србији имају потребу да буду против своје земље и свог народа само зато што нису добили функцију.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара