Читај ми!

Завршен састанак у Бриселу - усвојена Декларација о несталима

Састанак делегација Београда и Приштине у Бриселу је завршен. Очекује се обраћање председника Вучића. Координаторка Управљачког тима за ЗСО рекла да приштинска страна није хтела да саслуша представљање Нацрта статута. Усвојена је Декларација о несталим особама, јавља дописник РТС-а. Европска унија поздравља усвајање Декларације. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је уз Декларацију приложено писмо које штити државу Србију и да је у текст ушао термин на којем је инсистирао Београд.

Преговори у оквиру дијалога Београда и Приштине на високом нивоу настављени су у Бриселу, где је усвојена Декларација о несталима.

Високи представник Жозеп Борељ, уз специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, одржаће са председником Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем заједнички састанак, који ће почети у 18 часова, најављено је из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС).

Тема разговора у Бриселу, како je саопштено, биће нацрт статута Заједнице српских општина и Декларација о несталим лицима.

Фокус ће бити на примени Споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине, а од страна се очекује да подрже Декларацију о несталим лицима као прву тачку дневног реда, након чега ће бити представљен први нацрт статута Заједнице српских општина, најављено је из ЕЕАС.

Такође ће, наводи се у саопштењу, имати прилику да разговарају и о другим питањима од политичког значаја.

Трећи састанак за нешто више од два месеца

То је трећи састанак за нешто више од два месеца главних преговарача Београда и Приштине, који су претходни пут разговарали у Охриду.

Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак оценио је да ће састанак у Бриселу бити посебно важан.

У очекивањима, Београд је суздржанији и стоји чврсто на старој позицији – формирање Заједнице српских општина је прва тема.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво