Адвокат Влајић о случају Тодосијевић: Скандал је тражити да неко издржава казну пре уручења пресуде

Правни заступник Ивана Тодосијевића адвокат Небојша Влајић потврдио је да је позив Тодосијевићу за издржавање казне стигао пре седам дана, а пресуда тек данас. Влајић је најавио жалбу Врховном суду.

"Сама чињеница да је позив за издржавање казне стигао пре седам дана, да смо за пресуду сазнали још пре 20 дана из новина, а да смо пресуду примили тек данас, говори о томе да је доносиоцу пресуде важније да он оде у затвор, него да се његова права поштују", рекао је адвокат Небојша Влајић.

Оценио је да је скандалозно да неко издржава казну пре него што му је упућена пресуда.

"Оно што ћемо ми ових дана покренути јесте да ћемо упутити захтев за заштиту законитости пред Врховним судом Косова, који је једанпут већ био усвојен када је предмет враћен на поновно суђење и надамо се да ће такав успешан поднесак бити и овога пута“, истакао је Влајић.

Петковић: Процес политички монтиран

Председнику Привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу стигао је позив да се у понедељак 3. априла јави на издржавање затворске казне због своје изјаве о Рачку, а да му претходно није уручена пресуда, објаснио је директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Ивану Тодосијевићу је позив да дође у притворни центар за издржавање казне стигао прошле недеље, а тек данас му је уручена пресуда тзв. Апелационог суда којом се потврђује да је осуђен на једногодишњу казну затвора, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

"Нечувено је да се позив на издржавање казне било коме уручује без претходно уручене писане пресуде, што недвосмислено доказује да Приштина на челу са Аљбином Куртијем против Тодосијевића води политички и монтиран процес који има за циљ да се Србима на Косову и Метохији суди за вербални деликт и да им се забрањује слобода мишљења и говора. У прилог томе сведочи и чињеница да је о пресуди Тодосијевић сазнао из приштинских медија, што додатно поткрепљује тврдњу да је жртва политичког прогона", истакао је Петковић. 

Наводи да ће Тодосијевићев адвокат одмах искористити могућност ванредног правног лека и поднети жалбу такозваном врховном суду у Приштини на одлуку о затворској казни и пресуди, док ће Канцеларија за КиМ о најновијем кршењу споразума и гажењу основних људских и демократских права Тодосијевићу обавестити и Мирослава Лајчака, као посредника у дијалогу и све амбасадоре Квинте. 

"Посебно је индикативно да се Тодосијевић позива на издржавање затворске казне уочи нове рунде техничког дијалога у Бриселу, што показује да Приштина на све начине жели да опструише и обесмисли дијалог, а његов случај злоупотребљава се у политичке сврхе", оценио је Петковић.

Истакао је да је у поновљеном суђењу против Ивана Тодосијевића опет прекршен Бриселски споразум и погажена владавина права, с обзиром на чињеницу да је судско веће тзв. Апелационог суда, које је 28. фебруара одлучивало о његовој жалби, било састављено искључиво од судија албанске националности.

"То је директно у супротности са тачком 10. Бриселског споразума која каже да у случајевима који долазе из српских средина састав већа Апелационог суда мора бити већински српски, што се овде, али и у другим српским предметима, годинама не дешава", указао је Петковић.

О владавини права на Косову и Метохији најречитије говори чињеница да се Албанац Азем Куртај који је пуцао на српску децу док су носила Бадњак уочи Божића пушта у кућни притвор, а његов покушај убиства се карактерише као "изазивање опасности", док се Тодосијевић осуђује на годину дана затвора због изговорене јавне речи, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Српска листа: Први човек који је осуђен за вербални деликт пред очима читаве међународне заједнице

Српска листа у свом саопштењу истиче да је Апелациони суд у Приштини коначно доставио, како кажу, незакониту, антисрпску пресуду члану председништва Српске листе Ивану Тодосијевићу којом је осуђен на казну затвора у трајању од годину дана због изговорене речи.

"После више деценија, на тлу Европе српски домаћин и доказани родољуб Иван Тодосијевић је први човек који је осуђен за вербални деликт, пред очима читаве међународне заједнице и њихових представника који као папагаји годинама говоре како су им владавина права и демократија од изузетног значаја. Очигледно да то не важи када су у питању поносни и часни Срби", пише у саопштењу.

Из Српске листе истичу да је пресуда круна србофобије режима Аљбина Куртија који на све начине настоји да прогањањем часних српских домаћина пошаље поруку свим Србима да немају места на Косову и Метохији и етнички очисти Косово и Метохију од српског народа.

"Доказ да је ово политички прогон говори чињеница да је господин Тодосијевић за изречену казну сазнао из медија, пре него што му је пресуда достављена, а пре саме пресуде уручен му је позив за издржавање казне", наведено је у саопштењу.

Подсећају да је, као и у првом суђењу, и ово спроведено противно споразуму из Брисела који је гарантовао Србима да ће у случајевима када се води поступак против њих судити судско веће које ће чинити двојица српских и један албански судија, чиме је, како тврде, исказана јасна намера да се господин Тодосијевић осуди без обзира на доказе, чињенице или истину.

"Његова кривица је судском већу била јасна јер је по националности Србин", истичу из Српске листе.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво