Читај ми!

Дачић: Ово не сме да се дешава и ово Србија неће дозволити

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже за РТС да је на међународној заједници да сада предузме све што јој закони и међународне обавезе налажу, односно да осигура безбедност и стабилност за Србе на Косову и Метохији. Истиче да улога КФОР-а није да се буни већ да онемогући једнострани акт. Наглашава да упозорења могу да годе ушима, али да се од њих не живи.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да је већ месецима у току ескалација неодговорног понашања Приштине које проузрокује конфликтне ситуације.

"Уместо нормализације стално имамо ескалацију коју изазива Аљбин Курти и деескалацију на којој ради део међународне заједнице. Резултат тога јесте један подмукао план – Куртију је дозвољено да нешто ради, међународна заједница се као нешто буни и онда то остаје достигнута ствар која је једностраног карактера и надају се да ће постати политичка реалност", истиче Дачић.

Наглашава да улога КФОР-а није да се буни, већ да онемогући једнострани акт и да није улога КФОР-а да стане испред зграда општина и брани српском народу да врати зграде.

"КФОР сада практично чува градоначелнике под изговором очувања мира. Чува их од власника тих зграда, а то су Срби, од оних који ту раде, од запослених. Не могу у српским општинама градоначелници да буду они које нико од Срба није изабрао", наглашава Дачић.

Каже да је Србија на то указивала месецима уназад и да сви добро знају какви су ставови Србије.

"На међународној заједници је да предузме све што јој закони и међународне обавезе налажу, а то значи да се осигура безбедност и стабилност за Србе на Косову и Метохији", апелује Дачић.

Каже да гаранције КФОР-а ништа не вреде за Србе јер имају за циљ само да их преваре.

"Није то наш негативан однос према њима, него је реч о томе хоће ли они да испуне оно што су дужни да испуне или не. Немојте да провоцирате Србију да Србија мора то да уради. Ако неко мисли да ће ово да траје бесконачно и да ће Србија да трпи такву ескалацију против Срба, да падну жртве, не дај боже… Ја стварно не разумем да ли неко не види или неће да види да таква ствар мора одмах да се прекине", наглашава Дачић.

"Они који су помагали Приштини да окрену телефон"

Ивица Дачић каже да криза на северу Косова и Метохије треба да се заврши тако што ће они који су годинама помагали Приштини окренути телефон или доћи у Приштину и решити проблем.

"Немојте да се играмо жмурке и да се правимо да они не могу да утичу на Куртија. Шта је Курти? Велесила?" Упозорења могу да годе нашим ушима, али од упозорења се не живи. Ако САД не могу да натерају Приштину да то поштују, не знам какво ми можемо да имамо поверење у међународну заједницу и у оне који су покровитељи тог опасног ратног авантуризма у Приштини", истиче Дачић.

Подсећа да је Приштина добила визну либерализацију и отварање процеса пријема у Савет Европе.

"Кажу морају да их награде за конструктиван приступ. Па је ли ово конструктиван приступ? Само немојте да после испадне да је Србија крива за тако нешто. Ово не сме да се дешава и ово Срвија неће дозволити", наглашава Дачић.

Напомиње да су српске војне снаге у стању припрвности и упозорава да ће заштитити Србе ако буду морали.

"Да ми дозволимо да падну српске жртве због неспремности међународне зајенице или због ратног авантуризма Куртија... Свакако то нећемо дозволити", наглашава Дачић.

"Срби треба да буду паметни и да искажу све форме мирног протеста"

Дачић истиче да је Куртијев циљ да отера Србе са Косова и Метохије, али да Срби треба да буду паметни и да искажу све форме мирног протеста.

"Нису Срби ти који изазивају проблеме. Наша дипломатска активност се своди на то да разговарамо са амбасадорима, са командантом КФОР-а, са председницима држава, министрима спољних послова, са изасланицима у дијалогу… Не очекујемо резултат и нисмо задовољни тиме што смо разговарали. Очекујемо да видимо ефекат на терену", наглашава Дачић.

Каже да под хитно морају да се зауставе једностани кораци Куртија и да се ситуација врати у нормалу.

Сматра да је све ово последица избора који су одржани уз учешће 13 Срба и наглашава да је за компромисно решење потребна спремност барем две стране.

"Са стране Србије увек постоји спремност да се разговара. Код њих не постоји спремност да се разговара ни о чему другом осим о насилним једностраним актима који имају за циљ да доведу до окупације Косова и Метохије као трајног решења", каже Дачић.

На питање шта је на Дан дипломатије, који се обележава данас, његова дипломатска порука Приштини и целом свету, Дачић истиче да је порука Србије увек била иста – боље да преговарамо и 100 година него да један дан буду сукоби и рат.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво