Читај ми!

Смиривање тензија на северу КиМ и повратак дијалогу – може ли међународна заједница да изврши додатни притисак

Ситуацију на северу Косова и Метохије премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти оцењује као напету. Ипак, чини се, не види своју одговорност. За НАТО су неприхватљиве слике насиље, али поручују да додатне трупе не значе да се одустаје од политичког решења. И високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ истиче да се неће одустати од разговора. За сутра заказана ванредна седница парламента у Приштини.

Осим у Братислави, Аљбин Курти став о ситуацији на северу Косова и Метохије износи и у Молдавији. Оцењује је као напету али, чини се, не види своју одговорност.

"Наравно, могу да предвидим смањење присуства косовске полиције у општинским зградама на северу када оду ове криминалне банде национализма и екстремно десничарског шовинизма, које обожавају Милошевића и Путина. Или нека иду у Србију или морамо да их водимо у затвор", поручује Курти.

Слике насиља са севера Косова и Метохије против мировних снага Кфора за НАТО су неприхваљиве, оцењује генерални секретар Алијансе. Додатне трупе, каже Јенс Столтенберг, не значе да се одустаје од политичког решења. Са састанка НАТО-а у Ослу позив Приштини, али и Београду, да се смање тензије.

"Ми подржавамо процес евроатлантских интеграција Косова и Србије. Али тренутна ескалација пре омета него што помаже да се крене у том правцу. Били смо врло јасни у нашој забринутости у вези са неким од недавних акција које су предузете. Рекли смо то директно лидерима, укључујући премијера Куртија", навео је Ентони Блинкен, амерички државни секретар.

Да одигра улогу у смиривању кризе препорука је јуче Куртију стигла од Жозепа Бореља. Исту има и за Александра Вучића данас. Неће одустати, каже, од разговора.

"Морамо инсистирати на томе да насиље није пут којим треба ићи. Насиље се мора осудити, а починиоци морају да одговарају. Сви морају да се труде да избегну било какву ескалацију и некоординисане потезе", истиче Жозеп Борељ, високи представник ЕУ за спољну политику

Да Приштина нема намеру да мења ствари, Вељко Одаловић чита у последњој Куртијевој изјави. Зато сматра да међународна заједница треба да изврши додатни притисак.

"Желим да подсетим да су олако пустили њега да уђе у изборне канцеларије, због чега су биле и прве демонстрације, а онда је наставио да припрема изборе, да их организује, заказује, па одлаже, па поново заказује и онда је кренуо у њихову имплементацију. Међународна заједница је направила огромну грешку што су њему поруке које су тада биле дале легалитет, они су сви тврдили да су то легални избори", наглашава Вељко Одаловић, председник Владине комисије за нестала лица.

Парламент у Приштини сутра ће одржати ванредну седницу на којој ће једина тачка дневног реда бити ситуација на северу Косова и Метохије.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво