Читај ми!

Руте и Гзавије затражили у Приштини примену плана ЕУ за север КиМ

Премијери Холандије и Луксембурга затражили су од званичника у Приштини да спроведу план Европске уније за деескалацију ситуације на северу КиМ и повратак дијалогу, нагласивши да је регионална стабилност веома важно питање.

"Данас смо изразили забринутост због повећања тензија између Косова и Србије, а Холандија и Луксембург покушавају да поправе ситуацију и нормализују односе кроз дијалог. То је важно не само за мир и стабилност у региону, већ и за просперитет интеграције ка ЕУ", рекао је холандски премијер Марк Руте, након састанка са Аљбином Куртијем у Приштини.

Сматра да се план ка ЕУ мора спроводити корак по корак и прецизно.

"Оптимиста сам да ће превладати хладни умови, сви желе проширење, свима је то у интересу. Ако можемо да помогнемо, ту смо... Сигуран сам да ћемо стићи, али још нисмо", додао је Руте и навео да упирање прста у кривца за ситуацију која је настала на Косову неће решити проблеме.

Са истом поруком, на заједничкој прес-конференцији говорио је и луксембуршки премијер Гзавије Бетел, позивајући на смањење тензија, истичући да је свим странама потребна деескалација.

"На крају неће бити победника ако буде сукоба", рекао је Бетел.

Иако су на снагу ступиле нове мере ЕУ према Приштини, које ограничавају и међународне контакте, Руте и Бетел су посету Приштини испланирали неколико месеци раније, рекавши да су је искористили да пошаљу поруку Европске уније и међународне заједнице за смањење тензија на северу Косова, за смиривање ситуације на том подручју и повратак Приштине и Београда Бриселском дијалогу.

Курти: Желимо европско решење

Аљбин Курти је на почетку заједничке прес-конференције позитивно оценио постизање основног споразума са Београдом, тврдећи да је грешка што није потписан са обе стране и затражио од двојице премијера, да помогну Приштини за пријем у НАТО-у и ЕУ.

"Што се тиче дијалога за нормализацију односа са Србијом, нагласио сам да је Косово заинтересовано за добросуседске односе. Желимо европско решење и за то имамо основни споразум од 27. фебруара и анекс имплементације од 17. марта, за који желимо да се спроведе у потпуности, без одлагања и без услова", рекао је Курти и потврдио да ће се данас састати са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком у Приштини.

Холандски премијер је додао да његова земља подржава Приштину ка интеграцији и на путу ка заштити слобода и људских права, поменувши важност реформе у правном систему.

Поменуо је да Холандија, као трећи највећи инвеститор на Косову, види блиске могућности за сарадњу.

Претходно је председница у Приштини Вјоса Османи пренела премијерима Холандије и Луксембурга да централне институције "показују вољу за деескалацијом ситуације на северу Косова, нудећи организацију нових избора".

Премијери Холандије и Луксембурга јуче су боравили у Београду где су разговарали са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

петак, 19. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару