Читај ми!

Амбасадор Шестовић: Око 100 српских држављана у Судану, евакуација тренутно није могућа

У Судану је око 100 држављана Србије, око 30 њих жели да се евакуише, али то у овом тренутку није могуће, каже за РТС амбасадор Србије у Египту Мирослав Шестовић. Позива грађане у Картуму да се придржавају свих апела и да се не удаљавају од места пребивалишта.

У Судану, упркос поново договореном примирју, борбе не престају. Две зараћене војне фракције за сада не могу да договоре прелазак земље на цивилну власт.

Амбасадор Србије у Египту Мирослав Шестовић изјавио је да се најжешће борбе воде у Картуму, око генералштаба у центру града, аеродрома и председничке палате, где и живи највећи број српских држављана, који су на списку за евакуацију. 

"Све је теже набавити основне животне намирнице. То је проблем са којим се суочавају сви становници Картума. Добар део страних држављана одлази из Картума. Наша процена је да је до 100 српских држављана у Судану", наводи амбасадор.

"Евакуација сложен процес"

Према његовим речима, сви капацитети су ангажовали у циљу да се заштите, као и да се помогне нашим држављанима. 

"Све земље планирају евакуацију својих држављана, али знају да то у овом тренутку није могуће. Најважније је у овом тренутку и наши и страни држављани буду на безбедном и да чекају резултат дипломатских напора у циљу прекида непријатељстава", каже Шестовић.

Истиче и да је евакуација сложен процес, који захтева високу координацију и учешће свих. "Надамо се да ће до тога доћи што пре јер се хуманитарна ситуација погоршава", наводи амбасадор Србије у Египту.

О ситуацији у Судану шеф српске дипломатије разговарао је са француском колегиницом и замолио за помоћ око евакуације наших држављана који желе да се врате јер, како је рекао, Србија нема могућности да то сама уради.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије