Читај ми!

Полиција открила три малолетне особе за паљење врата цркве у Призрену

Полиција у Призрену саопштила је да је идентификовала три малолетне особе од 15 и 13 година, осумњичене за паљење улазних врата православне цркве Светог Пантелејмнона у том граду, наводећи да су признали кривицу.

"Осумњичени су саслушани у присуству социјалног радника и браниоца. Признали су кривично дело. У консултацији са притворским тужиоцем, тројица осумњичених малолетника пуштени су на слободу у редовном поступку", наводи се у саопштењу.

У вечерњим сатима 17. априла, на улазна врата Цркве Светог Пантелејмона бачен је молотовљев коктел, од којег је кренула ватра, коју је угасио и потом полицији пријавио житељ тог дела Призрена.

У саопштењу Епархије истиче се да напад на цркву која је већ запаљена у нередима у току мартовског погрома 2004. године, показује да баштина СПЦ на Космету није безбедна, те да има још оних који желе да униште хришћанско православно наслеђе на КиМ.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер састао се са владиком рашко-призренским Теодосијем и осудио покушај паљења цркве Светог Пантелејмона, позивајући власти да починиоце приведу правди.

"Част ми је што сам се састао са владиком Теодосијем поводом обележавања православног Ускрса. Разговарали смо о важним темама, укључујући верске слободе", навео је Ховенијер на Твитеру, поручивши да сви становници на КиМ морају буду слободни да верују, без сметњи или дискриминација.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије