Читај ми!

Гласање у контејнерима: Кандидати за градоначелнике на северу КиМ – а живе у Приштини

На северу Косова и Метохије је мирно, али са много напетости и неизвесности, које може донети сутрашњи дан, али и дани после ванредних избора у четири већински српске општине, од којих Приштина не одустаје. Српска листа поново позива на бојкот избора. Захтевају да се најпре испуне захтеви – формирање Заједнице српских општина и повлачење косовских специјалних јединица са севера.

За Србе су сутрашњи избори само додатни притисак Приштине, која покушава да прекроји фактичко стање и наметне своју локалну власт.

Школе и јавне установе, уобичајена места за гласање, сутра ће бити затворене. На биралишта ће – у контејнере распоређене на десетак локација на северу Косова, а обезбеђује их полицаја.

Душан Радаковић из Центра за заступање демократске културе у Косовској Митровици до сада је кроз цивилни сектор учествовао у надгледању избора. Каже да овај пут делују у минималном капацитету, односно да је из безбедносних разлога регистрован само он и Албанци, и да ће на дан избора бити мобилни тим.

За праћење избора одбијене су организације које су у прошлом циклусу пратиле изборе. "Код њих све што је могуће је немогуће и што је немогуће је могуће, нема конкретних разлога зашто некога одбијају", рекао је Радаковић.

Истиче да 95 одсто људи који чине српску заједницу неће изаћи на изборе, јер им, како каже, није ни време ни место.

"Они само шкоде целом процесу дијалога и помирења на северу. Приштина покушава на силу да организује изборе да би показала демократичност и да је освојила територију, мислим да је овај процес све, само не избор… Овде је све у контејнерима, специјална полиција их чува, гласа се као пре 200 година", рекао је Радаковић.

Говорећи о данима после избора и новим градоначелницима, Радаковић је рекао да они неће имати никакав интегритет.

"Деведесет пет одсто људи не подржава избор таквих градоначелника. По законима тзв. Косова, један човек да гласа је довољно, али о каквом интегритету причамо? Људи који живе у Приштини, а кандидати су, овде нису били петнаестак година", рекао је Радаковић.

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да је императив да се Срби врате у локалну управу, полицију и правосуђе, и да обе стране треба да учествују у томе. Наглашава да је веома важно да се избори одрже у миру и да Европска унија позива све стране на суздржаност.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво