Читај ми!

Посланици завршили пролећно заседање, усвојена оставка Бранка Ружића - сутра ванредна седница

Скупштина Србије завршила је редовно, пролећно заседање парламента, али ће рад наставити сутра на ванредном заседању које почиње у 15 сати. Посланици усвојили оставку министра просвете Бранка Ружића, коју је поднео 7. маја након трагедије у школи "Владислав Рибникар". Неопозиву оставку на функцију председника Одбора за културу и информисање поднео је Синиша Ковачевић. Посланици су расправљали о извештају Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) о надзору програма комерцијалних пружалаца услуга од октобра до марта ове године, с посебним освртом на извештавање о случајевима насиља у телевизијским програмима.

Посланици усвојили оставку министра просвете Бранка Ружића

Скупштина Србије завршила је вечерас седницу, на којој су посланици усвојили оставку министра просвете Бранка Ружића, коју је поднео 7. маја након трагедије у школи "Владислав Рибникар".

Председник Скупстине Владимири Орлић саопштио је да је парламенту упућена оставка Ружића на функцији министра просвете, а да је констатовањем оставке његов мандат престао.

Током вишечасовне расправе неопозиву оставку на функцију председника Одбора за културу и информисање поднео је Синиша Ковачевић, рекавши да му се чини да његов морални и интелектуални плато није адекватан позицији која се заузима на Одбору. 

Навео је да је суочен са апсолутним неслагањем са усвојеним извештајем РЕМ-а, који је, како је оценио,  тенденциозан, нетачан, нестручан и уз све нису помињани разлози за генезу и раст насиља.

Опширније Краће

Скупштина Србије завршила је редовно, пролећно заседање парламента

Скупштина Србије завршила је редовно, пролећно заседање парламента, уз државну химну и гардисте, али ће рад наставити сутра на ванредном заседању које почиње у 15 сати.

Председник парламента Владимир Орлић сазвао је за сутра, на захтев 106 народних посланика, треће ванредно заседање, а у захтеву за сазивање утврђен је дневни ред са три тачке.

Прва тачка је извештај о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга од октобра 2022. године до краја марта ове године са посебним освртом на извештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима, који је поднео РЕМ, саопштено је из Скупштине.

На дневном реду је и предлог формирање анкетног одбора који ће преиспитати околности које су довеле до трагичног догађаја у Основној школи "Владислав Рибникар" и на територији Смедерава и Младеновца - у Малом Орашју и Дубони, који је поднео народни посланик Радомир Лазовић.

Посланици треба да разматрају и предлог за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, који је поднео 61 народни посланик.

Седница у оквиру редовног редовног, пролећног заседања, на чијем су дневном реду те три тачке, почела је 18. маја, а посланици су 25. маја почели разматрање извештаја РЕМ.

Опширније Краће

Изјаве Бошка Обрадовића, Небојше Бакареца и Александра Јовановића

Рагуш: Лако је србовати са Звездаре

Посланица групе "Александар Вучић – Заједно можемо све" Марина Рагуш рекла је да је лако "србовати са Звездаре у Београду, поготово бити 1978. годиште" и да о том Kосову и Метохији и о борби за Kосово и Метохију "не знају ништа".

Питала је да ли је српска страна одговорна што Заједница српских општина није формирана, или друга страна с којом је морало да се преговара, како се ради у цивилизованом свету, уместо позивања на рат, за шта је оптужила Заветнике.

Опширније Краће

Посланица странке Заветници тражи да Србија прогласи окупацију Косова

Посланица странке Заветници Драгана Миљанић изјавила је да се јавност с правом пита да ли је власт организовала митинг и свесно препустила север Kосова Аљбину Kуртију и да ли су предали Лепосавић, Звечан и Зубин Поток зарад свог рејтинга.

Она је затражила да Србија прогласи окупацију Kосова, да се преговори о статусу Kосова врате у Уједињене нације и истакла да нема разлике између Минског и Бриселског споразума и да су они били фарса.

"Да ли постоји држава у свету која подиже борбену готовост, а да министар одбране иде на политички скуп? Да ли постоји друго место на којем треба да се нађе, а да то није начелник генералштаба? Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију одговорио је тако што је отишао на скуп СНС-а", рекла је Миљанићева.

Истакла је да се из извештаја РЕМ-а може закључити да је у Србији "све супер", али да статистика показује да је од октобра 2022. до јануара 2023. Kодекс новинара Србије прекршен 2.715 пута.

Рекла је да је председница Савета РЕМ-а пример кадрова који су се овде "ушанчили од 5. октобра и која год да је власт ти кадрови су ту" и ти људи никоме не полажу рачуна и чине "четврту грану власти са невладиним организацијама".

Опширније Краће

Бакарец читао хонораре глумаца

Небојша Бакарец је наводио висину хонорара које глумци добијају од сарадње са "Телекомом" и навео хонораре Марка Јанкетића, Горице Поповић, Бранислава Трифуновића, Драгана Бјелогрлића, Николе Kоја, Светлане Бојковић, Гордана Kичића, Сергеја Трифуновића и Милана Марића.

"Ми нисмо острашћени и никада се нећемо светити, а опозиционе странке се залажу за реваншизам", рекао је Бакарец.

Посланик Морамо Александар Јовановић је упитао одакле Бакарецу подаци и право да чита било чије хонораре.

Опширније Краће

Јовановић: Заборавите на преговоре, нећемо се склањати са улица

Посланик Морамо Александар Јовановић изјавио је да би власт сада да преговара, да прича о изборима, али да нема избора док се не испуне захтеви и поручио да министар унутрашњих послова Братислав Гашић мора да оде с тог места.

"Да кажем Вучићу да заборави било какве преговоре, то је параван да се људи склоне с улице. Нећемо се склањати с улице", рекао је Јовановић.

Рекао је да посланици Српске напредне странке брутално газе по људском достојанству и да је власт та која је извела људе на улицу, јер не могу више да их трпе.

Јовановић је рекао да председник Србије наступа као да су му сви нешто дужни.

"Вучићу су глумци дужни јер им је омогућио да глуме, пензионери за пензије, рибе су вероватно дужне јер им је омогућио да пливају. Па добро, председниче, пошто смо вам сви нешто дужни, позивам вас да изађете пред 100.000 људи да нам кажете шта смо дужни, да платимо шта имамо, да се разилазимо за сва времена, па ћемо онда ми да успоставимо рачун", рекао је Јовановић.

Питао је и због чега председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић и чланови РЕМ-а данас нису у Скупштини и чега се плаше.

Опширније Краће

Орлићева опомена Јовановићу

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изрекао је опомену посланику Морамо Александру Јовановићу Ћути јер је, према његовим речима, викао из клупе.

Уследило је више јављања на основу повреде скупштинског пословника.

Јовановић је накнадно, када је добио реч, поручио да он у име грађана који су изашли на улице упућује "једну од последњих опомена" Орлићу и његовим страначким колегама из посланичке групе владајуће странке због понашања и односа према неистомишљеницима у парламенту и на јавној сцени.

Опширније Краће

Бакарец: Загађивачи медијског простора Н1 и Нова С и таблоиди у власништву Шолака

Посланик групе "Александар Вучић – Заједно можемо све" Небојша Бакарец поручио је Обрадовићу да су "загађивачи медијског простора" телевизије Н1 и Нова С и њихови "таблоиди у власништву Драгана Шолака".

Додао је и да против насиља говори Обрадовић, који је предводио протест испред телевизије Пинк током којег су нападнуте новинарке те куће Гордана Узелац и Мара Драговић.

Током седнице било је више реплика између Бакареца и Обрадовића, током којег је Бакарец опозицију назвао "варварима", а Обрадовић њега "Барбаром", алудирајући на новинарку Барбару Животић и говорећи да у својим репликама истиче нешто попут "линча, силовања, насиља".

Опширније Краће

Обрадовић: Чланови Савета РЕМ-а треба хитно да буду смењени

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић изјавио је да чланови Савета РЕМ-а нису присутни на седници да одговарају за то што су дозвољавали скарадне и неморалне садржаје на телевизијским каналима.

Рекао је да је извештај РЕМ-а који је пред посланицима најбољи доказ зашто чланови Савета РЕМ-а треба хитно да буду смењени, "ако немају части да сами поднесу оставке" и да треба и да кривичноправно одговарају.

Обрадовић је рекао да извештај показује да је на телевизијама Пинк и Хепи у потпуности изостао дечји програм, да Б92 не испуњава ниједну од три обавезе из Закона о електронским медијима, да је телевизија Хепи програмским елаборатом најавила документарни, културно-уметнички програм, играни, серијски програм, дечји и спортски програм, а да ти програми нису емитовани.

Додао је да су на телевизији Прва изостали садржаји културно-уметничког програма, викенд-програми намењени деци нису емитовани, нису емитоване емисије о екологији и проблемима младих.

"Телевизија Пинк по табели коју преноси извештај РЕМ-а емитује 46,38 одсто ријалити програма од укупног програма", нагласио је Обрадовић.

Тражио је да се хитно укину ријалити програми који промовишу неморал, да се малолетницима ограничи приступ свим штетним садржајима на друштвеним мрежама, да се укине национална фреквенција "за медијску тровачницу" ТВ Пинк и забрани дневни лист Информер.

Опширније Краће

Извештај РЕМ-а је друга од четири тачке дневног реда. Расправа о томе почела је 25. маја.

Посланици су претходно завршили расправу о владином извештају о безбедносној ситуацији након два масовна убиства, а пред њима је и предлог за формирање Анкетног одбора за утврђивање чињеница и околности које су довеле до трагедија, као и изгласавање неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

Седница је почела 18. маја и на њој учествује премијерка Ана Брнабић са више министара.

среда, 04. октобар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"