Читај ми!

Дрецун: Безбедносна ситуација на КиМ достигла максималну границу, преко које долази до сукоба

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС, поводом полагања заклетве градоначелника Северне Митровице, да је безбедносна ситуација на КиМ достигла максималну границу, преко које долази до сукоба. Приштина минира дијалог, уз подршку земаља Квинте, док Курти истовремено покушава да успостави пуну и апсолутну контролу над северу Косова.

Упркос неслагању већинског српског становништва, у северном делу Косовске Митровице комплетиран је нови сазив локалне самоуправе, сачињен од Албанаца. Са друге стране, представници Српске листе дали су премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију рок до првог јуна да, како кажу, престане са репресијом над српским народом.

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је у Дневнику РТС-а да је у току процес минирања дијалога од стране Приштине уз подршку земаља Квинте, потпуно одбацивањe Нацрта статута Заједнице српских општина који је урадио Управљачки тим и увођење у игру некакве Куртијеве "самоуправе за Србе", чија је суштина заправо да се призна лажна држава Косово од стране Београда.

Истовремено, додаје, Курти покушава да успостави пуну и апсолутну контролу над северу Косова у два правца – један је административни, тако што ће запосети четири општине на северу после фарсичних "назови избора".

Упозорава да је опасно то што у Приштини наговештавају да ће завршити процедуру отварања моста на Ибру и то што људима почињу да скидају таблице са аутомобила који се нису пререгистровали, да наплаћују и казне.

"Посебно је опасно што припремају други део реализације њиховог плана, уз подршку Квинте, а то је право полицијско војно запоседање севера Косова. Већ су стационирали припаднике специјалних параполицијских јединица на северу Косова, донели су одредбу такозване владе о експропријацији српске земље у општинама где намеравају да праве нове базе", указује Дрецун.

Дрецун оцењује да је безбедносна ситуација достигла максималну границу, преко које долази до сукоба.

"Српски народ мора да реагује на угрожавање основних људских права, али и опстанка на северу Косова и Метохије", закључује председник Одбора за Косово и Метохију.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије