Читај ми!

Вучевић: Безбедносна ситуација на северу КиМ високо ризична, дефинисали смо црвене линије

Mинистар одбране Милош Вучевић каже за РТС да је безбедносна ситуација на северу Косова и Метохије високо ризична због једностраних, незаконитих, нелигитимних одлука администрације у Приштини. Поручује и да су дефинисане црвене линије.

Говорећи о томе колики је безбедносни ризик у овом тренутку на северу Косова и Метохије, министар одбране каже да је "велики, вероватно највећи могући".

"Ако бисмо могли то тако да рангирамо имајући у виду не само ово што се дешавало претходна два дана, пре свега у понедељак, него све оно што се дешавало недељама и месецима уназад, на шта је званична Србија упозоравала, председник Републике причао и са међународним представницима, али и обавештавао јавност у Србији какав је могући сценарио и то се, нажалост, и десило", рекао је Вучевић.

Указао је да "пут Аљбина Куртија води ка ескалацији, ка сукобима, повређивању, пуцању и свим оним сценама које смо видели, а које не желимо нигде да видимо, посебно не у нашој држави".

"Безбедносна ситуација је високо ризична због једностраних, незаконитих, нелигитимних одлука администрације у Приштини и пре свега да то назовемо правим именом и да то пробамо да сублимирамо као окупацију севера Косова и Метохије од стране албанске администрације из Приштине", додао је Вучевић.

Истакао је да Београд верује у политички разговор, дијалог и политичко решење, као и да су због тога имали јуче састанке са амбасадорима земаља Квинте, као и амбасадорима Кине и Русије.

"Зато је председник имао више телефонских разговора са свима онима који су укључени у тај процес дијалога, јер је увек боље тражити политички пут, односно политичко решење, него ићи у сукобе", навео је Вучевић.

Војска Србије је, додаје, у складу са наредбом председника Републике подигнута у степен борбене готовости на највиши ниво.

"Спремна да извршава сваки задатак, а Србија је с политичке стране дефинисала које су то црвене линије када се Србија налази у ситуацији да су угрожени они највиталнији национални и државни интереси. Говоримо о не дај боже сценаријима да неко убија Србе, да креће физичка ликвидација нашег народа од стране косовске полиције, протеривање Срба, погром, све оно што нам се дешавало пре 20 или 30 година. Те ситуације би заиста биле не само црвени аларм него и онај моменат када Србија не може да прича само и седи скрштених руку", рекао је Вучевић.

Надамо се и радимо све да до таквог развоја догађаја не дође пошто то није интерес ни Србије ни било ког другог, додаје министар одбране.

"Нисмо задовољни поступањем Кфора"

Нагласио је да наш народ на КиМ већ дуго нема нормалне услове за живот.

"Ваљда свуда на свету се прича и свако има право на људска права и слободе сем када говоримо о српској заједници на Косову и Метохији, само су они изопштени из свих тих цивилизацијских норми, само за Србе на КиМ важе нека друга правила", додаје Вучевић.

Истиче да ће Војска бити у стању повишене борбене готовости све док је процена да је угрожен национални државни интерес и докле год је високи безбедносни ризик на КиМ.

Наводи и да су преко Канцеларије за КиМ у сталном контакту са Србима са севера, а комисија за војнотехнички споразум и директно начелник Генералштаба Војске Србије су више пута дневно у контакту са командантом Кфора тј. са њиховом линијом за комуникацију са Војском Србије.

"Имамо сталну комуникацију где размењујемо информације, али и указујемо на неслагања по одређеним питањима, јер ми нисмо задовољни поступањем Кфора."

Наглашава да је "Кфор направио прстен око окупиране зграде Општине у Звечану и тиме асистирао косовској полицији и специјалним косовским снагама у извршењу те узурпације, односно окупације".

"То није задатак Кфора, они су морали да испрате те специјалне косовске јединице јужно од Ибра. То је њихов посао. Посао Еулекса и Кфора је да воде рачуна о безбедности и они су једини и овлашћени да се старају о безбедности свих грађана у јужној покрајини, апсолутно свих", објашњава Вучевић.

"Срби сатерани у ћошак"

Указује да су демонстрације биле мирне.

"Наши грађани су реаговали тек када су били физички нападнути. Када је кренуло ударање Срба и потискивање, онда су људи почели да се бране. И ти грађани, наши грађани, спремни су да се бране, то је јуче председник рекао и амбасадорима Квинте. То морају да знају, ти људи су спремни да иду до краја. То свако мора да разуме, јер Срби на северу немају више ни милиметар простора за било какве компромисе и договоре. Сатерани су у ћошак и спремни су да по сваку цену, па и ону најскупљу, чувају свој дом, своју кућу тамо где живе вековима. То свима мора бити јасно", поручује Вучевић.

Наводи и да врло лако може да дође до смиривања тензија.

"Довољно је да међународна заједница и Кфор лепо испрате ове Куртијеве лажне градоначелнике из контејнер-избора и да испрате њихове специјалце, спусте их јужно од Ибра и да се ситуација смири", сматра Вучевић.

Указује и да "Срби немају проблем са Кфором, Срби имају проблем са окупацијом од стране албанске полиције из Приштине".

"Срби на КиМ да буду прибрани и да мирно и демократски бране своја права и слободе"

Говорећи о излазу из ове ситуације, Вучевић каже да треба "неко Куртија да мало повуче за уши и да му каже – ајде мало да се смириш".

На питање да ли је то урадио Вашингтон најновијим санкцијама, Вучевић каже да први пут видимо неке конкретне мере.

"Видећемо каква ће бити реакција Приштине. Поздрављамо све поруке, мере или одлуке које су усмерене на смиривање тензија и на јасно дефинисање ко је одговоран за ову ситуацију", рекао је Вучевић.

Наглашава и да се нада да ће се Курти уразумити и да неће срљати у даље сукобе, јер би то било катастрофално за све. Наводи и да он очигледно жели да потпуно протера преостале Србе са севера КиМ.

"Под два, успео је да злоупотреби Кфор и да доведе до сукоба Кфора и Срба и да се о томе прича, а не о узурпацији и зато не смемо ми да уђемо у тај наратив и ту замену тезу – није нама Кфор проблем и Кфор не сме тако да поступа, не сме да се ставља на страну било којих учесника или било кога у овом поступку, већ мора да се стара о безбедности", додао је Вучевић.

"Срби на Косову и Метохији морају да буду максимално концентрисани, стабилизовани и прибрани да мирно и демократски бране своја људска права и слободе, основна права и слободе која се гарантују свима на свету, али на миран и демократски начин да не би опет ушли у тај сценарио да смо ми насилници као што је било покушаја претходних дана, да би се оправдао напад на Србе", објаснио је Вучевић.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво