Читај ми!

Трећа оптужница у одсуству за наводни ратни злочин на КиМ

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је данас у Основном суду трећу оптужницу у одсуству против окривљеног Г. П. да је починио наводно "кривично дело силовања" током сукоба на Косову и Метохији.

Специјално тужилаштво саопштава да је окривљени, "као припадник резервног састава полиције Србије, у саизвршилаштву са другим лицима, супротно правилима међународног хуманитарног права, уз употребу физичког насиља и других нехуманих радњи извршио сексуално насиље над мушкарцем албанске националности".

"Окривљени је овом радњом извршио кривично дело `Ратни злочин против цивилног становништва` из члана 142. КЗ Југославије, тренутно инкриминисано као злочин против човечности из члана 143. став 1. из става 1.7 КЗ Р. Косова", наводи се у саопштењу.

Оптужница је подигнута након што су исцрпљени сви напори тужилаштва да обезбеди физичко присуство окривљеног у поступку, па је Специјално тужилаштво је предложио да се суђење одржи у одсуству.

Претходно су овог месеца у Приштини подигли оптужнице против Ч.А. за наводно почињен ратни злочин против цивилног становништва и Д.Р., припадника резервних војних снага Србије, за наводно "сексулно насиље" у време сукоба на Косову и Метохији.

У Приштини су у фебруару изгласали нови Закон о кривичном поступку који предвиђа суђење у одсуству.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво