Читај ми!

Вучић у Прибоју: Одобрена инвестиција за гондолу од Златибора до Прибојске бање

Председник Србије Александар Вучић посетио је општину Прибој, где је отворен нови спа центар у Прибојској Бањи. Одржан састанак и са представницима Бошњака, на којем их је председник позвао да кажу шта је потребно да се уради за Прибој. Током данашње посете одобрена је инвестиција, не мања од 30 милиона евра, за гондолу од Торника и Златибора до Прибојске бање, дужине 14,7 километара, рекао је Вучић.

Извештај Јелене Божовић

"Бистрица пројекат од највећег значаја за јужнозлатиборски крај"

Изградња хидроелектране Бистрица пројекат је од највећег значаја за цео јужнозлатиборски округ, рекао је Вучић и додао да ће тај објекат бити од највећег значаја за целу Републику.

На питање новинара о реконструкцији државног пута Бистрица-Увац, рекао је да ће то бити од велике важности и за манастир Увац, пошто ће једна од станица гондоле бити у манастиру, али да је Бистрица највећи пројекат за тај крај.

“Мислили смо да ће то коштати 700 милиона евра, али коштаће милијарду и 200 милиона. Министарка енергетике иде у Јапан да разговара са 'Џајком' око финансирања пројекта, то ће бити од велике важности за цео јужнозлатиборски крај, за балансирање енергије, потребни су нам ти извори обновљиве енергије'', рекао је Вучић.

Истакао је да је ''толико већ новца издвојено'' за крај јужно од Златибора, и да ће то ''изгледати сасвим другачије''.

Опширније Краће

Срби са Бошњацима желе много више од пријатељства

Председник Александар Вучић је саопштио да је његова порука Бошњацима да Срби са њима желе много више од пријатељства, да живе заједно, а не поред њих, као и превазилажење лоших ствари из прошлости.

"Са представницима Бошњака у Прибоју и муфтијом Мевлудом Дудићем разговарао сам о њиховим проблемима и потребама, али и начинима како да у овим нелаким временима останемо јединствени, како да се заједно боримо за просперитет свих грађана и гурамо нашу заједничку Србију напред", навео је Вучић на Инстаграму.

Градиће се гондола од Златибора до Прибојске бање

Председник Вучић је, после обиласка радионице за плетење, поручио да је срећан што може да види како се успех враћа у Србију, те да ће учинити све да се помогне женама из радионице "Маридруне".

Новинарима је рекао да је разговарао са бошњачким представницима и муфтијом Мевлудом Дудићем о томе како да се превазиђу међунационални проблеми, али и о путевима који треба да се раде.

"Много тога ћемо овде да радимо и градимо. Видели сте ових 27 километара што смо радили. Остало је још 2,4 километра да завршимо преко Кокиног брода до Прибојске бање. Велика инвестиција државе. Одобрили смо данас инвестицију за гондолу између Торника и Златибора и Прибојске бање, то је 14,7 километара, не мање од 30 милиона евра", рекао је Вучић.

Најавио је да ће се радити Гимназија, што је инвестиција од око четири милиона евра, изградња канализације од око 12 милиона, те пречишћачи отпадних вода вредности око пет милиона евра.

Такође, у неком тренутку ће се, каже, радити и Болница и Дом здравља што би била инвестиција од око 30 милиона евра.

"У међувремену ћемо да радимо и путеве. Ја ћу да обиђем и нека српска и нека бошњачка села у којима градимо путеве већ за месец и по дана, до краја септембра, да покажемо да бринемо о људима који се баве пољопривредом", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Подршка државе за предузетништво

На крају посете, Вучић је обишао радионицу за плетење "Маридруна", која извози у САД, Шпанију, Италију, и најавио нови програм који ће компанијама као "Маридруна" омогућити да добију 50 одсто бесповратних средстава.

То је, како је наведено, део подршке развојној идеји за покретање домаће радиности, јачању женског предузетништва и у циљу опстанка становништва у прибојском крају.

"Србија има нови програм - ако будете хтели било какво улагање идемо сада на 50 одсто бесповратних средстава за предузетништво, све ново што будете радили рачунајте да од државе добијете 50 одсто бесповратих средстава, јавите се и искористе ту могућност", рекао је председник.

Његов шеф кабинета Ивица Којић је додао да држава обезбеђује и 50 одсто повољних кредита из Фонда за развој чиме обезбеђује комплетну причу за некога ко жели да улаже у нову опрему и погоне.

"Воле нас жене које прате трендове и умеју да искомбинују различито", рекла је власница Маријана Адрић и додала да имају и малопродају и велепородају, да тренутно у Прибоју за њих ради 50 жена али да би многе желеле да им се придруже

Додала је да им је циљ да буду у свету, не само у Србији, број један. Председник рекао да траже од државе све што би им помогло да остваре своје циљеве.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Мештани и челници општина Златиборског округа изнели проблеме

Председник je у разговору са мештанима и представницима локалних самоуправа Златиборског округа поручио да је срећан због људи који желе да граде, јер су они спас за југозапад Србије.

Председнику општине Прибој Лазару Рвовићу је поручио да има доста тога да се уради у Прибоју, да ће се градња наставити колико је то могуће и да се доведу инвеститори.

"Када би престао рат у Украјини, све бисмо решили одмах, али овако морамо да будемо спремни на кризу и чувамо у резервама", рекао је Вучић и додао да је договорена изградња гондоле до Прибојске бања.

Оценио је и да би месец дана после завршетка рата у Украјини или примирја свет процветао.

Челник општине Нова Варош указао је на потребу да се активира ски стаза у Новој Вароши за ову сезону, да могу да шире туристичке капацитете јер би то створило могућност да Прибој, Пријепоље, Нова Варош, Златибор могу да наступају заједно са туристичком понудом.

Председник је рекао да су проблем Нова Варош и Пријепоље.

"Прибој сад полако дижемо ако урадимо болницу, гимназију, Бистрица иде свакако, направили смо тим за Бистирцу, што је одлично за цео крај", рекао је Вучић.

Мештани су му указали на проблем села и старих људи, да је ситуација посебно тешка након поплава, да им недостају путеви, а неки од њих позвали су га да посети и Пријепоље.

Састанак са бошњачком заједницом

Вучић je разговарао са мештанима прибојског краја, а састао се и са представницима бошњачке заједнице. На почетку састанка Вучић их је позвао да кажу шта је потребно да се уради за Прибој.

Председник се састао са политичким и верским представницима и руководством све три политичке партије које их представљају у локалном парламенту, а уједно су јединствени део власти у владајућој коалицији у вишенационалном Прибоју.

Након састанка са представницима Бошњака, Вучић треба да обиђе и радионицу за плетење "Маридруна".

Састанак са бошњачком заједницом
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

"За Прибој доста тога урађено, треба и за Пријепоље"

Вучић је у Прибојској Бањи са представницима инвеститора и општине разговарао о улагањима у циљу даљег развоја тог краја. 

Председник је похвалио инвеститора који је изградио нови спа центар, истичући да је и санирао клизиште, очистио стене, из којих извире чувени извор јединствен у Европи...

Прецизирао је да је остало још 2,4 клиометра пута поред Прибоја да се уради и додао да би било чудо када би се Прибој повезао са Чајетином и Златибором.

Нагласио је да мора нешто да се уради и за Пријепоље и са саговорницима разговарао о доласку гасовода у тај крај.

Вучић је рекао да ако се изгради гондола, инвеститор Горан Деспић је обећао да ће да изгради хотел у Пријепољу.

"Сада смо решили велику ствар, због које сам пресрећан", навео је Вучића и додао да је дошао хеликоптером са Златибора, те да је природа тог краја нестварно лепа.

Вучић је навео и да је приметио и да је обновљен стадион у Прибоју и да су нове столице постављене.

Саговорници су рекли да се туризам развија захваљући инфраструктури.

Инвеститор Горан Деспић је рекао да је обећао Вучићу да ће уложити у Прибој и Прибојску Бању без субвенција и помоћи државе, јер сви треба да се потруде да помогну својој земљи и развоју свог родног места.

"Дошло је до реализације овог спа центра после две године који је уникатан и који ће помоћи да се овај крај развија, али да није било реализације пута Кокин брод-Прибој-Прибојска бања ништа од овога не би дошло до изражаја", рекао је Деспић.

Опширније Краће

Вучић: Наставићемо да радимо и улажемо у Прибој и цео овај крај

Председник Вучић најавио је наставак улагања у Прибој.

"Ово што сте направили са спа центром 'Терме 36,6' је много лепо. Ујединиле су се лепоте природе и ваша способност. Наставићемо да радимо и улажемо и у Прибој и у цео овај крај, јер када се гради то је увек питање раста и развоја. Честитам још једном", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић на отварању спа-центра, предлог да гондола иде до Прибојске бање

Александар Вучић је присуствовао отварању новог Спа центра "Терме 36,6" у Прибојској Бањи где је са представницима инвеститора и општине разговарао о улагањима у циљу даљег развоја тог краја.

Председник је рекао да би гондола требало да иде до Прибојске бање, са пропратним садржајима, фудбалским и голф тереном - што би коштало од 70 до 100 милиона динара.

За изградњу болнице, како је рекао, потребно би било 30 милиона, гимназије четири, за изградњу канализације 12, а пречистача отпадних вода пет миилона.

Нови спа центар "Терме 36,6" изградио је инвеститор Горан Деспић, a председник Александар Вучић ga je посетио у склопу наставка програма развоја туризма у југозападној Србији.

Хотел је добио назив по температури лековите бањске воде у Прибојској бањи која износи 36,6 степени Целзијуса, а то је и идеална температура људског тела.

Александар Вучић се након обиласка спа центра састао и са представницима Бошњака, њиховим верским представницима и руководством све три политичке партије које их представљају у локалном парламенту, а уједно су јединствени део власти у владајућој коалицији у вишенационалном Прибоју.

У прибојском крају су, поред председника Вучића, били и министри Никола Селаковић, Горан Весић, Хусеин Мемић, као и председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

субота, 02. март 2024.
14° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво