Вучић: Притисци у вези са КиМ ће се наставити, али Србија зна да се избори

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да очекује наставак притисака на Србију када је у питању решавање косовског питања, али да ће Србија знати са тим да се избори. Када је реч о Црној Гори, Вучић је рекао да би, ако одлуче да уђу у "Отворени Балкан", то била добра вест коју бисмо поздравили, али да је то искључиво суверено право и одлука званичне Подгорице.

Александар Вучић је за ТВ Хепи, одговарајући на питање да ли очекује наставак дипломатске офанзиве у оквиру намачко-француског предлога, изјавио да ће они наставити да нас притискају. "И једне и друге, више нас, а тактичко-технички њих, то је игра, игроказ, али знаће Србија да се избори", рекао је Вучић у Верони, где је разговарао са премијерком Италије Ђорђом Мелони и са којом је обишао престижни сајам вина "Винитали 2023".

Вучић је истакао и да Србија жели нормализацију и боље односе са Албанцима на КиМ.

"То је тешко кад неко има жељу само да унизи Србију и рачуна да је то једино што може да вам понуди и да је то најбољи начин како да вас победи, али тај филм нећете скоро гледати", поручио је Вучић.
На питање да ли ће сутра у наставку дијалога у Приштини између главних преговарача бити разговора о примени договореног, Вучић је рекао да ће свакако бити и да у Брисел иде директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Важно је да покажемо отвореност и озбиљност, али чувајући наше виталне националне и државне интересе, а он зна како да то чини", рекао је Вучић.

На питање о напетости на КиМ и новим инцидентима, оценио је да је у позадини провокација и намера да се избегне формирање ЗСО.

"То је суштина, да се уђе у сукобе раније како би се НАТО окренуо против Србије, а да они не морају да формирају ЗСО", рекао је Вучић додајући да је и Вљоса Османи рекла да ЗСО никада неће бити формирана.

Вучић је рекао да "само провоцирају, јер хоће сукоб", и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, како је рекао, "жели да буде Зеленски, а ја да будем мали Путин".

Рекао је и да је изречено много бесмислених неистина о сукобу у Украјини и како ће брзо да се заврши и да је зато важно да се понашамо одговорно и рационално.

"Поносан сам на чињеницу што је Србија више од годину дана издржала на својим позицијама самосталне, независне политике и даћемо све од себе да такву политику наставимо", истакао је Вучић.

"Прикључење Црне Горе Отвореном Балкану искључиво њихово суверено право"

Ако Црна Гори одлучи да уђе у "Отворени Балкан", то би била добра вест коју бисмо поздравили, изјавио је вечерас председник Александар Вучић и истакао да је одлука о прикључењу искључиво суверено право и одлука званичне Подгорице.

Вучић је рекао да, ако Црна Гора не одлучи да се прикључи "Отвореном Балкану" – не треба очајавати. Појашњава да се "Отворени Балкан" може гледати као део Берлинског процеса, али је ипак другачије, јер представници три земље одлуке спроводе сами без било чијег притиска са стране.

"Шта је ту лоше, мање би се чекало на границама, верујем да је то добро за грађане Црне Горе, али ми ћемо сачекати какву год одлуку да донесу", рекао је Вучић.

Подсетио је да се новоизбрани председник Црне Горе Јаков Милатовић у кампањи позитивно изјашњавао о "Отвореном Балкану", а што се актуелног премијера Дритана Абазовића тиче, подсећа да је он више пута рекао да је апсолутно за прикључење Црне Горе. "Али то је искључиво њихова одлука", поновио је Вучић.

Приметио је да када се год говори о "Отвореном Балкану" увек се прича о томе ко је унутра, а никако шта постижемо, а постиже се, истиче, доста.

Као пример је навео да је драстично убрзана процедура и кретање овлашћених произвођача и трговаца преко граница три земље чланице "Отвореног Балкана", процедуре су значано упрошћене, а постоје сада и фитосанитарне инспекције на границама.

"Увек се поставља питање зашто неко није ту, довољно је да имамо три чланице, а да ли бих волео да имамо четири или пет, да. Али, то не може да буде засновано на томе да ми сада вршимо притисак...", каже Вучић.

О односима са Црном Гором након избора Милатовића

О односима са Црном Гором након избора Милатовића за председника, Вучић каже да је важно да унапредимо помирење, да не постоје оптужбе као што су постојале а нису биле засноване ни на чему, јер досадашњем председнику је, истиче, Србија увек била крива.

"Ми смо на то ћутали, ретко одговарали, надам се да ће сарадња на свим пољима да буде основни мото, а не да се међусобно оптужујемо", јасан је Вучић.

Упитан да коментарише писање бечког Стандарда о односима Србије и Црне Горе, Вучић истиче да је реч о једној од антисрпских новина која готово свакодневно износи лажи и готово је, каже, то постала мантра. "Немојте да читате те глупости", каже председник и истиче да постоје две ствари.

"Према њима, Србија увек мора да буде крива, а други важан разлог је да натерају власти у Црној Гори да никада ни не помисле да треба да имају добре односе са Србијом, јер смо ми слуге Руије и Кремља. То су ти њихови трикови - Гардијан и они, мртва трка ко ће више да слаже", каже Вучић.

Подсетио је да су Србију оптуживали да жели да нападне неког у региону и то траје од када је сукоб у Украјини. "Питамо се шта смо криви, ништа, али се врши притисак да смо агресор на својој земљи... И то су ти трикови", навео је председник.

Када је реч о политици Србије у региону истакао је да је то политика сарадње и добрих односа.

"Нисмо одговарали на бројне Ђукановићеве неистине које је износио о Србији у кампањи, рекао сам да ћу одговорити... Али, сада... За ралику од других не волим да газим некога ко је на поду. Када сте у рингу и имате одвезане руке да се борите је друго, у све друго нећу да учествујем", закључио је Вучић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво