Читај ми!

Дрецун: Куртијев циљ је да војно заузме КиМ и за то су му потребне додатне снаге

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да притисак на Куртија значајно слаби. Развој ситуације у јужној покрајини не иде у правом смеру, а најављени састанак Вучића и Куртија у Бриселу неће имати никаквог ефекта, већ само треба да покаже да Европска унија ради на решењу кризе. Објаснио је зашто забрињава изјава такозваног министра одбране.

Дијалог између Београда и Приштине стоји у месту, ситуација на терену је без промена. 

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, коментаришући посету Лајчака Београду, да се очигледно ради о припремама за наставак дијалога и читавог тог процеса.

"Мирослав Лајчак је имао састанак и са господином Ескобаром. И на Бледском форуму су били неки састанци. Био је сада састанак са председником Вучићем. Изгледа да је пажња сада фокусирана на организовање сусрета на високом нивоу“, рекао је  Дрецун.

Сматра да је то погрешно, зато што не види који би резултат тог састанка могао да буде, јер би пажња требала да буде концентрисана на такозвану деескалацију ситуације, односно на отклањање разлога који су довели до ове актуелне кризе на северу Косова, на отклањању разлога који су узроковали излазак политичких представника српског народа из привремених институција самоуправе.

Притисак на Куртија значајно слаби

"Тај притисак на Куртија значајно слаби. Он се једноставно игра деескалације, ствара некакав привид са намером да организује опет некакве фарсичне изборе на северу Косова. Видимо да не постоје ни назнаке да ће бити повучена специјална полиција са севера Косова, и даље се повлаче једнострани потези. Само је привидно смањен интензитет терорисања српског народа и нових хапшења, мада их има, а нису направљени ни почетни кораци за формирање Заједнице српских општина. Док се то не реши, мислим да је бесмислено да се организују састанци на врху. Овако, изгледа да је намера да се покаже да се нешто ради, али мислим да једноставно ситуација не иде у правом смеру, односно не иде ка разрешењу ситуације“, истакао је Дрецун.

Синоћ се у Косовској Митровици појавио снимак где припадници КБС-а, наоружани, без икаквих видљивих ознака, шетају центром Косовске Митровице код споменика.

"Не могу уопште да пронађем било какав рационалан разлог да поверујем да је Курти спреман на постизање некаквог политичког договора и на смиривање ситуације на северу, односно на враћање у пређашње стање пре ове кризе која је започета септембра прошле године“, додаје Дрецун.

Он предузима и даље једностране кораке – примљена је Северна Косовска Митровица у некакву асоцијацију косовских општина.

Пребацивање тежишта

Дрецун каже да Курти има своје циљеве и они их корак по корак реализују. "Уместо да се врши притисак на њега, значајно снажнији притисак, ми видимо опет пребацивање тежишта прво на две стране - председник Макрон је упозорио Београд и Приштину на могуће мере ако се две стране не покажу конструктивним", наводи председник скупштинског Одбора за КиМ.

Онда видимо, како напомиње, све више пребацивање притиска на Београд од кога се тражи да се имплементира оно зашта је речено да за нас није прихватљиво и да нећемо никако имплементирати, а то су две кључне тачке ЕУ предлога, односно француско-немочког предлога ка нормализацији: да успоставимо односе са такозваним Косовом на принципима територијалног интегритета и суверенитета, што би било де факто признање, јер то је принцип између две земље и да им омогућимо чланство у међународним организацијама.

"Дакле, мене забрињава оно што је председник Вучић по мени потпуно рационално констатовао - да се Курти припрема да у потпуности окупира, односно да доврши окупацију севера Косова и да за то припрема такозвану војску Косова", подвукао је Дрецун.

Курти није мировао и сам је у јавности износио податке о наоружавању Косовских безбедносних снага, о набавци беспилотних летилица од Турске.

"Када сложите неке потезе које повлачи Приштина, кад видите неке потезе које повлаче Америка и НАТО - најављени су сусрети Вјосе Османи са Столтенбергом, онда поставите питање - па чекајте, чему све те убрзане припреме за довршавање, формирање тзв. војске Косова пре предвиђеног рока од 10 година који истиче 2029. године, чему онда то интензивирање заједничких активности између тзв. Косова и САД, ако се не припрема употреба те формације, борбена употреба. Повучено је неколико потеза. Прво, о чему је разговарао командант тзв. Косовских безбедносних снага са начелником Здруженог генералштаба, најјаче војске на свету, са генералом Милијем? Због чега је ишао у САД? Да би разговарали о даљој подршци и формирању и трансформацији КБС-а? Па сигурно не", наводи Дрецун.

Да ли су можда тада разрађивани некакви планови за борбену употребу тзв. КБС-а можда на северу Косова упитао је Дрецун и одоговрио да претпоставља да јесте.

Наводи да је недавно потписан споразум између САД и тзв. Косова о безбедносној заштити поверљивих информација, Ховенијер је испред САД рекао да ће тај споразум допринети размени обавештајних података које ће обезбедити територијални интегритет и суверенитет тзв. Косова.

Према његовим речима, такви споразуми се потписују да би се у условима криза и евентуалних борбених дејстава размењивала обавештајна информација. "То рецимо видимо у случају рата у Украјини. Дакле, неко припрема ту информацију за дејство, против кога", пита се Дрецун.

"Једино може против српског народа. Имате ово упутство које је израдила такозвана влада да се формирају некакви мобилни тимови који иду по Косову и врше војну обуку младића. Дакле, уместо увођења обавезног служења војног рока које треба да почне 2028, сада се интензивно наоружавају младићи на Косову и Метохији и војно се обучавају", каже Дрецун.

О изјави такозваног министра одбране

Указао је на изјаву новог такозваног министра одбране Маћедонција која изазива највеће узнемирење и указује на потенцијалну опасност - рекао је да ће на основу неких нових политичких потеза ускоро бити укинута забрана уласка припадницима КБС-а на север Косова која је договорена са НАТО-ом.

"Он то није рекао само зато што је то његова пука жеља. Такозвано Косово има неки договор са НАТО-ом, да ли са неким западним земљама, да ли са Турском, да ће се то у једном тренутку десити. И видите, позорница за то је постављена", подвукао је Дрецун.

Излаз из кризе

Дрецун каже да је ситуација потпуно јасна за оне који разумеју каква су кретања и какве се припреме обављају пред неку озбиљнију акцију на војном, односно, безбедносном плану.

"С једне стране, имате ситуацију у којој је нови командант КФОР-а турски генерал. Турски контингент је значајно ојачан и он је најбројнији на КиМ, већи део тог контингента распоређен је на северу, око Зубиног потока", изјавио је Дрецун и додао да не можете да изведете неку озбиљнију војну акцију ако не обавите пре тога припреме.

Из тих припрема, супротна страна, тј. наша, може да види и мора да види шта се припрема. Затим је ојачан, дуплиран албански контингент КФОР-а, па онда контингент КФОР-а Велике Британије и Немачке. Све су то земље које нису наклоњене решавању проблема на начин који Косово не третира као државу, рекао је Дрецун.

Припрема офанзивне акције

Онда имате ситуацију са наоружавањем, што указује на то да се припремају офанзивне акције које треба да буду изведене на северу Косова, рекао је Дрецун.

Према његовим речима, Куртијев циљ је да у потпуности окупира север Косова, односно да га војно заузме и зато су му потребне додатне снаге. "То је тзв. војска Косова у настајању, односно садашње косовске безбедносне снаге, да би створили правни основ за тако нешто. Они су измислили две терористичке организације, прогласили их терористичким, да би у једном тренутку могли да кажу да је потребна војска да бисмо се обрачунали са террористима и да је можда турски генерал то одобри", наводи.

"Ако врше такве припреме, а врше их очигледно за убацивање косовских безбедносних снага, онда то значи да планирају да у потпуности окупирају север Косова са свим полицијско-војним потенцијалима који им стоје на располагању и зато иде и ова изјава тог тзв. министра одбране да ће у једном тренутку нестати та обавеза да траже одобрење од команданта Кфора да уђу на север са војском Косова. Дакле, то јесте реална опасност и мислим да Курти једноставно покушава да добије на времену да би успео да створи услове и да створи потребне снаге за завршавање такве акције која ће бити опасна по опстанак српског народа и може изазвати широке сукобе", закључио је Дрецун.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво