Читај ми!

У Приштини траже да се размотри брисање Српске листе са списка странака

Албански аналитичари на КиМ сматрају да институције у Приштини треба да испитају деловање Српске листе јер, како су навели, својим ставовима угрожава уставни поредак. Уколико то констатују правосудни органи, кажу, треба покренути поступак њеног брисања из регистра странака.

Најаву званичника Српске листе да неће бирати средства отпора у случају да нове локалне структуре састављене од Албанаца у северним општинама, изабране на изборима 23. априла, добију мандате, аналитичари које цитира Коха диторе виде као угрожавање уставног поретка.

Лист цитира потпредседника Српске листе Игора Симића који је недавна дешавања на северу описао као репресију над Србима и поручио да ће, уколико се не зауставе до 1. јуна, бити покренут отпор српског народа свим средствима.

Професор политичких наука Дритеро Арифи каже да због претње ове парламентарне странке, поред покретања истраге од стране Тужилаштва, треба размотрити и могућност њеног брисања као политичког субјекта.

"Када једна парламентарна политичка партија изађе са том изјавом, да је ‘почела окупација једног дела земље’, мислим да је то директна претња уставном поретку и мислим да би правосудни органи требало да  ту претњу узму озбиљно", рекао је Арифи.

"Зато треба анализирати Српску листу, и да ли Централна изборна комисија треба да је одјави, јер то заиста иде преко сваке границе", тврди Арифи.

Експерт за спољну политику Акри Чипа оцењује да Српска листа својом реториком о ескалацији ситуације покушава да оправда екстремне политичке грешке које је направила, посебно у последње време на северу.

"Сада је дошло до новог тренутка у коме је пропала немогућност Српске листе или чак Београда да утиче да се изврши још већи притисак на Владу Косова и на представнике Косова", рекао је Чипа, сматрајући  Српска листа сада покушава да остане на површини са таквом реториком, уз ескалацију реторике, али са ограниченим средствима за деловање на терену.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво