Читај ми!

Епархија рашко-призренска: Пронаћи нападаче на Цркву Светог Пантелејмона

Епархија рашко-призренска Српске православне цркве (СПЦ) најоштрије је осудила најновији напад на Цркву Светог Пантелејмона у Призрену у време ускршњих празника, затраживши да косовска полиција пронађе починитеље.

У саопштењу Епархије истиче се да напад на цркву која је већ запаљена у нередима у току мартовског погрома 2004. године, показује да баштина СПЦ на Космету није безбедна, те да има још оних који желе да униште хришћанско православно наслеђе на КиМ.

Додаје се да је напад на цркву пријављен косовској полицији, као и мисији ОЕБС-а на КиМ.

Ховенијер са владиком: Нападачи да буду приведени

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер састао се са владиком рашко-призренским Теодосијем и осудио покушај паљења цркве Светог Пантелејмона, позивајући власти да починиоце приведу правди.

"Част ми је што сам се састао са владиком Теодосијем поводом обележавања православног Ускрса. Разговарали смо о важним темама, укључујући верске слободе", навео је Ховенијер на Твитеру, поручивши да сви становници на КиМ морају буду слободни да верују, без сметњи или дискриминација.

"Атмосфера страха не јењава"

И Министарство културе оштро је осудило напад на Цркву Светог Пантелејмона у Призрену, указавши да последњи напад у низу сведочи да атмосфера страха и антицивилизацијско понашање према српском културном и верском наслеђу на Косову и Метохији не јењавају. 

"Тренд угрожавања српског верског и културног наслеђа, са циљем брисања трагова постојања српске културе, традиције и народа, додатно забрињава када се има у виду политика неосуђивања и непроцесуирања починиоца оваквих злодела", наводи у саопштењу Министарство.

Непознати починиоци су протекле ноћи бацили Молотовљев коктел на црквицу Светог Пантелејмона у Призрену у насељу Поткаљаја. Црквица је обновљена 1937. године, а потиче из средњег века. Била је запаљена у мартовском погрому 2004. године, након чега је поново обновљена.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво