Читај ми!

Курти под притиском – позиви из Вашингтона и три захтева Брисела

Европска унија и САД испоставили су властима у Приштини серију захтева усмерених ка смиривању ситуације на северу КиМ, укључујући одржавање нових избора и формирање Заједнице српских општина. Курти, после разговора са званичником Беле куће, одржавање нових избора условио повлачењем српских демонстраната.

Притисак највиших представника међународне заједнице да се смире страсти на северу КиМ додатно је, у четвртак увече, појачао високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ, који је као кључне елементе деескалације навео одржавање нових избора, учешће Срба и почетак успостављања Заједнице српских општина.

Борељ је рекао да су европски званичници те захтеве изнели током разговора са председником Србије Александром Вучићем и председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи.

”Неиспуњавање ће имати озбиљне последице по наше односе”, написао је Борељ на Твитеру.

Шеф ЕУ за спољну политику и безбедност огласио се недуго пошто је француски председник Емануел Макрон позвао Приштину и Београд да што пре организују нове изборе у четири општине на северу Косова и Метохије, наводећи да је истовремено, неопходно разјаснити изборна правила.

Макрон је поручио да су он и немачки канцелар Олаф Шолц затражили јасне одлуке до следеће недеље.

Истакао је да су се састали одвојено са Вјосом Османи и председником Вучићем, након чега је одржан заједнички састанак којем су присуствовале све четири стране.

"Затражили смо јасне одлуке до следеће недеље", поручио је председник Француске.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи је, неколико тренутака касније, навела да је Приштина спрема за одржавање нових избора уколико буду расписани у складу са законом.

Изјава лидера Француске и Немачке уследила је дан пошто је британски Гардијан, позивајући се на неименоване изворе, најавио да Приштина разматра расписивање нових избора на северу КиМ.

Пристанак на нове изборе најавио је и премијер косовских институција Аљбин Курти, који је после телефонског разговора са замеником саветника за безбедност Беле куће Џонатаном Финером, ново гласање условио одласком српских демонстраната.

”Захвалио сам му се због позива и обавезао се да ћу радити на смиривању ситуације”, написао је Курти на Твитеру, наводећи да "моментално окончавање насиља" мора да претходи новим изборима.

Током вечери, Курти је, такође, телефонски разговарао и са троје америчких сенатора – Крисом Марфијем, Питом Рикетсом и Џин Шахин, чланицом одбора за спољну политику Сената САД.

Два дана раније, амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер оптужио је Приштину за ескалацију насиља на северу КиМ, наводећи да је, због тога, отказано учешће косовских представника на великим војни маневрима НАТО-а, као и да су САД забраниле састанке и посете приштинских званичника Америци.

Такође, САД обустављају сваку врсту помоћи Америке за нова признања и чланству Приштине у међународним организацијама.

"Анализирамо какви ће бити наши наредни потези”, рекао је амерички амбасадор, наводећи да је од Куртијеве владе затражено да повуче специјалце са севера КиМ, као и да "не инсистира да градоначелници обављају посао из општинских зграда”.

"Не разумемо зашто се алтернативне локације не могу користити за обављање функција”, рекао је Ховенијер, наводећи и да Вашингтон сматра да "насилни упад и присуство косовске полиције у зграде представља провокацију”.

У нередима на северу КиМ повређено је око 50 Срба и четрдесетак припадника Кфора.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво