Чадеж: Привреде Западног Балкана подржавају нормализацију односа Београда и Приштине

Пословне заједнице и привредне коморе региона, окупљене у Коморски инвестициони форум Западног Балкана (КИФ ЗБ6), снажно подржавају лидере Београда и Приштине да што пре реализују договоре о нормализацији односа, изјавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Марко Чадеж је након седнице Управног одбора КИФ ЗБ 6 одржане у Скопљу рекао да без стабилног региона и истинског поверења између Срба и Албанаца на читавом Западном Балкану, као и без његове брзе интеграције у Европску унију, нема економски успешне и сигурне југоисточне Европе, али ни стабилне ЕУ.

Пословне заједнице спремне су, каже, да помогну у развијању економских мера у оквиру нормализације односа Београда и Приштине, у укидању баријера пословању, као и јачању нове динамике на путу ка европским структурама.

“Порука коју шаљемо као представници бизнис заједнице региона у коме живи 18 милиона грађана је јасна: Желимо у потпуности да подржимо и убрзамо процесе нормализације односа у региону. Немамо времена за чекање, морамо да трчимо на путу ка ЕУ, да што пре уђемо на јединствено тржиште. Уколико останемо ван структурних механизама Уније ми не можемо да преживимо. Или ћемо бити регион из кога ће све отићи у ЕУ пешке, или ћемо наћи начин да будемо део јединственог тржишта ЕУ“, истакао је Чадеж.

На састанку у Скопљу, коме је председавао Љуљзим Рафуна, председник УО КИФ ЗБ 6 и председник Привредне коморе Косова, договорени су пројекти и заједничке активности подршке свим компанијама, како би им се помогло у различитим сегментима пословања, од дигитализације, преко позиционирања на новим тржиштима до заједничке промоције на сајмовима.

уторак, 30. мај 2023.
23° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.