Читај ми!

Мирни протести Срба на северу КиМ, Кфор код општина и на раскрсницама

Протест грађана са севера Косова и Метохије одржан је и данас. Иако је нерадни дан, Срби су се окупили у близини општина, у којима им је онемогућен рад од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа. Дан протиче мирно, а јутрос је велики број Срба изашао на гробља због задушница. Председник Србије Александар Вучић посетио је у Ургентном центру Драгишу Гаљка којег је косовска полиција тешко ранила. Повређеном Гаљку предстоји озбиљно лечење због тешке повреде, саопштио је директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин.

Шоле: Охрабрио сам Вучића да предузме кораке на смиривању кризе

Специјални саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле изјавио је да је председника Александра Вучића охрабрио да да предузме кораке на смиривању кризе на северу КиМ.

"Охрабрио сам јуче председника Србије Александра Вучића да подстакне смиривање међу косовским Србима, предузме кораке да помогне смиривању кризе на северу Косова и врати се на пут нормализације и конструктивног ангажовања у дијалогу уз подршку ЕУ", написао је Шоле на Твитеру.

Извештај Андрије Игића (19.30)

Приштина: Више десетина демонстраната осумњичено за немире у Звечану

Дирекција полиције у Приштини саопштила је да је између 70 и 80 демонстраната експлозивним направама, ватреним оружјем, камењем и циглама напало службена лица полицајце у Звечану 29. маја, наводећи да је о овом случају покренута истрага.

Случај је покренут као "напад на уставни поредак Косова", наводи се у дневном извештају полиције.

"29.05.2023 у 17:00, око 70-80 насилних особа, користећи разне експлозивне направе, ватрено оружје, камење и бетонске цигле, напало је полицајце који су били на дужности. О случају је обавештен и тужилац, док полицијске јединице истражују случај", наводи се у извештају.

Након насилног упада полиције у општинске зграде у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, како би увели новоизабране председнике општина албанске националности, два дана касније, у понедељак 29. маја зграде општина блокирао је Кфор снагама за разбијање демонстрација.

Срби су се окупили на мирном протесту захтевајући да полиција и албански председници општина напусте зграде општина.

Без реакције на захтеве, војници Кфора су у поподневним сатима кренули у  разбијање протеста Срба који су претходно сели на улицу, пружајући гандијевски отпор.

Као последица интервенције војника Кфора, уследио је и отпор окупљених Срба.

У нередима је теже и лакше повређено око 80 цивила и војника Кфора из Мађарске и Италије.

Опширније Краће

Више од 150 угледних грађана потписало Апел за мир

Више од 150 интелектуалаца из свих крајева КиМ забринути због ситуације на северу потписало је Апел за мир. Апелом се обраћају међународној заједници, пре свега Европској унији и земљама Квинте да хитним мерама заустави даљу ескалацију насиља и створи услове за мир на овим просторима.

"Дубоко забринути репресивним и агресивним деловањем Владе Косова и понашањем специјалних полицијских снага на северу Косова које може ескалирати до несагледивих последица по мир и безбедност грађана, и трајно нарушити могућности помирења и заједничког суживота између Албанаца и Срба на овом простору", наводи се у Апелу.

Како се додаје, осуђују сваки вид насиља над грађанима, новинарима и припадницима безбедносних снага у недавним догађајима, и наглашавај да се политички проблеми не могу и не смеју решавати полицијским акцијама већ у конструктивном дијалогу за преговарачким столом.

"Поучени лекцијама из историје да институционални апарат под контролом једне етничке заједнице не може, нити сме управљати животима других етничких заједница јер демократија у пост-конфликтним мултиетничким друштвима подразумева поделу власти и одговорности, као и поштовање људских права и слобода, свакако не агресивно понашање безбедносних и органа јавне власти већинске заједнице над мањинама", истиче се.

Наглашавају да суживот између Албанаца и Срба може бити изграђен једино на односима поверења и међусобног поштовања, а не на репресији, насиљу и дехуманизацији којима је српски народ свакодневно изложен, како кроз изјаве највиших званичника, тако и кроз извештавање дела медија и негативне кампање на друштвеним мрежама.

"Апелујући да су Срби на Косову, као заједница али и њени припадници, свакодневно изложени покушајима делегитимизације, дехуманизације, етикетирања и криминализације у јавним наступима владиних званичника, али и на састанцима са међународним представницима, представљајући легитимне ставове српске заједнице на Косову као инструментализацију од стране Владе Србије чиме се желе дезавуисати међународни партнери, и јавност", наводи се у Апелу.

Истичу да се демократија не гради изборима у контејнерима, и са носиоцима јавних функција који немају легитимитет у народу, али имају намеру да силом оружја и полицијске репресије владају над грађанима друге етничке заједнице.

Опширније Краће

Турска шаље специјалце на КиМ, на захтев НАТО-а

Министарство одбране Турске саопштило је да ће, на захтев НАТО-а, у наредна два дана послати специјалце на Косово и Метохију, који ће бити стационирани у касарни у Призрену, и позвало супротстављене стране на уздржаност.

Као одговор на захтев добијен из Здруженог штаба НАТО-а у Напуљу, због дешавања на северу Косову, "планирано је да се 4. и 5. јуна у касарну ‘Султан Мурат’ на Косову" упуте турске снаге, наводи се у саопштењу.

Како се прецизира, ради се о припадницима батаљона командоса из састава 65. механизоване пешадијске бригаде из Киркларелија, која је раније била распоређена у састав Кфора. У саопштењу се додаје да Турска наставља да доприноси регионалном и глобалном миру и стабилности у оквиру мисија УН, НАТО-а, ЕУ и ОЕБС-а.

"У том контексту, наша земља помно прати дешавања на Балкану, где имамо заједничке историјске и културне вредности, заузима конструктиван став и позива на уздржаност страна, као и на решавање недавних догађаја у пријатељском и братском северном делу Косова, који наносе штету регионалној безбедности и стабилности, кроз дијалог", навело је турско Министарство одбране.

Опширније Краће

У Приштини и јужној Митровици мали број људи на задушницама

На задушнице, на православно гробље у јужном делу Косовске Митровице изашло је мање људи него ранијих година због актуелне безбедносне ситуације. Затекли су исту слику – порушене и поломљене споменике и спомен-обележја.

Иста слика је и на гробљу у Приштини. Дошло је тек неколико Срба како би запалили свеће за своје најмилије. Није било организованог превоза расељених као ни прошле године.

Приштински парох Станиша Арсић каже да је гробље, упркос захтевима служби надлежној за одржавање, и даље зарасло у траву и коров.

"Поред страдања нашег народа, страда и наша света црква и то страдање не престаје нажалост. Страх због свега онога што нам се дешава последњих дана засигурно је и разлог да на данашњи дан овде немамо скоро ниједног верника који је дошао да упали свећу за покој душа својих предака", поручује Арсић.

Ашанин: Повређеном Гаљку предстоји озбиљно лечење због тешке повреде

Драгиша Гаљак, који је 29. маја током немилих догађаја у Звечану задобио тешке телесне повреде, јуче је превезен из Опште болнице Косовска Митровица на Одељење интензивне неге Ургентног центра Србије јер му због тешке повреде предстоји озбиљно лечење, изјавио је директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин.

Ашанин је рекао да је Гаљак у добром општем стању.

"Гаљак је повреде у Звечану задобио упуцавањем у слабински део леђа и у леву шаку. Он је у Општој болници Косовска Митровица хитно оперисан, збринуто је крварење и спасен му је живот, а ради даљег лечења превезен је у Клинички центар Србије јер има комплексну, тешку мултифрагментарну повреду левог дела карличне кости и предстоји му озбиљно ортопедско лечење", рекао је Ашанин. 

Истакао је велико задовољство чињеницом да су Гаљка данас посетили председник Србије Александар Вучић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"Председник Вучић је обишао и троје људи који се у Клиничком центру још лече после рањавања у околини Смедерева и Младеновца. Они су у знатно бољем стању, што је председника посебно обрадовало и са великим задовољством је са њима попричао", рекао је Ашанин и додао да се очекује да ће рањени бити излечени.

Опширније Краће

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је у Ургентном центру Драгишу Гаљка којег је косовска полиција тешко ранила током нереда на северу Косова и Метохије.

Вучић је Гаљку пожелео добро здравље и слободу.

"Драгиша Гаљак, Србин којег је тешко ранила Куртијева полиција, успешно се опоравља. Пожелео сам му добро здравље и оно за шта се Драгиша борио целог живота, слободу!", написао је Вучић на Инстаграму.

Недалеко од зграде Општине Звечан иза простора који је и даље ограђен бодљикавом жицом, окупљају се од јутрос грађани. Кфор се налази у непосредној близини општинске зграде и на свим прилазима Звечану.

Срби се окупљају и испред зграде Општине Лепосавић у којој новоизабрани градоначелник Љуљзим Хетеми борави већ шести дан.

Они захтевају да се нелегитимни, новоизабрани градоначелник Љуљзим Хетеми, који борави у згради општине већ шести дан, повуче, да се повуку све специјалне јединице косовске полиције са севера, да се формира Заједнице српских општина као и да им се омогући несметан рад.

Испред зграде Општине приметан је велики број припадника Кфора.

О прошлог петка траје криза на северу Косова и Метохије – од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа.

Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина.

Јуче су скупови подршке Србима на северу КиМ одржани и у Грачаници и Горњем Кусцу.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво