Читај ми!

Портпарол Кфора: Акција полиције на северу била је једнострана одлука власти у Приштини  

Пуковник Андреа Галијани, портпарол Кфора, изјавио је да институције у Приштини нису координисале акције које су предузеле на северу КиМ, као и да је реч о једностраној операцији како би председници општина на силу ушли у зграде локалне самоуправе.

Андреа Галијани је, на конференцији за медије у Приштини, изјавио да је командант Кфора "увек у контакту са свим актерима у региону, са институцијама Косова, одбраном Србије и другима", као и да су догађаји почели неколико дана пре 29. маја, и да није било координације.

"То била једнострана одлука косовских институција да се градоначелници на силу пусте у своје канцеларије. Касније смо се организовали да будемо распоређени у овим општинама, као што се 29. маја и десило, и стављени смо између две стране", рекао је Галијани.

Нагласио је да је важно да се све стране уздрже од реаговања јер, као што је ова ситуација показала, може да ескалира на виши ниво насиља и веома је важно да се не предузимају једностране акције.

"Кфор реаговао на ситуацију"

Говорећи о корацима које ће Кфор предузети у случају ескалације ситуације, Галијани је рекао да тренутно прате ситуацију и спремни су да реагују. "Јединице Кфора су обучене да се носе са било којом ситуацијом у области безбедности", нагласио је италијански пуковник.

Објаснио је да је Кфор реаговао само на ситуацију, која је настала између две стране.

"То није координирана акција са косовском полицијом. То је реакција Кфора на оно што се десило након што је полиција предузела неке акције и након што је маса реаговала на тај начин", навео је Галијани.

Истакао је и да не зна када ће трупе мисије напустити општине на северу КиМ.

"Нема датума јер Кфор не делује по плану, већ у складу са безбедносном ситуацијом и како се криза наставља. Све док постоји ситуација напетости која сваког тренутка може да експлодира и ескалира до нивоа насиља, КФОР ће бити присутан на северу", прецизирао је Галијани.

"Нестабилна ситуација"

Тренутну ситуацију на северу описао је као "нестабилну док се не постигне договор између страна", најављујући присуство Кфора на терену до постизања договора.

Осврћући се на збивања 29. маја, Галијани је рекао је да Кфор запосео положаје око општинске зграде у Звечану како би спречио даљу ескалацију протеста, пошто су неколико дана раније у зграду општине упале јединице полиције.

"Након што су четири градоначелника, у данима који су претходили, покушали да дођу до својих канцеларија користећи силу, Кфор је био тамо да би спречио даљу ескалацију протеста 29. маја. У општини Звечан десио се велики протест. Покушавајући да стане између страна, војници Кфора су умешани у насилни протест", рекао је Галијани.

"Војници Кфора повређени"

Галијани је навео  да је током протеста много војника Кфора повређено каменицама, импровизованим експлозивном направама и употребом оружја. "Било је јасно да су људи покушавали да мирно протестују, али да је било јасно да се иза њих крију одређене криминалне групе, које су покушале да нападну Кфор", навео је Галијани.

Тврди да су се током протеста двојица момака (Р. П. и Д.О.) незаконито и насилно понели према војницима Кфора, те их је касније њихова полиција привела, а ако су ухапшени биће да је пронађено нешто у вези са њиховим понашањем.

Додао је да је током протеста много италијанских и мађарских војника повређено употребом цеви, каменицама и експлозивним направама, али да нико од њих није животно угрожен.

"Распоређивање турских војника завршено"

Истакао је да је поносан на понашање војника Кфора који су се поставили између двеју страна и тако спречили даљу ескалацију између Албанаца и Срба, што би сигурно довело до жртава.

"НАТО је након 29. маја одлучио да појача Кфор, слањем додатних трупа. Од 5. јуна 500 турских контингената почело је да се шаље на Косово. Распоређивање је завршено. Обучавају се да буду спремни за неколико дана да се распореде када буде потребно да подрже трупе Кфора", изјавио је Галијени.

Према његовим речима, биће на КиМ све док то буде потребно.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво