Читај ми!

Курти не одустаје од политике према северу КиМ, упркос мерама ЕУ

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да не може да прави компромис ни са владавином права ни са уставношћу, па ће наставити са спровођењем владиног програма на северу Косова и Метохије, очекујући да су мере Европске уније краткорочне.

Аљбин Курти је мере Европске уније назвао неправедним, тврдећи да су "Косово и његова влада најдемократскија, проевропска и најнапреднија извршна власт".

Оптужио је власт у Београду, тврдећи да постоји "стална конфронтација са разним облицима агресије из Србије".

Курти је, како преносе медији на албанском, рекао да је Приштина наводно спремна и заинтересована много више од Београда за нормализацију односа.

"Спремни смо, много више него друга страна, за нормализацију са фактичким признавањем у центру, за међусобно признање, али смо заинтересовани и спремни за деескалацију ситуације, о чему сам такође јавно говорио на свим језицима које знам да би на северу Косова био мир и спокој", рекао је Курти у селу Давидовац код Штимља на церемонији отварања парка.

Медији су претходно јавили да су ступиле на снагу мере ЕУ против Приштине због непредузимања радњи за решавање ситуације на северу, те да је о свему обавештена и влада у Приштини.

У Бриселу су рекли приштинским медијима да је привремено обустављена функција косовских представника у радним телима која функционишу у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању Европској унији.

Такође, челници приштинске администрације неће бити позивани на састанке на високом нивоу, а посете ће бити суспендоване.

Потврђено је и то да је обустављено одвајање средстава за Косово у оквиру "ИПА 2024", док предлози које је Приштина доставила у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан уопште нису поднети на разматрање током састанка одржаном 29. и 30. јуна.

Ступање на снагу ових мера јуче је потврдио комесар за проширење Оливер Вархељи, када је наговестио да Косово није део фонда од 2,1 милијарду евра које је одобрио Оперативни одбор Инвестиције Западног Балкана.

Мере које су уведене су привремене и реверзибилне у зависности од дешавања на терену и одлуке о деескалацији коју може да донесе премијер Аљбин Курти.

Председник Александар Вучић упозорио је раније данас да је Аљбин Курти човек чије потезе рационално није могуће сагледати и да је забринут да би наредних дана Курти могао да појача терор над Србима.

четвртак, 25. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару