Читај ми!

Пред изборе на северу КиМ - бојкот, контејнери и неспокој

Одлуком власти у Приштини, у недељу ће у четири општине на северу КиМ бити одржани ванредни локални избори. Организује их Приштина након што су Срби у новембру напустили и локалну администрацију, приликом колективних оставки у институцијама на северу под патронатом Приштине. Српска листа поново позива на бојкот избора. Захтевају да се најпре испуне захтеви - формирање Заједнице српских општина и повлачење косовских специјалних јединица са севера.

У Косовској Митровици је тренутно мирно, али чињеница да централне власти истрајавају на изборима, а Срби на бојкоту, указује да ситуација није нормална, јавља дописник РТС-а.

За Србе се ништа није променило у односу на новембар када су напустили косовске институције на северу. Истичу да је у међувремену повећан број припадника специјалних јединица полиције, да њихово присуство уноси неспокој.

Организовање избора виде као још један вид притиска Приштине, јер догађају се мимо њихове воље.

Школе и јавне установе, уобичајена места за гласање у недељу ће бити затворене. На биралишта ће у контејнере распоређене на десетак локација на северу КиМ. Обезбеђује их полицаја.

“Ми имамо оперативни план и на нивоу Митровица север и на нивоу Косова, постоји све и имамо довољно полицајаца да осигурамо да све буде у реду“, каже Ветон Ељшани, заменик командира полиције региона Север.

Полицијски план подразумева обезбеђивање бирачког права, заштиту живота и имовине.

Радојевић: Избори за Србе не постоје

За Србе, каже бивши председник општине Северна Митровица Милан Радојевић - избори не постоје. Бојкот је, указује, демократски чин и један вид демократског отпора.

"У претходних 10 година, покушали смо све, изласком на изборе, учешћем у институцијама, полицији, правосуђу, на локалном нивоу, трудили смо се да се боримо за своја права кроз институције и кроз систем“, каже Радојевић. 

Наша порука је каже јасна – желимо да останемо своји на своме, да будемо део система, али након што се формира Заједница српских општина и повуку апсолутно сви специјалци, којих је пун север КиМ.

Разочарење у представнике међународне заједнице

Разочарани су и Срби на северу и званичници у Београду у представнике међународне заједнице који не реагују на апеле и тврде да ће избори у недељу бити легитимни.

Председник Александар Вучић је рекао да је паметна и мудра одлука лидера странке Партија косовских Срба Александра Јаблановићада не учествује на изборима.

Додаје да од Срба који стварно живе на северу КиМ неће изаћи више од стотину. "Кад излази једна посто то је милина од плурализма, кад се гласа у контејнерима то је чудо од демократије“, каже Вучић.

"Запад мисли да може да натера Србе да заволе независно Косово на силу, да их натерају да изађу на изборе неће. Ујединили су српски народ, ујединили су људе који другачије мисле", рекао је Вучић.

Постоји ли било где у Европи или цивилизованом свету да се избори одржавају под окриљем безбедносних снага, упитала је премијерка Ана Брнабић.

"Дођите у полицијску станицу па бирајте, а на територији централне Србије се бавимо тиме како да изгледају паравани. То су њихови принципи и свака им част", додаје Брнабићева.

Избори неће променити статус кво у крајње затегнутим односима Срба са севера и централних власти у Приштини. Срби су кажу решени да истрају, а из Приштине поручују да Заједницу српских општина не треба формирати док Београд не призна једнострано проглашену независност на Косову.

Шта са пасошима које издаје Координациона управа

Упоредо са тензијама на северу, Срби су ових дана погођени и одлуком о визној либерализацији на КиМ, јер са пасошима које им издаје Кооординациона управа у Београду, остају у вакуму, као једина скупина којој је ускраћено безвизно путовање.

Власти у Београду од 2009. године свима који живе на КиМ издају пасоше преко Координационе управе, за које не важи безвизни режим.

Координациона управа је уведена на захтев Европске уније како би се спречио масовни одлазак, пре свих Албанаца.

У цивилном сектору кажу да безвизни режим за овдашње житеље од 1. јануара, представља олакшавајућу околност да Срби на КиМ добију биометријске пасоше које издају власти у Београду.

"Или да Београд укине Координациону управу у потпуности или да преговара са Европском унијом о измени те директиве. То је једна од две опције коју би Београд могао да предузме. С тим што једнострано укидање Координационе управе може да донесе проблеме за безвизни режим Београда, у шта не верујем да ће Београд да се упушта. Једино сигурно решење у том случају остају директни преговори са Европском комисијом“, каже Милица Андрић Ракић из Нове друштвене иницијативе.

Срби иначе о том проблему нерадо причају пред камером.

Неформално, ако се не нађе решење да и они са српским документима могу да путују без виза, кажу биће дискриминисани, грађани другог реда.  У супротном једино им преостаје да изваде пасош који издају власти у Приштини.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво