Читај ми!

Вучић: Јасно да Приштина неће да испуни обавезу о ЗСО – дошли смо до зида, надам се да ће се разговори наставити

Председник Александар Вучић изјавио је после састанка у Бриселу да је јасно да Приштина не жели да испуни обавезу о ЗСО. Дошли смо до зида, истакао је Вучић. Нада се да ће разговори бити настављени и да ће се у будућности доћи до неких договора. У Бриселу је усвојена Декларација о несталим особама, уз изјаву коју је приложио председник Вучић, којом се штити држава Србија.

Александар Вучић је изјавио после састанка на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине да су имали "нелаке састанке".

"Рекао бих да сам веома забринут, јер по кључном питању, питању формирања ЗСО, јасно је да Приштина не жели да испуни обавезу. Мени је јасно, дошли смо до зида", навео је Вучић.

То је било јасно, према његовој оцени, од тренутка када је представљан Нацрт статута ЗСО. "Када су покушавали да унизе две жене које су то читале, до њихове реакције после тога, која је била да је то за њих неприхватљиво, иако се у свим члановима Нацрта јасно позива на претходно договорене чланове", рекао је Вучић.

Напоменуо је да нема ниједне тачке у којој се спомиње нешто што већ није потписано.

Када је реч о ситуацији после, како је рекао, срамних избора на северу КиМ, ЕУ је изашла са својим предлогом. "Ја сам прихватио, Приштина је одбила. Мислим да је веома важно да превазиђемо ту ситуацију", истакао је Вучић.

"Надам се да ћемо до наредне рунде на техничком нивоу, да ли ће то бити 18, 20. или двадесет и неког маја, да ли ће бити реакције неких других који би могли да утичу на промену таквих ставова. Нисам оптимиста, али могу да обећам да ћемо дати све да сачувамо мир и стабилност ", поручио је председник.

"Пошто нико није видео могућност за договор, онда смо се разишли“

Вучић је рекао да се нада да ће разговори бити настављени и да ће се у будућности доћи до неких договора, а данас смо дошли до зида.

"Или ће се прихватити оно што је договорено 2013. и 2015. или је крај свега. Не желим да говорим у име ЕУ, разумели су у ЕУ довољно. Није моје да говорим у име Бореља и Лајчака. Упозоравао сам да ће ово да се догоди од почетка", каже Вучић.

Напоменуо је да пре него што пређемо у будућност треба испунити оно што је договорено у прошлости.

"Ја се никад не радујем кад нема договора, договор је лепа реч. Пошто нико од нас четворо није видео могућност за договор, онда смо се разишли", каже председник.

О мосту у Косовској Митровици: Надам се да ће бити довољно разума

Вучић је, поводом одлуке Приштине о отварању моста у Косовској Митровици, рекао да се нада да ће бити довољно разума и да се неће поновити провокације као пред изборе на северу КиМ.

"Желим да верујем да се неће наставити она врста провокација какве смо имали и пред изборе са рањавањем људи зато што су носили шерпе на зелену пијацу, са малтретирањем Срба само зато што Срби", рекао је Вучић.

"Београд прихватио много ствари како би се формирала ЗСО"

Вучић је истакао да је Београд прихватио много ствари на путу ка постизању компромиса са Приштином како би била формирана Заједница српских општина.

"Чињеница је да смо расформирали наше тужилаштво и правосудни систем на северу и да смо прихватили партиципацију регионалне полиције. И то није било довољно. Како бисмо само добили ЗСО. Шта још очекујете да урадимо? После десет година" рекао је Вучић.

Председник је додао да је на данашњем састанку ипак било помака.

"Постигли смо договор о несталим особама, који је важан јер постоји 1.621 нестала особа. И мислим да је то добар приступ који је добар за обе стране. Како би сви сазнали шта се десило са њиховим ближњима. И то је важно због помирења", указао је Вучић.

"Приштина мора да испуни обавезу око ЗСО, став Србије јасан"

Упитан да ли доводи у питање неке обавезе из Охрида, Вучић је поновио да Приштина мора да испуни своју обавезу око ЗСО, а да ће Србија учествовати у имплементацији највећег дела онога што тамо пише.

"Јасно ћемо ставити до знања шта је то што може, а шта је то што не можемо, као што сам ја знао од првог тренутка да Аљбин Курти не намерава да испуни ништа око ЗСО и као што сам се у то уверио данас, само што је то требало неко раније да нам каже, а не да се сва представа одиграва", рекао је Вучић.

Говорећи о ранијим договорима из Брисела и Охрида, Вучић је напоменуо да се не може у његовим изјавама тражити "извињавајући разлог" зато што неко не жели да испуни оно што је потписано и договорено пре 10 година.

Ти споразуми су, подсетио је, сада прихваћени оквир и за Србију и за Приштину, на европском путу и ко буде независно од оног другог то применио, моћи ће или неће моћи да напредује ка ЕУ.

Констатовао је да је то за Србију нешто повољније, јер се не помиње правно обавезујући споразум који би подразумевао признање, иако и даље није повољно, али да мора да се разуме да је то део преговарачког оквира.

недеља, 14. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару