Читај ми!

Ђурић: Курти хапшењем Срба покушава да испровоцира сукоб, нема шансе да Приштина одложи изборе на северу КиМ

Амбасадор у САД Марко Ђурић каже за РТС, поводом хапшења лекара на Јарињу, да Куртијев режим покушава по сваку цену да испровоцира сукоб. Када је реч о одлуци Приштине о одржавању локалних избора на северу КиМ, Ђурић истиче да нема никаквих шанси да ти избори буду одложени. Позива међународну заједницу да "не гура ствари под тепих". Ђурић је најавио да ће се наредних дана договарати о корацима које ће предузети Београд.

Уместо смиривања тензија, што се можда очекивало после разговора у Охриду и техничког дијалога у Бриселу, из Приштине стижу нови притисци.

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић рекао је у Дневнику да осећа велики бес пошто је чуо вест о хапшењу српског лекара који је радник у Клиничком-болничком центру у Косовској Митровици.

"То говори да Куртијев режим покушава по сваку цену да изазове реакцију, да испровоцира сукоб", оцењује Ђурић.

Најавио је да ће се наредних дана договарати о корацима које ће предузети Београд.

"Знамо шта нам је чинити и на који начин ћемо штитити наш народ. О томе ћемо се договарати наредних дана, а објавићемо крајем следеће недеље, као што је и председник Вучић најавио, конкретне кораке које ћемо предузимати", поручио је Ђурић.

То ће, истиче, бити јединствен став Срба са севера Косова и Метохије, Срба са југа и централног дела КиМ, и наравно државе Србије, која ће стати уз њих у пуној мери, поручује Ђурић.

Позив међународној заједници да не гура ствари под тепих

"Међутим, ово више није питање само за нас већ и за међународну заједницу. Искористио бих прилику да их позовем да се не праве као да не постоји овај проблем и да не гурају ствари под тепих. Сетите се речи амбасадора Ричарда Холбрука, који је говорио да не постоји тако нешто као што је мала и небитна ствар на Балкану", напоменуо је Ђурић.

Мора се, каже, схватити да је наступило веома тешко време у међународним околностима и да се не може лако и једноставно одговорити.

"Ово је време у којем је веома важно да ми будемо ти који ћемо пред очима међународне јавности јасно показати да смо жртва", истиче Ђурић.

"Курти више нема монопол на добре односе са САД и ЕУ"

Нервоза Аљбина Куртија и режима у Приштини, сматра Ђурић, потиче од тога што се став међународне заједнице постепено коригује и што Курти више нема монопол на добре односе ни са Сједињеним Америчким Државама ни са Европском унијом.

Међународни положај Србије се поправља, истиче амбасадор и наводи да нико у Вашингтону не одобрава курс у којем се негира формирање Заједнице српских општина и у којем се предузимају једнострани потези.

"Оно што морамо да разумемо је да у Приштини немамо посла са функционалном демократијом, већ су у Приштини на власти радикални елементи", указује Ђурић.

"Нема никаквих шанси да избори на северу КиМ буду одложени"

Упитан да ли је одлука Приштине о одржавању локалних избора у четири српске општине без учешћа Српске листе на северу коначна или има простора за договор, Ђурић каже да, према његовим сазнањима, нема никаквих шанси да избори на северу Косова и Метохије буду одложени.

"Не мислим да постоји било какав изглед да Куртијев режим у догледно време приступи спровођењу онога што је преузео као обавезу", додаје Ђурић.

Међутим, сматра да ће Курти ускоро морати да се суочи са одговором међународне заједнице.

"Нема никаквих правих гаранција да ће Приштина променити свој курс, све док са стране не буде почела да се заврће славина и да се врши озбиљнији и одлучнији притисак на приштинске органе", оцењује Ђурић.

Поручује да Београд тражи повлачење илегалних база на северу Косова и Метохије, прекид терора над српским становништвом и формирање Заједнице српских општина.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво