Дијалог у Бриселу следеће недеље – Курти негира обавезе, Петковић позива на формирање ЗСО "сад и одмах"

Дијалог Београда и Приштине наставља се идуће недеље. У Брисел путују шефови преговарачких тимова Петар Петковић и Бесник Бисљими, потврдио је портпарол ЕУ Петер Стано. То ће бити њихов први састанак од прихватања охридског Анекса европског предлога за нормализацију односа две стране.

За земље региона важи да су добри домаћини. Зато и не чуди понуда црногорског премијера Дритана Абазовића да баш у тој држави буде наредна рунда преговора Београда и Приштине. После Охридске рунде, Брисел одговара - зна се где је место дијалогу.

"Драго нам је што дијалог постаје популаран у региону и што све више земаља нуди да буду домаћини, али идемо корак по корак, седиште дијалога је у Бриселу. Постигли смо напредак у Охриду споразумом Куртија и Вучића. Сада се ради на имплементацији споразума и анекса", објашњава портпарол ЕУ Петер Стано.

Наводи да Унија већ ради на изменама поглавља 35, у које ће бити укључен и договор из Охрида. Усаглашавају се, каже, и обавезе Приштине у процесу евроинтеграција.

У међувремену, премијер привремених институција Аљбин Курти још једном негира обавезе. Каже да последњи договор не предвиђа аутономију за Србе.

"За Србе на Косову нема аутономије. Они су грађани наше републике, а ја сам и њихов премијер. Члан 7 говори о адекватном нивоу самоуправе. То значи да се позивамо само на оквирни споразум Савета Европе за заштиту националних мањина. Нема самоуправе, постоји само де факто признање између Косова и Србије", сматра Курти.

Заједница сад и одмах – одговара директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"Договор из Охрида предвиђа обавезу Приштине да формира ЗСО у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога, како стоји у Анексу. Курти, да би спречио димне бомбе по Приштини може да врда и измишља, то га не ослобађа обавезе да формира ЗСО према четири споразума потписана у Бриселу", поручује Петковић.

У Брисел ће наредне недеље главни преговарачи Петковић и Бисљими. Очекивани резултат састанка је да се крене у спровођење анекса и основног споразума.

четвртак, 01. јун 2023.
17° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено