Читај ми!

Приштина, потврђена пресуда Ивану Тодосијевићу

Апелациони суд у Приштини потврдио је првостепену пресуду којом је бивши председниик општине Звечан и министар управе и локалне самоуправе Иван Тодосијевић осуђен на годину дана затвора, због наводног изазивања националне, расне, верске или етничке мржње и нетрпељивости.

Основни суд у Приштини, у поновљеном поступку, Ивана Тодосијевића осудио је 19. октобра прошле године, а његови браниоци потом су упутили жалбу Апелационом суду.

У образложењу жалбене пресуде из Апалационог суда су навели да су неосноване притужбе Специјалног тужилаштва и браниоца осуђеног Тодосијевића, адвоката Небојше Влајића, пренели су медији на албанском.

У објашњењу одлуке по тужби одбране, за битне повреде одредаба кривичног поступка, наводи се да је утврђено да пресуда није обухваћена наведеним повредама које би условиле њено поништавање.

Жалбено веће је оценило неоснованим тврдње одбране да се у конкретном случају не ради о кривичном делу, већ о вербалном деликту, односно о праву на слободу изражавања.

"Овакви искази окривљеног, у контексту околности, у потпуности одражавају умишљај мржње", наводи се у одлуци суда.

Иван Тодосијевић, првостепено је први пут осуђен крајем 2019. године у Приштини на две године затвора због изјаве коју је дао на обележавању 20 година од НАТО бомбардовања у Звечану, када је навео да је случај Рачак измишљен и искоришћен као повод за бомбародовање.

Првостепену одлуку потврдио је касније и Апелациони суд у Приштини. Браниоци Тодосијевића су потом жалбу поднели Врховном суду. Веће тог суда одлучило је да врати случај на поновно суђење.

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво