Читај ми!

Стано: Београд и Приштина да створе услове за наставак дијалога

Портпарол Европске уније Петер Стано поновио је позив Београду и Приштини да створе услове за наставак дијалога о нормализацији односа.

Стано је у изјави за Танјуг, коментаришући најаву специјалног изасланика Мирослава Лајчака да ће дијалог бити настављен у септембру, рекао да је рад на дијалогу у току, а да ће о било ком сусрету чији ће домаћин бити Лајчак јавност бити благовремено обавештена.

"Последњих недеља смо више пута изјављивали да на страни ЕУ постоји јасно очекивање од страна да предузму добро дефинисане кораке за деескалацију и створе услове за наставак дијалога", нагласио је он. Навео је и да ЕУ сматра да је од "суштинског значаја" да се дијалог настави без икаквих даљих одлагања и да се настави примена Споразума о путу нормализације односа и Анекса његове имплементације.

Лајчак је у понедељак, након разговора са премијером привремених приштинских институција Аљбином Kуртијем у оквиру Бледског стратешког форума најавио наставак дијалога у септембру.

Специјални изасланик Мирослав Лајчак је данас у Београду разговарао и са председником Србије Александром Вучићем који му је пренео забринутост због ситуације на северу KиМ. Претходно је Лајчак почетком седмице, након састанка са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром у Бриселу истакао да изазови на Западном Балкану нису нестали, као и да је у врху његове агенде ситуација на северу Kосова и Метохије.

Додао је да је позвао Ескобара у Брисел на детаљне дискусије и састанке како би се припремили за наредне месеце и додатно ојачали заједничке напоре.

петак, 08. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу