Читај ми!

Недељу дана кризе на северу КиМ, тражи се одржавање нових избора

Већ недељу дана траје криза на северу Косова и Метохије - од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа. Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина. Скупови подршке Србима на северу КиМ одржани у Грачаници и Горњем Кусцу.

Председник Србије Александар Вучић рекао је поводом ситуације на КиМ да сви на Западу знају да су Приштина и Курти криви за ескалацију, али да "ми од тога немамо ништа".

Курти зна да, шта год да уради, Американци, Енглези и Немци ће бити за то да мора да се чува косовска независност и да неће дозволити чак ни широку аутономију за Србе, већ неку НВО+, рекао је Вучић.

Извештај Андрије Игића (19.30)

Начелник Генералштаба обишао задејствоване снаге ВС

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је јуче и данас део снага Војске Србије задејствованих у складу са одлуком врховног команданта и председника Републике.

На крају обиласка, начелник Генералштаба је изразио задовољство чињеницом да су задејствоване јединице одлично оспособљене, максимално попуњене, са потпуно исправном техником и, што је најважније, да је морал на изузетно високом нивоу.

Лајчак и Ескобар 5. и 6. јуна у Београду и Приштини

Специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Мирослав Лајчак и амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар боравиће у понедељак и уторак у Београду и Приштини, потврђено је Танјугу у ЕУ.

Како је речено, главни циљ заједничке посете јесте смиривање тензија на северу Косова и Метохије.

Српска листа: Куртијево излагање доказ да жели ескалацију

Српска листа је саопштила да данашње неосноване оптужбе и цртање мете на чело Србима на северу Косова и Метохије представља кршење основних људских права и фашистички карактер режима Аљбина Куртија.

"Колико је фарса све оно што је Курти рекао данас у скупштини говори и податак да је за криминалце и организаторе протеста означио часне људе, жене, инвалиде, па чак и неке који су у болници, и недељама уназад нису на северу Косова и Метохије", наводи се у саопштењу.

Наводи се и да је данашње Куртијево излагање доказ да он жели даљу ескалацију ситуације, подизање тензија и сукобе.

Запослени у општини Звечан потписали се на крају радног времена

Сви запослени у општини Звечан потписали су се и на крају радног времена на бодљикавој жици Кфора испред зграде општине у коју не могу да уђу од петка, 26. маја, јер су је заузели специјaлци косовске полиције и нови градоначелник.

То је још један вид протеста због отимања општине, али и, како кажу, доказ колико су одговорни што се тиче радних обавеза. Све са поруком да им је одузето право на рад и да буду на услузи грађанима.

Међу потписницима је и Љиљана Аксентијевић, службеница у општини Звечан коју је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти данас оптужио да је организатор протеста и "криминалних група које у њима учествују".

Аксентијевићева је особа са инвалидитетом и поручује: "Да ли ја икоме личим на криминалца и терористу?"

Фото: РТС

Миљковић: Стање Душана Обреновића стабилније, али и даље сам забринут

Адвокат ухапшеног Душана Обреновића, Предраг Миљковић изјавио је данас да је стање његовог клијента, кога су припадници косовске полиције ухапсили у Звечану и брутално пребили у понедељак физички стабилније, али да је и даље уплашен за његову безбедност.

"Одмах сам од корективне службе захтевао његов трансфер у затвор у Митровици. И чекам одговор. Ја сам то и њима написао, а рећи ћу и вама, плашим се да су се све политичке тензије из Звечана пренеле на затворску популацију у Гњилану.

Врло лако може доћи до некаквих проблема. Због тога мислим да је најпотребније да се он пребаци у центар у Митровици", рекао је он новинарима.

Говорећи о снимцима, на којима се види да су Обреновића и Радоша Петровића припадници Кфора увукли у зграду општине и предали тзв. припадницима специјалне полиције пре започетог сукоба, Миљковић каже да су те фотографије од непроцењивог значаја за њихово даље суђење.

"Нећу превише коментарисати да се не бих на неки начин мешао у истрагу, али се са тих фотографија најбоље и најтачније види тачан моменат, тачан секунд њиховог лишавања слободе. Дакле, Душан Обреновић и Радош Петровић су лишени слободе од стране Кфора са земље између 15.30 и 16 часова. Што је сада већ факат. И сви смо то видели. А не како се то наводи од стране тужилаштва и полиције у 23.30. Они су мирно протестујући били ухапшени, док су доле седели на земљи", рекао је он.

Душану Обреновићу и Радошу Петровићу на седници за одређивање притвора, а која је била затворена за јавност, одређен је притвор од 30 дана.

Опширније Краће

Милићевић: Просветним радницима омогућити приступ средњој школи у Звечану

Вршилац дужности министра просвете у Влади Србије Ђорђе Милићевић позвао је међународне снаге, пре свега Унмик и Еулекс, да заједно са Кфором омогуће приступ радном месту просветним радницима Средње техничке школе у Звечану, саопштило је Министарство просвете.

Милићевић је оценио да забрана уласка у школу професорима, постављање бодљикаве жице и дугих цеви испред школске зграде представља грубо нарушавање људских права, пре свега права на рад и образовање.

"Апелујемо на представнике међународне заједнице на Косову и Метохији да под хитно свим просветним радницима обезбеде приступ школи у Звечану како би могли несметано да обављају своје обавезе“, рекао је он.

Опширније Краће

У Грачаници и Косовском Поморављу скупови подршке Србима на северу КиМ

Срби у централном делу Косова и Косовском Поморављу организовали су данас скупове подршке сународницима у четири општине на северу Косова и Метохије, који захтевају повлачење специјалних јединица полиције из објеката локалних самоуправа, онемогућавање албанским председницима општина да улазе у зграде и ослобађање Радоша Петровића и Душана Обреновића.

"Ми смо један народ, једна породица", поручено је са скупа подршке у Горњем Кусцу у Косовском Поморављу, где се окупило неколико хиљада Срба.

Са скупа је поручено да су захтеви Срба са севера легитимни. Окупљени у Горњем Кусцу су захтевали и ослобађање Златана Арсића из Ајновца из Косовске Каменице.

Више говорника указало је на тежак живот и сталне притиске на српски народ, како северно тако и јужније од Ибра.

Скуп у Горњем Кусцу протекао је без инцидената, уз повећано присуство полиције.

Скуп подршке Србима са севера у центру Грачанице почео је интонирањем химне Србије, а више од хиљаду Срба са централног Косова упутило је поруку да снажно стоји уз своју браћу са севера, те да их подржава у свим захтевима које су поставили припадницима Кфора, институцијама у Приштини, полицији али и међународној јавности.

"Из Грачанице питамо данас међународну заједницу имамо ли ми Срби на КиМ право на живот. Ми смо жељни живота, будућности, суживота са комшијама Албанцима, али не видимо исту вољу и жељу на другој страни", рекао је начелник Косовског округа Срђан Поповић чији је брат Димитрије 5. јуна убијен од стране двојице Албанаца пре 19 година у центру Грачанице.

Директорка библиотеке у Грачаници Бранкица Костић рекла је да се мир не купује немиром.

"Изражавам овом приликом колективну емпатију са свим људима на северу Космета, али и оних на југу и централном Косову и Метохији. Дубоко потресена догађајима који се нижу из дана у дан, опет и опет проживљавамо све доживљене недаће, сваку непроспавану ноћ и питам се где је томе крај.

Територија Косова и Метохије у данашњој перспективи требало би да носи валидан печат Савета безбедности и Резолуције 1244, то је валидна тапија данашњег правног поретка, али на терену све изгледа другачије.

Већ више од једне деценије трају забране за основна права, заустављају се лекови, храна, књиге. Сваки долазак и одлазак представља разлог за немир и бесану ноћ, а свако кретање ноћу претња је да доживимо брутални претрес, понижење и бол као што се то недавно десило и нашим колегама, а за то насиље нема оправдања", казала је Костићева.

У Грачаници су окупљени истакли транспаренте на којима пише: "Срце Грачанице куца за Србе са севера", "Браћо и нас боле ваше ране", "Слобода за Радоша и Душана", "Грачаница је уз браћу и сестре са севера", "Председниче Вучићу чувај нашу Грачаницу".

Скуп су обезбеђивали припадници косовске полиције.

Опширније Краће

Мирно у Звечану, војници Кфора и даље на пет кључних раскрсница

Петог дана протеста све протиче мирно у Звечану, јавља дописник РТС-а.

Прошлог петка јаке снаге косовске полиције и новопостављени градоначелници албанске националност на силу су заузели зграде општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.

Они се још увек налазе у зградама општине Звечан и Лепосавић. Зграде контролишу јаке снаге Кфора. 

Срби захтевају да се моментално ослободе зграде општина и да се на слободу пусте Срби ухапшени 29. маја у Звечану. Радошу Петровићу и Душану Обреновићу је притвор продужен до 30 дана.

Наташа Аксентијевић, службеница у Општини Звечан рекла је да сваког јутра долазе до зграде Општине и радних места која су окупирана од стране специјалаца са дугим цевима.

"Нама је ускраћено право на рад. Угрожени су и наши суграђани, нарочито социјалне категорије становништва, млади, пољопривредници и остали. Тражимо да специјалци напусте зграду општине да бисмо могли да наставимо са радом. Желимо да овде завлада мир и да наставимо живот као свој на своме. Тај лажни градоначелник нека не долази у нашу општину, јер га нисмо ни бирали", каже Аксентијевићева.

Ана Гаљак, професорка Средње школе у Звечану обратила се, како је рекла читавом свету, и поручила да деца имају право на мир и да су у окружењу немогући услови за рад и боравак деце у школи.

"Не иду заједно бодљикаве жице и ранци", нагласила је Ана Гаљак.

Милан Рајовић, директор флотације Лепосавић каже да су припадници косовске полиције под пуном ратном опремом возилом блокирали улаз у индустријски круг и саопштили да им је наређено да не дозволе кретање камиона за превоз руде.

"Тиме је процес флотације паралисан, прекинута је производња концентрата олова и цинка, од чије продаје се обезбеђују плате за све запослене у северном делу Трепче, а нас има 2.100 радника. Апелујем да се оконча ово насилно понашање и да се косовска полиција уклони из улаза у наш круг како бисмо могли да наставимо производни процес и радницима обезбедимо плате", казао је Рајовић.

Војници Кфора су и даље распоређени на пет кључних раскрсница у центру Звечана.

Не пропуштају ни возила косовске полиције да дођу до места где се одржавају протести.

Извештај Ратка Бечког
Опширније Краће

Срби на протесту истрајавају у својим захтевима

Пети дан трају протести Срба у Звечану. Неки су провели и ноћ код постављене и ојачане бодљикаве жице. Радници од седам часова долазе и уписују се у књигу као доказ да су на време дошли на посао.

Кфор не дозвољава возилима косовске полиције да прође улицом ка општини да би грађани били безбедни и да не би дошло до нових сукоба.

Срби истрајавају у својим захтевима да албански градоначелници напусте зграде општина и да се пусте из притвора ухапшени за време сукоба са косовском полицијом.

Опширније Краће

Дрецун: Без ЗСО ситуација увек може да ескалира

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да нема дилеме да је српски народ одлучан да прекине терор који спроводи Приштина и да се ситуација врати на преходно стање.

"Кфор је појачао присуство, али видимо да су припадници специјалне параполицијске јединице у зградама општине и да Приштина не показује никакву вољу да их врати у базе јужно од Ибра", наводи Дрецун.

Видимо каже и неке пропратне акције Албанаца, као што је скуп био у јужном делу Митровице.

"Срби ће наставити да протестују док се ситуација не реши, али имамо и појачане дипломатске активност водећих западних земаља да се криза смири и настави дијалог", истиче Дрецун.

Према његовим речима, ако хоћете "насилно да упаднете и организовано са ратнохушкачким порукама", онда желите да изазовете сукоб.

"Није их било у великом броју да ураде тако нешто. То је био покушај неког организовања скупа који је ишао можда само преко друштвених мрежа, али није био организован тако да би могао да доведе до тешког сукоба. Видите колико су у праву Срби када се противе отварању моста на Ибру за саобраћај. То је уношење додатне нестабилности и страха код српског народа и нешто што мора да се спречи", сматра Дрецун.

О Самиту у Молдавији, Дрецун каже да је то један од значајнијих политичких форума и да је ситуација на северу КиМ била готово доминантна тема.

"Председник је имао веома значајне сусрете, са Макроном, Шолцом, Борељом и ти људи итекако утичу на оно што се дешава на КиМ. ЕУ предлог о нормализацији односа је иницијално назван француско-немачким предлогом и изузетно је битно разговарати са њима и постићи сагласност, као овог пута. Имамо и једногласни став пет сталних чланица СБ да је Приштина крива за ову кризу. Први пут се дешава тако нешто. Нама је важно да је председник Вучић упутио поруку српском народу да се избегава било какав сукоб са Кфором", напомиње Дрецун.

Кфор сада покушава да се позиционира на свим местима где је потребно да би се избегли сукоби и више не провоцира српски народ, додаје Дрецун.

"Видели смо иницијативу Макрона и Шолца како да се деескалира ова криза на политички начин, а то је да се одрже нови избори на северу КиМ. Видимо и да Американци инсистирају на томе да се градоначелници извуку из зграда и да тамо не обављају послове. Тај предлог је Курти схватио. Шолц и Макрон су рекли да Заједница српских општина мора да се формира", истиче Дрецун.

Што се Србије, додаје, тиче није варијанта да се поново преговара о ЗСО, већ да се реализује у складу са Бриселским споразумом.

"Битно је да је схваћено да без ЗСО ситуација увек може да ескалира", напомиње Дрецун.

Наводи да међу самим албанским политичким партијама постоје разлике у мишљењима, посебно према САД.

"Овде се ради о понашању Куртија. Дуго се спекулише да Американци немају довољан утицај на Куртија и покушавају да нађу неке алтернативне могућности. Не би могао да се понаша тако да нема подршку неке од земаља Квинте. Видимо да је Курти добио опомену, не санкције у правом смислу речи, и чини ми се да је коначно разумео ту опомену", каже Дрецун.

Дрецун сматра да мора да се прецизно договори ЗСО, да би се разговарало о евентуалном повратку српског народа у институције.

Опширније Краће

Радници се окупљају код Општине Звечан и уписују у књигу

Запослени у општини Звечан и јутрос у седам часова су се потписивали код бодљикаве жице коју су поставили војници Кфора испред зграде локалне самоуправе да су дошли на време на посао и пружили доказ свог одговорног понашања према радним обавезама иако им је одузето право на рад насилним уласком специјалаца косовске полиције и нових градоначелника албанске националности у општине.

Протест окупљених грађана, од којих су неки већ 4. ноћ заредом провели испред зграде Општине Звечан, протиче у јутарњим сатима мирно.

Опширније Краће

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је у разговору са председником Србије Александром Вучићем и председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи да су то кључни захтеви.

Председник Вучић поручује да је Србија спремна да учини све да се ситуација смири и да би најснажнији корак за деескалацију било повлачење градоначелника који су изабрани на изборима, на које је изашло три одсто бирача.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је, после разговора са званичником Беле куће, одржавање нових избора условио повлачењем српских демонстраната.

Службеници локалне самоуправе и даље не могу на радна места у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану.

Кфор и даље блокира општинске зграде а на захтев Срба распоредио је снаге на важним раскрсницама и улицама у центру Звечана.

Србима око зграда локалне самоуправе придружили су се рудари Трепче, који не могу да раде, јер су и погони флотације у Лепосавићу блокирани.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво