Читај ми!

Борељ: Радим на организацији дијалога на високом нивоу, мој заменик отпутовао у Приштину

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ, изјавио је да ради на организацији дијалога на високом нивоу Београда и Приштине и да очекује од власти у Приштини да суспендују све полицијске акције које се тичу општинских зграда на северу, а да демонстранти одступе.

Жозеп Борељ је рекао да је јутрос разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а са председником Србије Александром Вучићем током ноћи, и да је апеловао на обе стране да деескалирају ситуацију.

Шеф дипломатије ЕУ је открио да је његов заменик за безбедност и одбрану Шарлс Фрис отишао у Приштину.

"Мој заменик Фрис је данас на Косову. Он је тамо, и заједно са Еулексом ће ми лично одговарати за ситуацију на терену. Док сада причамо, на Косову се разговара о корацима ка деескалацији", поручио је Борељ на конференцији за новинаре у Бриселу.

Очекује, каже, од власти у Приштини да суспендују све полицијске акције које се тичу општинских зграда на северу, а да демонстранти одступе.

"ЕУ најснажније осуђује насиље на северу Косова које смо видели претходних дана. Насилне акције против цивила, медија, Кфора, припадника закона...То је неприхватљиво, ствара врло опасну ситуацију", рекао је Борељ.

Каже да ЕУ чврсто стоји уз КФОР у очувању мира и безбедности на КиМ.

"Свака једнострана акција се мора избећи. Апелујемо на обе стране да имплементирају раније договорене споразуме, како би се ситуација нормализовала. ЕУ очекује да се у склопу дијалога Београда и Приштине нађе решење којим ће се гарантовани мир за све грађане", истакао је Борељ.

Додаје да треба превазићи наслеђе прошлости.

Не смемо приуштити себи нови конфликт. Надам се да ће се чути мој глас, и да ће се људи понашати у складу са захтевом", истакао је Борељ.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво