Читај ми!

Борељ: Постигнут важан, али симболичан корак ка формирању ЗСО

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да је на састанку у Бриселу постигнут "важан, али симболичан" корак ка формирању Заједнице српских општина, што је, како је навео, једна од две добре вести са тог састанка, поред усвајања Декларације о несталим особама.

Жозеп Борељ је на конференцији за новинаре након састанка на високом нивоу, изразио забринутост због могуће ескалације ситуације на северу Косова и Метохије.

Додао је да су две стране упркос неслагањима, прихватиле да ускоро започну преговоре о ЗСО.

"Управљачки тим косовских Срба је коначно странама представио први нацрт о статуту ЗСО, који није финалан, већ полазна тачка. То је у складу са чланом 7 новог споразума. Овај нацрт представља важан део споразума", рекао је Борељ.

"Веома удаљени ставови две стране о природи заједнице"

Истакао је да су веома удаљени ставови две стране о природи заједнице која треба да буде формирана.

"Нисам очекивао ништа друго. Био сам сигуран да стране имају другачији став о природи ЗСО, али чак и поред неслагања, прихватиле су да започну преговоре о ЗСО у блиској будућности, узимајући овај први нацрт као полазну тачку", навео је високи представник ЕУ.

Позвао је обе стране да у том процесу учествују на конструктиван начин, у доброј вери и да буду спремне да постигну компромис.

Навео је да ће процес бити инспирисан постојећим европским праксама и моделима којих, како је рекао, има много у Европи.

"У свакој земљи можете наћи модел који ће бити узет у обзир током процеса", навео је Борељ.

"Ови избори не пружају политичко решење на дуже стазе"

Говорећи о тренутној ситуацији на КиМ, Борељ је истакао велику забринутост због дешавања на северу након недавно завршених избора на којима је забележена ниска излазност.

"Јасно је, узимајући у обзир веома ниску излазност, да ови избори не пружају политичко решење на дуже стазе. Управо супротно, имају потенцијал да доведу до ескалације ситуације и да поткопају имплементацију споразума. То није оно што желимо да се догоди и надамо се да се то нико не жели", поручио је он.

"Лидери препознали озбиљност ситуације на терену, али нису постигли договор"

Борељ је позвао обе стране да пронађу решење које ће довести до брзог повратка Срба у институције, које су напустили у новембру прошле године.

"Обојица лидера су препознала озбиљност ситуације на терену. Јасно је да конкретне акције обе стране морају да уследе како би се избегла ескалација", рекао је Борељ.

Међутим, како је навео, лидери вечерас нису успели да постигну било какав договор по том питању.

"Страх ме је да ћемо се можда суочити са критичном ситуацијом. Разговори морају да се наставе ускоро", поручио је Борељ.

"Декларација о несталим особама не сме да се политизује"

Похвалио је данашње усвајање Декларације о несталим особама, рекавши да је реч о хуманитарном питању које не сме да се политизује.

"Коначно је дошло време да се затвори болно поглавље", поручио је Борељ.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво